ریاضیات بابلیان
ریاضیات بابلیان که به آن ریاضیات آشوری-بابلی هم میگویند ریاضیاتی است که در میان مردمان میانرودان از روزهای نخست فرمانروایی سومریان تا سرنگونی بابل در ۵۳۹ پیش از میلاد کاربرد داشته و گسترش یافته است. نوشتههای ریاضیاتی بابلیان فراوان است و به خوبی ویرایش شده است. ریاضیات بابلیان را از دیدگاه زمانی میتوان به دو بخش تقسیم کرد، یکم دورهٔ بابلیان باستان (از ۱۸۳۰ تا ۱۵۳۱ پیش از میلاد) و دوم بیشتر مربوط به دورهٔ سلوکیان در حدود سه تا چهار سده پیش از میلاد. از دیدگاه محتوا، تفاوت آشکاری میان دو دوره دیده نمیشود از این رو میتوان گفت ریاضیات بابلیان در نزدیک به دو هزار سال وضعیت ثابتی داشتهاست.
دادههای ما پیرامون دانش ریاضیاتی بابلیان از نزدیک به ۴۰۰ گِلنوشتهٔ رسی که از زیر خاک بیرون کشیده شده، بدست آمده است. این گِلنوشتهها به خط میخی اند، هنگامی که گِل هنوز خیس بوده بر روی آن نوشته شده و بعد زیر نور خورشید یا در یک کوره خشک شده است. مباحث ارائه شده در این گِلنوشتهها عبارتند از: کسر، جبر، معادلهٔ درجه دو و سه و قضیهٔ فیثاغورس است. در یکی از این گِلنوشتهها هم تقریبی برای
ریشههای ریاضیات بابل
ریاضیات بابل عبارت است از مجموعهای از اعداد و تلاشهای ریاضیاتی پیشرفته تر در خاور نزدیک باستان که به خط میخی نوشته شده است. از آنجایی که دادههای مربوط به دورهٔ بابلیان باستان (دورهٔ نخست ریاضیات بابل) در آغاز هزارهٔ دوم پیش از میلاد فراوانتر است، بیشتر پژوهشهای پیشینهشناسی بر روی این دوران تمرکز داشتهاست. با این حال بر روی ریشههای اصلی ریاضیات بابل بحث است، برخی باستان شناسان بر این باورند که آغاز ریاضیات بابل به هزارههای پنجم و سوم پیش از میلاد بازمیگردد چون ابزارهای گِلی با کاربرد شمارش و گِل مُهرکهایی به قدمت ۵۰۰۰ سال پیش از میلاد پیدا شده است.
ریاضیات بابلی در درجهٔ نخست به خط میخی و به زبانهای اکدی و سومری نوشته شده بود.
دستگاه اعداد بابلی در پایهٔ ۶۰ بود.
ریاضیات سومریان
سومریان باستان میانرودان از ۳۰۰۰ سال پیش از میلاد یک سامانهٔ پیچیدهٔ مترولوژی را ارائه کردند. از ۲۶۰۰ سال پیش از میلاد به این سو گِلنوشتههایی از مسائل مربوط به ضرب، تقسیم و هندسه از خود به جای گذاشتند. همچنین میتوان گفت برخی از نشانههای مربوط به دانش ریاضی بابلیان به این دوره بازمیگردد.
جستارهای وابسته
منابع
- ↑ Lewy, H. (1949). 'Studies in Assyro-Babylonian mathematics and metrology'. Orientalia (NS) 18, 40–67; 137–170.
- ↑ Lewy, H. (1951). 'Studies in Assyro-Babylonian mathematics and metrology'. Orientalia (NS) 20, 1–12.
- ↑ Bruins, E.M. (1953). 'La classification des nombres dans les mathématiques babyloniennes. Revue d'Assyriologie 47, 185–188.
- ↑ Cazalas, (1932). 'Le calcul de la table mathématique AO 6456'. Revue d'Assyriologie 29, 183–188.
- ↑ Langdon, S. (1918). 'Assyriological notes: Mathematical observations on the Scheil-Esagila tablet'. Revue d'Assyriologie 15, 110–112.
- ↑ Robson, E. (2002). 'Guaranteed genuine originals: The Plimpton Collection and the early history of mathematical Assyriology'. In Mining the archives: Festschrift for Chrisopher Walker on the occasion of his 60th birthday (ed. C. Wunsch). ISLET, Dresden, 245–292.
- ↑ Aaboe, Asger. "The culture of Babylonia: Babylonian mathematics, astrology, and astronomy." The Assyrian and Babylonian Empires and other States of the Near East, from the Eighth to the Sixth Centuries B.C. Eds. John Boardman, I. E. S. Edwards, N. G. L. Hammond, E. Sollberger and C. B. F. Walker. Cambridge University Press, (1991)
- ↑ Duncan J. Melville (2003). Third Millennium Chronology بایگانیشده در ۷ ژوئیه ۲۰۱۸ توسط Wayback Machine, Third Millennium Mathematics. St. Lawrence University.