زمان تقریبی مطالعه: 6 دقیقه
 

تعالیق مبسوطة علی العروة الوثقی (للفیاض)





کتاب " تعاليق مبسوطة على العروة الوثقى" تأليف آية الله شیخ محمد اسحاق فیاض است كه در شرح موضوعات فقهى مندرج در كتاب« عروة الوثقی » تأليف فقیه بزرگ آية الله سید محمد کاظم طباطبایی یزدی نگاشته شده است و مباحث فقهى مندرج در اين كتاب را كه حالت فتوايى و توضيح‌المسائلى دارد به صورت مبسوط مورد تجزيه و تحليل قرار داده و ادله فقهى آن را بيان مى‌نمايد. اين كتاب در نه جلد تدوين شده است. در پايان هر جلد از كتاب فهرستى از عناوين و موضوعات آن بيان گرديده است.


۱ - درباره مؤلف



محمد اسحاق در سال ۱۹۳۰ ه‌. ق در قريه« صوبه» يكى از قريه‌هاى ولايت غزنی در مركز افغانستان ، واقع در جنوب پايتخت اين كشور يعنى کابل بدنيا آمد، او دومين فرزند خانواده و بعد از برادرش محمد ايوب است. پدرش رحمه اللّه( م ۱۹۸۹) كشاورز ساده بود كه روى زمين يكى از ملاّكان و ثروتمندان محل كار مى‌كرد، تا از كد يمين و عرق جبين خانواده و عيالش را اداره و اعاشه نمايد، اما او با برخوردارى از سرمايه ایمان ، روح قناعت، مهربانى، محبت و دلسوزى كه نسبت به خانواده‌اش داشت، از نظر معنوى غنى و ثروتمند بود، و در اثر محبت و ولایت او نسبت به رسول گرامی اسلام و اهل بیت اطهارش ، مورد عنايت و شفاعت اين خاندان قرار داشت. اين مرد كشاورز و مؤمن، علائم و نشانه‌هاى نبوغ، استعداد و ذكاوت سرشار را در فرزندش محمد اسحاق مشاهده مى‌كند، و اين نبوغ و استعداد، او را ملزم مى‌سازد تا اين فرزند را مورد عنايت و اهتمام ويژه قرار دهد، گويا در چهره او در همان ايام طفوليت و كودكى، آينده‌اى درخشان از مقام علم ، فضل و تقوى، و شايستگى براى ايفاى نقش آشكار در راه خدمت به دين خدا و مؤمنين، مى‌خواند و مى‌ديد .
اين دانش پژوه جدى و پر تلاش، بعد از گذراندن مراحل اوليه آموزش در مكتب‌خانه شيخ قريه، زادگاه خود را ترك نموده و وارد منطقه مجاور بنام« حوت قل » مى‌شود تا جهت ادامه تحصيل وارد مدرسه دينى شيخ قربان على وحيدى رحمه اللّه گردد كه از علما و فارغ التحصيلان حوزه علمیه نجف در عراق بوده است.

۲ - انگيزه تأليف



استاد فياض در صدد آن است تا موضوعات مجمل( بدون مدرك فقهى) كتاب« عروة الوثقی » را به صورت مستدل و مشروح بيان كند.

۳ - ساختار



اين كتاب به سبك فقه استدلالى نگاشته شده و متن« عروة الوثقى» در بالاى صفحه و شرح و تعليقه آن در پايين متن آمده است.
[۱] تعاليق مبسوطة على العروة الوثقى، شيخ محمد اسحاق فياض، ج ۱، ص ۷.


۴ - گزارش محتوا



در جلد اول احکام مربوط به طهارت و نجاست بيان شده است. نگارنده ابتدا احكام مربوط به انواع آب‌ها مانند آب جاری ، آب راكد، آب باران، آب حمام، آب چاه، آب مستعمل ( استفاده شده)، آب مشكوك به نجاست و آب نيم‌خورده ديگران( سؤر ) را بيان كرده و سپس احکام نجاسات مانند بول، غائط، منى، مردار، خون، سگ، خوك، كافر، شراب، فقّاع( آب جو)، عرق جنب از حرام، عرق شتر نجاست‌خوار را مطرح كرده و احكام نجاست آنها را بيان مى‌كند.
احكام مطهرات، احكام ظروف و طهارت و نجاست آنها، احكام تخلّى، استنجاء ، استبراء و احكام وضو و وضوى جبيره‌اى نيز آمده است.
[۲] تعاليق مبسوطة على العروة الوثقى، شيخ محمد اسحاق فياض، ج ۱، ص۹ .

در جلد دوم ادامه احكام طهارت و نجاست مانند احكام غسل‌هاى جنابت ، حیض ، نفاس و استحاضه ، احكام جنب و حائض، احكام غسل مس ميت و غسل ميت، احكام اموات مانند كفن، دفن و نماز میت و احكام و شرايط تيمم به صورت مبسوط بيان شده است.
[۳] تعاليق مبسوطة على العروة الوثقى، شيخ محمد اسحاق فياض، ج ۲، ص۷ .

در جلد سوم احكام نماز مانند احكام اوقات نماز، احكام قبله، احكام پوشش در نماز و ستر عورت، احكام مكان نمازگزار، شرايط اذان و احكام واجبات نماز و اركان آن مانند نيت، تکبیره ‌الاحرام ، قيام، قرائت، ركوع، سجود، تشهد، سلام، احكام ترتيب نماز، احكام تعقيبات نماز، مبطلات نماز، مكروهات نماز، احكام نماز قضا، نماز استیجاری و احكام و شرايط نماز جماعت مورد بحث قرار گرفته است.
[۴] تعاليق مبسوطة على العروة الوثقى، شيخ محمد اسحاق فياض، ج۳ ، ص۹ .

در جلد چهارم نيز ادامه احكام نماز جماعت، شكيات نماز، احكام نماز احتیاط ، احكام نماز عید فطر و قربان، نماز وحشت، نماز غفیله ، نماز وصیت و ساير نمازهاى مستحبى و نوافل بيان شده است.
[۵] تعاليق مبسوطة على العروة الوثقى، شيخ محمد اسحاق فياض، ج ۴، ص۷ .

در جلد پنجم احكام و فروعات فقهى مربوط به روزه مانند شرايط وجوب روزه، احكام نيت روزه، روزه يوم‌الشك، كفاره افطار روزه، احكام مفطرات( مبطلات) روزه، احكام قضاى روزه ماه مبارک رمضان ، احكام روزه نذرى، احكام اعتكاف، كيفيت ثبوت هلال رمضان و شوال و احكام توابع روزه نيز بيان شده است.
[۶] تعاليق مبسوطة على العروة الوثقى، شيخ محمد اسحاق فياض، ج۵ ، ص۵ .

در مجلد ششم و هفتم نيز احكام خمس ، موارد وجوب خمس مانند تعلق خمس به معدن ، گنج، غواصى، منفعت كسب، انفال ، مال حلال مخلوط به حرام و اموال مجهول‌المالك و موارد مصرف خمس بيان شده است.
[۷] تعاليق مبسوطة على العروة الوثقى، شيخ محمد اسحاق فياض، ج ۶، ص۵ .
[۸] تعاليق مبسوطة على العروة الوثقى، شيخ محمد اسحاق فياض، ج ۷، ص۵ .

در جلد هشتم و نهم نيز به صورت مبسوط احكام و فروعات فقهى مربوط به حج ، وجوب حج، شروط استطاعت ، احكام عمره و اعمال حج مانند احرام، طواف ، سعى، ميقات، وقوف، رمى جمره، ذبح، حلق و تقصیر و ساير جزئيات مربوط به حج بيان شده است.
[۹] تعاليق مبسوطة على العروة الوثقى، شيخ محمد اسحاق فياض، ج ۸، ص ۵.


۵ - پانویس


 
۱. تعاليق مبسوطة على العروة الوثقى، شيخ محمد اسحاق فياض، ج ۱، ص ۷.
۲. تعاليق مبسوطة على العروة الوثقى، شيخ محمد اسحاق فياض، ج ۱، ص۹ .
۳. تعاليق مبسوطة على العروة الوثقى، شيخ محمد اسحاق فياض، ج ۲، ص۷ .
۴. تعاليق مبسوطة على العروة الوثقى، شيخ محمد اسحاق فياض، ج۳ ، ص۹ .
۵. تعاليق مبسوطة على العروة الوثقى، شيخ محمد اسحاق فياض، ج ۴، ص۷ .
۶. تعاليق مبسوطة على العروة الوثقى، شيخ محمد اسحاق فياض، ج۵ ، ص۵ .
۷. تعاليق مبسوطة على العروة الوثقى، شيخ محمد اسحاق فياض، ج ۶، ص۵ .
۸. تعاليق مبسوطة على العروة الوثقى، شيخ محمد اسحاق فياض، ج ۷، ص۵ .
۹. تعاليق مبسوطة على العروة الوثقى، شيخ محمد اسحاق فياض، ج ۸، ص ۵.


۶ - منبع


نرم افزار جامع فقه أهل البيت عليهم السلام، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.


رده‌های این صفحه : کتاب شناسی | کتب فقهی شیعه




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.