کوشر
کوشر یا کاشر به غذایی گفته میشود که در آیین یهودی و بر پایه قوانین کشروت، پاک (مشابه اصطلاح اسلامی حلال) بهشمار میآید. بیشتر یهودیانِ معتقد دنبالهروی این قوانین هستند.
گیاهان کوشر
همة میوهها و سبزیها کوشر نیستند. برای مثال بروکلی به دلیل شکست ساختار برای پاک کردن آن کوشر به حساب نمیآید.
جانوران کوشر
بر پایهٔ قوانین کوشر خوردن خوک، شتر، حیوانات و پرندگان گوشتخوار و نوشیدن خون جانداران مجاز نیست. فقط جانوران دریایی که دارای فلس (پولک) و باله باشند کوشر هستند. گوشت حیوان غیرنشخوارکننده پاک نیست.
شرایط کاشر بودن حیوانات: دارای سم باشند، شکافته سم باشند، نشخوارکننده باشند. شتر فاقد سم شکافته است و خوک نشخوارکننده نیست. خوردن گوشت این دو حیوان برای یهودیان حرام میباشد.
قوانین کشتار جانوران
چون در یهودیت خوردن خون جایز نیست خون باید از گوشت کاملاً بیرون کشیده شود. شحیطه (روش ذبح در آیین یهود) باید به گونهای باشد که حیوان فوری و بدون درد بمیرد و یهودیان معتقدند که آزار جانور پیش از مرگ گوشت آن را ناپاک میکند. تنها خوردن گوشتی جایز است که به وسیلهٔ ذابح یهودی دارای مجوز شرعی ذبح شده باشد؛ بنابراین خوردن گوشت شکار جایز نیست.
قوانین دیگر
بسیاری از یهودیان شیر و گوشت را با هم در یک وعده غذایی استفاده نمیکنند. شماری از یهودیان معتقد حتی زمان مشخصی بعد از خوردن گوشت لبنیات مصرف نمیکنند.
قانون ۱/۶۰ام، قانونی است که بر اساس آن اگر غذای کوشر به نسبت ۱ به ۶۰ با موادی ترکیب شود که کوشر نباشد، خوردن کل آن غذا حرام میشود.
جستارهای وابسته
- حلال
- خوردنیهای تابو
منابع
- ↑ جنگ کوشر در غذاخوریهای اسرائیل، بیبیسی فارسی
- ↑ "kosher vegetables examination". Seal-K Kosher (به انگلیسی). Retrieved 2020-08-25.
- ↑ "Jewish Ritual Slaughter - Shechitah". Jewish VirtualLibrary (به انگلیسی). Retrieved 2020-08-25.
- ↑ The 1/60th Rule، خُبد
- Oxtoby, Willard, and Alan Segal. A Concise Introduction to World Religions. Oxford University Press Canada، ۲۰۰۷