تعامد (جبر خطی)
در ریاضیات، دو بردار را متعامد (به انگلیسی: Orthogonal) گویند هرگاه برهم قائم باشند. به عبارت دیگر دو بردار متعامدند اگر و تنها اگر ضرب داخلی آنها برابر با صفر باشد یا با هم زاویهٔ راست (۹۰ درجه) ساخته باشند.
تعریفها
- در هندسه، دو بردار اقلیدسی عمود بر هم هستند اگر به بکدیگر قائم باشن؛ یعنی هم زاویه قائم بسازند.
- دو بردار ورا در یک فضای ضرب داخلیبرهم عمودند اگر ضرب داخلیصفر باشد. این رابطه تعامد را بانشان میدهند.
- دو زیرفضای برداری واز یک فضای ضرب داخلیرا زیرفضاهای متعامد میگوییم اگر هر بردار ازبه هر بردار ازعمود باشد. بزرگترین زیرفضایی که به یک زیرفضا عمود باشد، متمم عمود آن نامیده میشود.
- یک نگاشت خطی را نگاشت خطی متعامد میگوییم اگر ضرب داخلی را پایسته نگه دارد. یعنی برای هر جفت بردارودر فضای ضرب داخلیداشته باشیم:
این یعنی
دستهای از بردارهای دوبهدو عمود برهم را که طول واحد داشته باشند (بردار یکّه باشند) بردارهای یکّه راستهنجار (متعامد یکه) مینامیم.
توابع متعامد
مرسوم است که برای توابع
که در آن
با استفاده از ضرب داخلی، ما نُرم به صورت زیر تعریف میکنیم که عبارت است از ضرب داخلی بردار در خودش. نُرم، طول بردارها (تابعها) را به دست مید:
اعضای یک دنباله از توابع {fi : i = 1, 2, 3, ...} متعامد هستند اگر
و راستهنجار (متعامد یکه) هستند اگر:
در رابطهٔ بالا
دلتای کرونکر نام دارد. به زبان دیگر هر دو عضوی از این دنباله برهم عمودند و طولشان (برای توابع راستهنجار) ۱ است. چندجملهایهای متعامد را ببینید.
مثالها
- بردارهای (۱, ۳, ۲)، (۳, −۱, ۰) و (۱/۳, ۱, −۵/۳) برهم عمودند، زیرا
(۱)(۳) + (۳)(−۱) + (۲)(۰) = ۰
(۳)(۱/۳) + (−۱)(۱) + (۰)(−۵/۳) = ۰
(۱)(۱/۳) + (۳)(۱) − (۲)(۵/۳) = ۰
- دو تابع 2t + ۳ و 5t + t − ۱۷/۹ را در نظر بگیرید. این تابعها در بازهٔ و با تابع وزنبرهم عمودند. ضرب این دو تابع برابر است با 10t + 17t − 7/9 t − ۱۷/۳ و ضرب داخلیشان میشود:
- چندجملهایهای متعامد بسیاری هستند که در ریاضیات، علوم و مهندسی کاربردهای بیشماری دارند. مانند:
- در مکانیک کوانتومی، دو ویژهحالت یک تابع موج ومتعامد هستند اگر مربوط به ویژهمقدارهای متفاوتی باشند. به زبان نمادگذاری دیراک،مگر این کهومتعلق به یک ویژهمقدار باشند.
در آرایهشناسی
در آرایهشناسی یک طبقهبندی متعامد است که در آن در هیچ موردی، هیچ عضوی در بیش از یک گروه عضو نباشد، این به معنی منحصر به فرد بودن متقابل طبقهبندیها و عضوها است.
جستارهای وابسته
منابع
- ↑ «بُردارهای متعامد» [ریاضی] همارزِ «orthogonal vectors»؛ منبع: گروه واژهگزینی. جواد میرشکاری، ویراستار. دفتر پنجم. فرهنگ واژههای مصوب فرهنگستان. تهران: انتشارات فرهنگستان زبان و ادب فارسی. شابک ۹۷۸-۹۶۴-۷۵۳۱-۷۶-۴ (ذیل سرواژهٔ بُردارهای متعامد)
کتابهای رایگان برخط
- محمد خرمی (تابستان ۲۰۰۳). «جبر خطی» (PDF). بایگانیشده از اصلی (PDF) در ۳۱ ژانویه ۲۰۱۲. دریافتشده در ۲۹ مارس ۲۰۰۹.
- Beezer, Rob, A First Course in Linear Algebra
- Connell, Edwin H. , Elements of Abstract and Linear Algebra
- Hefferon, Jim, Linear Algebra excellent textbook with complete solutions manual