زمان تقریبی مطالعه: 9 دقیقه
 

سجده قضایی





سجده قضایى‌ به سجده ای که در هنگام نماز فراموش شده و بعد از نماز باید انجام بگیرد گفته می شود .


۱ - تعریف سجده قضایی



سجده قضایى سجده به جا آورده شده بعد از سلام به جهت فراموشى آن در نماز گفته می شود.

۲ - محل بحث سجده قضایی



از آن در باب صلات سخن گفته‌ اند.

۳ - احکام سجده



ترک عمدى یک سجده و نیز ترک عمدى و سهوى دو سجده موجب بطلان نماز است؛ لیكن با ترک سهوى یک سجده نماز باطل نمى ‌شود؛ اما اگر قبل از رکوع متذكر شود باید برگردد و آن را به جا آورد و چنانچه پس از رکوع یاد آور شود نمازش صحیح است؛ لیكن بنابر قول مشهور باید پس از سلام نماز قضاى آن را به جا آورد. البته در این صورت، به قول مشهور، علاوه بر قضاى سجده، دو سجده سهو نیز واجب مى ‌شود.
چنانچه ترک سهوى یک سجده در ركعت آخر نماز صورت گیرد، با تذكر آن در اثنا یا بعد از تشهد و قبل از سلام باید آن را تدارک كند و تشهد را دوباره بخواند؛
اما اگر بعد از سلام نماز متذكر شود، در اینكه باید قضاى سجده را به جا آورد یا واجب است بر گردد و سجده را تدارک كند و دوباره تشهد و سلام را بگوید، اختلاف است. البته بنابر قول دوم، به جهت سلام بى جا و اضافى، به قول مشهور باید دو سجده سهو نیز به جا آورد. برخى به جهت تشهد اضافى دو سجده سهو را نیز واجب دانسته‌ اند.
رعایت همه شرایط سجده نماز، از قبیل طهارت داشتن و روبه قبله بودن در سجده قضایى نیز لازم است؛ لیكن در اینكه وجوب آن فورى است و در نتیجه فاصله انداختن بین آن و نماز جایز نیست، یا آنكه وجوبش فورى نیست، اختلاف است. بنابر قول به فورى بودن آن، آیا فاصله انداختن بین آن دو، به عملى كه انجام دادن عمدى یا سهوى آن نماز را باطل مى ‌كند یا تنها ارتكاب عمدى آن باطل كننده نماز است و او از روى عمد آن را انجام دهد، موجب بطلان نماز مى ‌گردد و باید آن را اعاده كند، یا موجب بطلان نماز نمى‌ شود و به جا آوردن سجده قضایى كفایت مى‌ كند؟ مسئله اختلافى است.

۴ - سجده قضایی در نماز مستحبی



حكم یاد شده درباره سجده قضایى اختصاص به نماز واجب دارد. به جا آوردن سجده فراموش شده در نماز مستحب لازم نیست.

۵ - دیدگاه فقهی امام خمینی



در هر رکعت دو سجده واجب است.

۵.۱ - رکن بودن دو سجده


و این دو سجده (در هر رکعت) با هم رکن می‌باشند که نماز با زیاد کردن دو سجده با هم در یک رکعت باطل می‌شود و کم کردن هر دو سجده‌ نیز چنین است (که اگر هر دو سجده را در یک رکعت ترک کند نماز باطل می‌شود) خواه (این زیاد کردن و کم کردن) عمدی باشد و خواه سهوی، بنا بر این اگر سهواً یک سجده را اضافه یا کم کند، نماز باطل نمی‌شود.

۵.۲ - میزان رکنیت سجده


لازم است برای سجده، خم شده و طوری پیشانی را (بر زمین) بگذارد که مسمّای سجده تحقق یابد و همین (خم شدن و نهادن پیشانی بر زمین) میزان رکن و معیار زیاد کردن عمدی و سهوی است. در سجده چیزهای دیگری لازم است که در رکن بودنش دخالتی ندارند.

۵.۳ - قضای سجده فراموش شده


کسی که سهواً چیزی از واجبات نمازش را کم کند و یادش نیاید مگر بعد از آن‌که محلش گذشته باشد، چنان که رکن باشد، نمازش باطل است و اگر رکن نباشد، نمازش صحیح است و باید - بنابر تفصیلی که در محل خود می‌آید – سجده سهو انجام دهد و جزء فراموش شده را اگر تشهد یا یکی از دو سجده باشد، باید بعد از فراغ از نماز قضا نماید و از میان اجزای فراموش شده، غیر از این دو قضا ندارد. بنابراین از اجزای فراموش‌شده نماز به غیر از سجده و تشهد قضا نمی‌شود، که قضای تشهد (هم) بنابر احتیاط، واجب است.

۵.۴ - منظور از گذشتن محل


منظور از گذشتن محل آن است که داخل رکن دیگری که بعد از آن است شده باشد، یا محل آوردن جزء فراموش شده، فعل خاصی باشد که از محل این فعل خاص، گذشته باشد، مانند ذکر رکوع و سجود وقتی آن را فراموش کند و بعد از سر برداشتن از آن‌ها یادش بیاید.

۵.۵ - کبقبت قضای سجده


در به جا آوردن قضای سجده «باید - در حالی که نیّت هم‌زمان با ابتدای آن‌ها باشد - نیّت کند که آن‌ها قضای آنچه فراموش شده است می‌باشند و باید بر آنچه که در حال نماز در آن‌ها واجب بود محافظت نماید، زیرا آن‌ها (سجده، تشهد) در شرایط و مبطلات، مانند خود نماز می‌باشند، بلکه احتیاط (واجب) آن است که بین آن‌ها و نماز، چیزی که منافات با نماز دارد، فاصله نیندازد، که اگر چنین چیزی فاصله بیفتد باید آن‌ها را با شرایط، انجام داده و بنابر احتیاط (مستحب) نماز را اعاده نماید، خصوصاً اگر عمداً آن‌ها را ترک کرده (و بین آن‌ها و نماز فاصله‌انداخته) باشد اگر چه بنابر اقوی اعاده نماز واجب نیست.»

۵.۶ - عدم وحوب قضای سجده نماز مسنحبی


در نماز مستحبی، قضای سجده فراموش شده و تشهد فراموش شده واجب نیست.

۵.۷ - فراموش کردن چند سجده


اگر چند سجده و تشهد را فراموش کند، باید به همان تعداد، آن‌ها را قضا نماید و لازم نیست (موقع قضا) مشخص کند (که مثلاً کدام سجده است) و همچنین ملاحظه ترتیب شرط نیست. البته اگر سجده و تشهد را با هم فراموش کند، احتیاط (واجب) آن است که هر یک از آن‌ها که قبلاً فوت شده، قضای آن را مقدّم بدارد و اگر نداند که کدام یک از این‌ها جلوتر بوده است، باید احتیاطاً تکرار کند، پس قضای آن را که قبل از دیگری انجام داده، بعد از آن هم می‌آورد (تا در قضای آن‌ها ترتیب برقرار گردد).

۵.۸ - حکم شک بعد از یقین به فراموشی سجده


اگر (در نماز) اعتقاد پیدا کند که سجده یا تشهد را فراموش کرده و محل جبران آن‌ها (هم) گذشته باشد، سپس بعد از فارغ شدن از نماز، اعتقادش به شک تبدیل شود، احتیاط (مستحب) آن است که قضای آن لازم باشد اگر چه اقوی آن است که واجب نیست.

۵.۹ - فراموش کردن قضای سجده


اگر قضای سجده یا تشهد را فراموش کند و بعد از آن‌که به نماز دیگری وارد شد، یادش بیاید؛ در صورتی که این نماز، مستحبی باشد، باید آن را قطع نماید و اما اگر نماز واجب باشد، قطع آن اشکال دارد، خصوصاً اگر آنچه فراموش شده، تشهد باشد.

۶ - پانویس


 
۱. نجفی جواهری، محمدحسن، جواهرالکلام، ج۱۲، ص۲۹۲- ۲۹۶.    
۲. نجفی جواهری، محمدحسن، جواهرالکلام، ج۱۲، ص۲۸۶- ۲۸۸.    
۳. طباطبایی یزدی، محمدکاظم، العروة الوثقی‌، ج۲، ص۵۷۰-۵۷۱.    
۴. خویی، ابوالقاسم، مستند العروة (الصلاة)، ج۸، ص     ۳۵۳.
۵. طباطبایی یزدی، محمدکاظم، العروة الوثقی‌، ج۳، ص۲۸۵.    
۶. طباطبایی حکیم، محسن، مستمسک العروة، ج۷، ص۵۲۴.    
۷. نراقی، احمد، مستند الشیعة، ج۷، ص۱۲۲.    
۸. طباطبایی حکیم، محسن، مستمسک العروة، ج۷، ص۵۲۵.    
۹. طباطبایی یزدی، محمدکاظم، العروة الوثقی‌، ج۳، ص۲۸۵- ۲۸۶.    
۱۰. طباطبایی یزدی، محمدکاظم، العروة الوثقی‌، ج۳، ص۳۱۶.    
۱۱. موسوعة الامام الخمینی، ج۲۲، تحریرالوسیلة، ج۱، ص۱۸۱، کتاب الصلاة، القول فی السجود، مسالة۱.    
۱۲. موسوعة الامام الخمینی، ج۲۲، تحریرالوسیلة، ج۱، ص۱۸۱، کتاب الصلاة، القول فی السجود، مسالة۱.    
۱۳. موسوعة الامام الخمینی، ج۲۲، تحریرالوسیلة، ج۱، ص۱۸۱، کتاب الصلاة، القول فی السجود، مسالة۱.    
۱۴. موسوعة الامام الخمینی، ج۲۲، تحریرالوسیلة، ج۱، ص۲۰۴، کتاب الصلاة، القول فی الخلل الواقع فی الصلاة، مسالة۲.    
۱۵. موسوعة الامام الخمینی، ج۲۲، تحریرالوسیلة، ج۱، ص۲۲۱، کتاب الصلاة، القول فی الاجزاء المنسیة، مسالة۱.    
۱۶. موسوعة الامام الخمینی، ج۲۲، تحریرالوسیلة، ج۱، ص۲۰۴، کتاب الصلاة، القول فی الخلل الواقع فی الصلاة، مسالة۲.    
۱۷. موسوعة الامام الخمینی، ج۲۲، تحریرالوسیلة، ج۱، ص۲۲۱، کتاب الصلاة، القول فی الاجزاء المنسیة، مسالة۱.    
۱۸. موسوعة الامام الخمینی، ج۲۲، تحریرالوسیلة، ج۱، ص۲۱۸، کتاب الصلاة، القول فی الشکوک التی لااعتبار لها، مسالة۴، و منها الشک فی رکعات النافلة.    
۱۹. موسوعة الامام الخمینی، ج۲۲، تحریرالوسیلة، ج۱، ص۲۲۲، کتاب الصلاة، القول فی الاجزاء المنسیة، مسالة۲.    
۲۰. موسوعة الامام الخمینی، ج۲۲، تحریرالوسیلة، ج۱، ص۲۲۲، کتاب الصلاة، القول فی الاجزاء المنسیة، مسالة۴.    
۲۱. موسوعة الامام الخمینی، ج۲۲، تحریرالوسیلة، ج۱، ص۲۲۳، کتاب الصلاة، القول فی الاجزاء المنسیة، مسالة۶.    


۷ - منبع



فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت علیهم السلام، ج‌۴، ص ۳۹۹.    
ساعدی، محمد، (مدرس حوزه و پژوهشگر)    ، موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی    






آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.