زمان تقریبی مطالعه: 3 دقیقه
 

بهشتی شدن با امر به معروف (قرآن)





انجام دستورات و اعمالی که خداوند از بندگانش خواسته است مایه سعادت و دستیابی به رضایت و پاداش الهی است.


۱ - مقام والای مؤمنان



امر به معروف و نهی از منکر، زمینه راهیابی به بهشت :
«ان الله اشتری من المؤمنین انفسهم وامولهم بان لهم الجنة...... الامرون بالمعروف والناهون عن المنکر والحـفظون لحدود الله وبشر المؤمنین.» «در حقیقت خدا از مؤمنان جان و مالشان را به (بهای) اینکه بهشت برای آنان باشد خریده است...... وادارندگان به کارهای پسندیده بازدارندگان از کارهای ناپسند و پاسداران مقررات خدایند و مؤمنان را بشارت ده.»
در این دو آیه مقام والای مجاهدان با ایمان، با ذکر مثال جالبی بیان شده است. در این مثال خداوند خود را خریدار و مؤمنان را فروشنده معرفی کرده و می‌گوید: "خداوند از مؤمنان جانها و اموالشان را خریداری می‌کند و در برابر این متاع، بهشت را به آنان می‌دهد" (ان الله اشتری من المؤمنین انفسهم و اموالهم بان لهم الجنة) و از آنجا که در هر معامله در حقیقت" پنج رکن اساسی" وجود دارد که عبارتند از خریدار،فروشنده، متاع،قیمت و سند معامله، خداوند در این آیه به تمام این ارکان اشاره کرده است.
خودش را" خریدار" و مؤمنان را" فروشنده" و جانها و اموال را" متاع" و بهشت را"ثمن " (بها) برای این معامله قرار داده است.

۲ - عمل خیر بهای بهشت



(آن متاع بهشت را برای چه کسانی می‌داند؟) " آنها که مردم را به نیکیها دعوت می‌کنند" (الآمرون بالمعروف).
" آنها که تنها به وظیفه دعوت به نیکی قناعت نمی‌کنند بلکه با هر گونه فساد و منکری می‌جنگند" (و الناهون عن المنکر). و" آنها که پس از ادای رسالت امر به معروف و نهی از منکر، به آخرین و مهمترین وظیفه اجتماعی خود یعنی حفظ حدود الهی و اجرای قوانین او و اقامه حق و عدالتقیام می‌کنند" (و الحافظون لحدود الله).
پس از ذکر این صفات نه گانه، خداوند بار دیگر چنین مؤمنان راستین و تربیت یافتگان مکتب ایمان و عمل را تشویق می‌کند و به پیامبرش می‌گوید: "این مؤمنان را بشارت ده" (و بشر المؤمنین).
و از آنجا که متعلق بشارت ذکر نشده و یا به تعبیر دیگر بشارت بطور مطلق آمده است، مفهوم وسیعی را می‌فهماند که هر خیر و سعادتی را در بر می‌گیرد، یعنی آنها را به هر خیر و هر سعادت و هر گونه افتخار بشارت ده!.
«و الحافظون لحدود الله»
ابن عباس گوید: یعنی آنان که به اطاعت خداوند قیام کنند و آنهایی که فرائض خدا و اوامر او را انجام داده و از نواهی او اجتناب می‌کنند. زیرا حدود خداوند دستورات و نواهی او است.
«و بشر المؤمنین» این دستوری است به پیغمبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم که تصدیق کنندگان خداوند و معترفان نبوت خود را به ثواب جزیل و منزلت بزرگ و مخصوص مژده دهد.

۳ - پانویس


 
۱. توبه/سوره۹، آیه۱۱۱.    
۲. توبه/سوره۹، آیه۱۱۲.    
۳. توبه/سوره۹، آیه۱۱۱.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۸، ص۱۴۸.    
۵. توبه/سوره۹، آیه۱۱۲.    
۶. توبه/سوره۹، آیه۱۱۲.    
۷. توبه/سوره۹، آیه۱۱۲.    
۸. توبه/سوره۹، آیه۱۱۲.    
۹. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۸، ص۱۵۲.    
۱۰. توبه/سوره۹، آیه۱۱۲.    
۱۱. توبه/سوره۹، آیه۱۱۲.    
۱۲. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۱۱، ص۲۱۹.    


۴ - منبع



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۶، ص۵۴۲، برگرفته از مقاله «بهشتی شدن با امر به معروف».    






آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.