کلمبیا

کلمبیا
کلمبیا
کلمبیا
کلمبیا
اطلاعات عمومی
جمعیت کل ۴۴.۷۷۹.۵۹۸
مساحت ۱٬۱۴۱٬۷۴۸کیلومتر
حکومت جمهوری فدرال
پایتخت بوگوتا
زبان رسمی اسپانیایی
اسلام
پیشینه اسلام اثنای جنگ جهانی دوم
جمعیت مسلمانان ۱۴.۰۰۰ (مرکز تحقیقات پیو) • ۲۰ هزار
آمار شیعیان
جمعیت ۵.۰۰۰ تن(مجمع جهانی اهل بیت) • ۱۴۰ (مرکز تحقیقات پیو)
درصد به جمعیت کشور حدود ۰.۰۱ (مجمع جهانی اهل بیت)
درصد به جمعیت مسلمانان کمتر از ۱ درصد (مرکز تحقیقات پیو)
مراکز شیعی
مراکز علمی مرکز اسلامی الزهراء
مساجد مسجد شهر مایکائو
مؤسسات اجتماعی مرکز اسلامی بوگوتا


کلمبیا، کشوری در شمال‌غربی‌ آمریکای جنوبی است. اسلام، در اثنای جنگ جهانی دوم، با مهاجرت مسلمانان از کشورهای لبنان، سوریه و فلسطین به این کشور راه یافت، عمده جمعیت ۲۰،۰۰۰ نفری مسلمانان کلمبیا را این مهاجران تشکیل می‌دهند، مسلمانان در بوگوتا (پایتخت)، پارانایکا، مائیکو، کالی و سان آندرسن زندگی می‌کنند. از وضعیت شیعیان در کلمبیا اطلاعات دقیقی در دست نیست، پورتال اهل بیت در ۲۰۰۸، جمعیت شیعیان این کشور را ۵.۰۰۰ تن گزارش کرده است. اما مرکز تحقیقات پیو یک سال بعد، شمار شیعیان این کشور را کمتر از ۱۴۰ تن تخمین زده است. شیعیان کلمبیا حسینیه ندارد اما مراسم عزاداری را برگزار می‌کنند. مرکز اسلامی الزهراء متعلق به شیعیان بریتانیایی تبار این کشور است.

اطلاعات عمومی

کلمبیا، شمال‌غربی‌ترین کشور آمریکای جنوبی است. این کشور در جنوب با ونزوئلا، برزیل، اکوادور و پرو، در شمال از طریق دریای کارائیب با اقیانوس اطلس و از غرب با پاناما و اقیانوس آرام هم‌مرز است. کلمبیا چهارمین کشور بزرگ آمریکای جنوبی است، مساحت آن ۱ میلیون و ۱۴۱ هزار کیلومتر مربع است.

کلمبیا ۵۱٬۰۵۰٬۰۰۰ جمعیت دارد، بیشتر جمعیت آن (۸۷٪) کاتولیک و حدود ۹٪ پروتستان هستند. ۳ ٪ جمعیت خود را بی‌دین عنوان کرده‌اند. ۱٪ به آیین بومی و کمتر از ۱٪ هم بودایی، مسلمان و معتقد به مورمن هستند.

جمعیت متنوع این کشور آمیخته‌ای از مهاجران اروپایی، بومی‌ها، بردگان آفریقایی، آسیایی‌ها، اهالی خاورمیانه و سایر مهاجران است، مهاجران اروپایی عمدتاً از مستعمره‌نشینان اسپانیایی بودند، گروه‌اندکی از هلند، آلمان، فرانسه، سوئیس، بلژیک و شمار کمتری از لهستان، لیتوانی، انگلیس و کرواسی بودند که در زمان جنگ جهانی دوم مهاجرت کرده بودند. آفریقایی‌ها در قرن ۱۶ تا ۱۹ به عنوان برده به کلمبیا این کشور آورده شدند. سایر مهاجران از آسیا، به ویژه لبنان، اردن، سوریه، چین، ژاپن و کره هستند.

ادیان در کلمبیا
مسیحیت کاتولیک
  
۸۷%
مسیحیت پروتستان
  
۹%
بی دین
  
۳%
آیین بومی
  
۱%
اسلام، بودیسم و سایر ادیان
  
۱%

اسلام

مهاجرت مسلمانان به کلمبیا در اثنای جنگ جهانی دوم، از کشورهای لبنان، سوریه و فلسطین صورت گرفت، مهاجران در مناطق بندری این کشور در شهر مایکائو واقع در شمال شرقی کلمبیا ساکن شدند. در آن زمان ۳ تا ۴ هزار مسلمان به کلمبیا مهاجرت کردند. امروزه تعداد مسلمانان در کلمبیا که عمدتاً لبنانی، سوری و فلسطینی تبار هستند، ۲۰ هزار تن است. بیشتر مسلمانان در بوگوتا، پایتخت کلمبیا ساکن هستند. شهرهای پارانایکا، مائیکو، کالی و سان آندرسن به ترتیب بیشترین جمعیت مسلمان را در خود جای داده‌اند. مسلمانان مراکز اسلامی در بناهای اجاره‌ای، از نمازخانه و کلاس‌های آموزش قرآن دارند.

مرکز اسلامی شهر بندری بوئناونتورا (در شرق کلمبیا) و مراکز اسلامی سان آندرس، گوآجیرا، نارینو و سانتا مارتا از جمله مراکز اسلامی این کشور هستند.

تشیع

پورتال اهل بیت وابسته به مجمع جهانی اهل بیت در ۲۰۰۸، جمعیت شیعیان کلمبیا را ۵.۰۰۰ تن اعلام کرده است که حدود ۰.۰۱ درصد از جمعیت ۴۴.۷۷۹.۵۹۸ نفری این کشور است. اما مرکز تحقیقات پیو در ۲۰۰۹، شمار شیعیان این کشور را کمتر از ۱۴۰ تن تخمین زده است که کمتر از ۱ درصد از جمعیت ۱۴.۰۰۰ نفری مسلمانان این کشور است.

عزاداری

در این کشور شیعیان نسبت به اهل سنت در اقلیت هستند، اما بیشتر فعالیت‌های مذهبی با شرکت آنان در مراسم مذهبی صورت می‌گیرد. مراسم عزاداری در کلمبیا، به صورت سنتی در ایام سوگواری امام حسین(ع) اجرا می‌شود. شیعیان مهاجر در این کشور حسینیه ندارند؛ ولی عزاداری را برگزار می‌کنند. تنها مکان تجمع آنان مسجد شهر مایکائو است.

مراکز شیعی

مرکز اسلامی بوگوتا؛ این مرکز متعلق به شیعیان است و در ۱۳۷۳ تأسیس شده است.

مرکز اسلامی الزهراء کلمبیا

مرکز اسلامی الزهراء کلمبیا، توسط شیعیان بریتانیایی تبار کلمبیا پایه‌گذاری شد. این مرکز به منظور آشنایی مسلمانان با اصول و احکام اسلامی، برنامه‌های چند جانبه‌ای را در دستور کار خود قرار داده است. این مرکز آشنایی با اصول اخلاقی و معنوی را در راس برنامه‌های آموزشی خود قرار داده است. هدف آن تأمین نیازهای فیزیکی، فرهنگی، اجتماعی، احساسی، آکادمیک و دینی مخاطبان است.

پانویس

  1. همشهری، شنبه، ۱۵ دی، ۱۳۸۶
  2. همشهری، شنبه، ۱۵ دی، ۱۳۸۶
  3. عسکری، ص۷۶
  4. عسکری، ص۷۶
  5. عاشورا در سرزمین‌ها، ج۵، ص۲۵؛ همشهری، شنبه، ۷ بهمن، ۱۳۸۵]
  6. عسکری، ص۷۶

منابع