گل کاغذی
گل کاغذی با نام علمی بوگینویلیا (Bougainvillea) تیرهای از گیاهان بومی آمریکای جنوبی است و با اختلاف نظر، بین چهار تا هجده گونه متفاوت دارد؛ و نوعی گیاه پیچک است که در خانههای استانگیلان ، مازندران و شهر لار در استان فارس و شهر اهواز ، بهبهان ، بندر امام خمینی، رامهرمز و دزفول در استان خوزستان و در استان های هرمزگان، بوشهر، سیستان و بلوچستان، شهرستان جیرفت و همچنین جزیره کیش و دیگر مناطق استان کرمان نیز به وفور یافت میشود، همچنین در شهرستان جم استان بوشهر گل های کاغذی زیادی در رنگ های مختلف دیده می شود.
گل کاغذی | |
---|---|
ردهبندی علمی | |
فرمانرو: | گیاهان |
مشخصات
گل
گلِ گل کاغذی معمولاً به رنگ قرمز است اما انواع صورتی، سفید و نارنجی آن نیز وجود دارد. تمامی گلهای گل کاغذی بیبو هستند و در بهار و معمولاً ماه اردیبهشت میرویند و به مدت یک تا سه هفته بر روی شاخه گیاه میمانند. گلِ گل کاغذی گلبرگهای بسیار نازک و مانند کاغذ دارد که علت نهادن نام گل کاغذی را بیان میکند.
رشد
گل کاغذی مانند انگور نوعی پیچک است که بسته به نوع نگهداری میتواند دور یک میله یا یک ساختمان بپیچد البته اکثر گل کاغذیها را روی دیوار میاندازند. گل کاغذی معمولاً در مناطق مرطوب رشد میکند اما در صورت آبیاری مناسب و خاک خوب در دیگر نقاط هم توان رشد خوبی را از خود نشان میدهد.
تکثیر
گل کاغذی را میتوان از طریق قلمه و خوابانیدن شاخه تکثیر کرد.
ویژگیها
بلندی درختچه گل کاغذی میتواند به حدود سه متر برسد. برگهای این گیاه سبز روشن و بیضی شکل و نوک باریک است. گل آذین آن از نوع پانیکول بوده و به صورت جامی و انتهایی ظاهر میشوند. کاسه گل گل کاغذی لولهای، زرد کمرنگ و کوچک بوده فاقد جام گل است؛ ولی دارای براکتههای رنگین و زیبایی است که اطراف گلهای کرم رنگ را احاطه نمودهاند.گل کاغذی به حدود شش ساعت نور نیاز دارد و در نور کم رنگ خود را از دست میدهد. این گل نسبت به بیآبی مقاوم است و ترجیح میدهد حدود ۳ تا ۴ هفته یکبار بهصورت عمیق آبیاری شود.همچنین نسبت به سرما حساس است و در شروع ماه سرما به داخل گلخانه آورده میشود. این گیاه از گونههای رایج برای روش کوچکسازی (بونسای) است. گل کاغذی نیازبه هرس دارد و میتوان در فصل زمستان تا یک سوم شاخههای ناتوان آن را هرس کرد. این گیاه به نور و حرارت زیاد احتیاج دارد و هوای گرم و خشک را ترجیح میدهد. در هر خاکی رشد میکند اما به خاک اسیدی با زهکشی عالی و سبک نیاز دارد و در خاک سنگین و قلیایی گلدهی خوبی ندارد.
انواع گل کاغذی
- گل کاغذی باشکوه: درختچهای قوی با برگهای اصلی سبز بیضی نوک تیز و تعدادی برگههای صورتی رنگ (که شبیه گلبرگ است) دارد. این برگهها نمای ظاهری گل را به وجود میآورد و پیرامون گل اصلی را گرفتهاند اما گل اصلی کوچک در وسط این برگه واقع شدهاست. نمونههای چدیتر این درختچه برگچههایی به رنگ زرد نارنجی، قرمز شنجرفی دارد و بسیار پرگلتر است، در تهران به این نمونهها گل کاغذی مصری میگویند چون قلمههای آن را از مصر آوردهاند.
- گل کاغذی گلابرا: گونه اصلی آن از کشور برزیل است. این گیاه بوته ایی و رونده است پوست شاخههای آن قهوهای رنگ بوده و تیغهای کمانی شکل یک سانتیمتری دارد. رنگ برگهای اصلی آن مایل به کبود و برگههای اطراف گلش صورتی است. نمونههای گلابرا:
- گل کاغذی ساندر: با گلهای فراوان به رنگ زرد تیره.
- گل کاغذی ابلق: برگهایش ابلق است.
- گل کاغذی سیفری: برگههای صورتی پُر رنگ دار.
- گل کاغذی کریمسون لیک: برگههای بزرگ بیضی به شنجرفی دارد.
- گل کاغذی خاص: برگههای صورتی مایل به بنفش دارد.
- گل کاغذی برزیلی: با برگهها قرمز تند یا قرمز شنجرفی از آن به وجود آمدهاست.
- گل کاغذی رفول ژن: شاخههای گلدار آن دراز و آویختهاست و برگههای ارغوانی مایل به بنفش است.
واریتهها
گل قرمزها: برای حالت آویزمانند:
گل بنفشها. مانند:(ر Royalourple,Brasiliensis).
گل نارنجی. مانند:((Albama Sunset گلها به رنگ صورتی برمی گردند.
گل صورتی. مانند:(Walker,Mauree Hatten,Surprise)
گل سفید. مانند:(Summer snow)
برگهای رنگارنگ. مانند:(Raspberryice,Vicky,Mardigras)
دو گل: گلهایی با دورنگ صورتی، قرمز و پرتقالی دارند.
برای تولید شاخه و گل بیشتر در گل کاغذی از افشانه(BA6) استفاده میشود. افشانهppm 100-50، یک شبانه روز بعد از اولین برش سرشاخهها (برای واریتههای متوسط) و ppm 200 (برای واریتههای قویتر) بهترین نتیجه را میدهد. افشانه سوم بعد از بریدن نوبت دوم انجام میشود. (BA 6) برای قلمه زدن این گیاه هم بکار میرود. اگر از این گیاه به خوبی نگهداری شود، مشکلی را ایجاد نخواهد شد؛ ولی در زمان آفت زدگی میتوان از قارچ کشهای معمولی به صورت محلول استفاده کرد. شته و کرمها را میتوان با رزمیترین، ارتن، و تام کنترل کرد.
در شرایط گلخانه کنههای قرمز تارعنکبوتی، شپشکهای آرد آلود، شتهها و سفید بالکها میتواند مشکل ساز باشند.
منابع
- ↑ «گلهای شما همچنان میخندند». گل من و تو. دریافتشده در ۲۰۱۹-۰۷-۲۳.
- ↑ «معرفی و آموزش نگهداری گل کاغذی». گل من و تو. دریافتشده در ۲۰۱۹-۰۷-۲۳.
- ↑ «گل كاغذی از گیاهان بسیار زیبایی است كه در سالهای اخیر به طوری چشمگیری مورد توجه قرار گرفته است». سازمان بوستان و فصای سبز شهر تهران. بایگانیشده از اصلی در ۲۸ اوت ۲۰۱۶. دریافتشده در ۲۰۱۹-۰۷-۲۳.