اینفوگرافیک
اینفوگرافیک (به انگلیسی: Infographic)، اطلاعنگاشت یا گرافیک اطلاعرسان یا اَزدانِگاره به نمایش دادهها با استفاده از چند نمودار و شکل در قالب یک تصویر گفته میشود. واژه اینفوگرافیک infographic از ترکیب دو واژه اطلاعات(information) و گرافیک ( graphic )تشکیل شده است. اینفوگرافیک نمایش دیداری از داده ها (data) و اطلاعات ( information )است که به کمک عناصر دیداری نظیر تصویر، متن، نمودار، نقشه، دیاگرام و اشکال گرافیکی بهمنظور ارائه ساده، مؤثر و جذاب اطلاعات تهیه و طراحی میشود.
اطلاعنگاشتها نمایشگران تصویری اطلاعات و دادهها هستند. شاید بتوان اطلاعنگاشتها را قدیمیترین ابزار برقراری ارتباط بشر خواند. استفاده از اطلاعنگاشت باعث میشود بیننده با نگاهی کوتاه حجم قابل توجهی از اطلاعات را که شکل نوشتاری آن ممکن است مقاله بلند بالایی را تشکیل دهد، به سادگی از طریق بصری دریافت کند و حتی آن را به خاطر بسپارد. اینفوگرافیک یا داسویر بیان دیداری چکیده یک موضوع یا مطلب به شکل عکس، نمودار، اتصالات است و عدهای اینفوگرافیک را نوعی نقشه مفهومی میدانند که از این طریق ارتباط بین مفاهیم به زبان سادهتر و به شکل بصری نمایش داده میشود. اینفوگرافیک نگاره متن به شکل تصویر است.
در اکثر اوقات موارد استفاده از این نگارهها در جایگاههایی است که نیاز به توضیح ساده یا سریع دادهها احساس گردد، برای مثال نقشهها، علائم و تابلوها، پوسترهای آموزشی و روزنامهها از جمله کاربردهای آنها هستند. همچنین ریاضیدانان و متخصصان آمار و کامپیوتر نیز از این ابزار برای به تصویر کشیدن مفاهیم پیچیده بهره میبرند. یک اطلاعنگاشت کامل افزون بر اینکه در یک نگاه کلیات اصلی موضوع را به بیننده میرساند، دربرگیرنده جزئیات کلیدی موضوع برای دریافت بیشتر هست.
استفاده از اطلاعنگاشتها باعث میشود بیننده با نگاهی کوتاه حجم قابل توجهی از اطلاعات را که شکل نوشتاری آن ممکن است مقاله بلند بالایی را تشکیل دهد، به سادگی از طریق بصری دریافت کند و حتی آن را به خاطر بسپارد.
نخستین اطلاعنگاشت در کتاب اطلس سیاسی و تجاری جیمز جوزف سیلوستر مورد استفاده قرار گرفت. این کتاب توسط هیستوگرامها و نمودارهای میلهای، اقتصاد انگلستان سده ۱۸ را توضیح داده بود.
مغز ما علاقهٔ زیادی به تحلیل و ذخیره اطلاعات به صورت دیداری دارد. حتی ارتباط میان اشیا و اطلاعات را به شکل دیداری ذخیره میکند نه نوشتاری. برای مثال به سه واژه مداد، تلفن و تلویزیون فکر کنید، چه چیز اول به ذهنتان میآید؟ آیا به حروف تشکیل دهنده این واژگان فکر میکنید یا به شکل فیزیکی آنها؟ پس همانطور که مشاهده میکنید درک و یادگیری صورت فیزیکی و دیداری دادهها و اطلاعات برای مغز ما به مراتب آسانتر از فهم شکل نوشتاری آنها است.
انواع اینفوگرافیک
- ایستا
- پویا (اینفوموشن)
- تعاملی
- فیزیکی (سه بعدی)
زمینههای کاربرد اینفوگرافیک
- آموزش
- ارائه (Presentation)
- گزارش نویسی
- تبلیغات
- فرهنگسازی
- ترویج علم
- رزومه نویسی
- اطلاعرسانی
اطلاعنگاشت برهمکنشی
اطلاعنگاشت برهمکنشی یا تعاملی یا اینترکتیو (به انگلیسی: Interactive) نوعی اطلاعنگاشت است که مبتنی بر تعامل (تبادل اطلاعات بین کاربر و سیستم یا ماشین) بوده و ابزاری برای برآورده کردن نیازهای مخاطبان است. این اطلاعنگاشتها این امکان را به مخاطب را میدهند که با هدایت اطلاعات در حدی تعیین شده، آن را در بسیاری جریانها استفاده پذیر کند. این اطلاعنگاشتها الزاماً به یک واقعهٔ زمانی خاص وابستگی ندارند.
در این تعریف برهمکنش، رابطهای است که کاربر با یک شیء (لمس شدنی یا مجازی) برای دستیابی به هدفی برقرار میکند.
هدفِ محوری طراحی برهم کنشی، بهبود تجربهٔ کاربر است.
اطلاعنگاشت برهمکنشی از اصول ۵ گانه برهم کنشی پیروی میکند که عبارتند از:
- نمایانی
- همخوانی
- بازخورد
- امکان دهی یا توانمندسازی
- محدودسازی.
سه گونه برهمکنشی نیز مشتمل بر فرماندهی، هدایت و کاوشگری هستند.
نوع کاوشگری به سبب هزینه بالا و مسایل خاص فنی آن، کمتر در رسانهها مورد استفاده قرار میگیرند. چندین تکنیک مرورگری اطلاعنگاشت تعاملی نیز عبارتند از: رول اور، بزرگنمایی، حرکت به عمق و….
جستارهای وابسته
- آلبرتو کایرو
منابع
Wikipedia contributors, "Information graphics," Wikipedia, The Free Encyclopedia,http://en.wikipedia.org/wiki/Information_graphics (accessed ۲۴ آوریل، ۲۰۱۲).
- ↑ «اینفوگرافیک (نمایش گراف اطلاعات)». درگاه ملی آمار. بایگانیشده از اصلی در ۱ مه ۲۰۱۶. دریافتشده در ۲۵ دسامبر ۲۰۱۶.
- ↑ «اطلاعنگاشت» [علوم کتابداری و اطلاعرسانی] همارزِ «information graphics, infographics»؛ منبع: گروه واژهگزینی. جواد میرشکاری، ویراستار. دفتر هشتم. فرهنگ واژههای مصوب فرهنگستان. تهران: انتشارات فرهنگستان زبان و ادب فارسی. شابک ۹۷۸-۶۰۰-۶۱۴۳-۰۸-۸ (ذیل سرواژهٔ اطلاعنگاشت)
- ↑ «مفاهیم: اینفوگراف (اینفوگرافیکز) چیست؟». همشهری. دریافتشده در ۲۶ دسامبر ۲۰۱۶.
- ↑ «اینفوگرافیک چیست؟ چگونه یک اینفوگرافیک خوب طراحی كنیم؟». تکبین. ۲۰۲۲-۰۴-۰۴. دریافتشده در ۲۰۲۲-۰۴-۰۶.
- ↑ «اینفونما | مرجع اینفوگرافیک فارسی». اینفونما.
- ↑ «برپایی کارگاه تخصصی با موضوع گرافیک اطلاعرسان». همشهری آنلاین. ۲۱ آبان ۱۳۹۴.
- ↑ «سومین کارگاه تخصصی با موضوع گرافیک اطلاعرسان ۲ (اینتر اکتیو)». دفتر مطالعات و برنامهریزی رسانهها. ۱۸ آبان ۱۳۹۴. بایگانیشده از اصلی در ۲۴ دسامبر ۲۰۱۶.