زمان تقریبی مطالعه: 5 دقیقه
 

روز جهانی حجاب (12 بهمن)





روز جهانی حجاب (۱ فوریه-۱۲ بهمن)، یکی از مناسبت‌های بین‌المللی مرتبط با نحوه پوشش زنان در اجتماع است. روز جهانی حجاب هر ساله در تاریخ ۱ فوریه مصادف با ۱۲ بهمن در حدود ۱۹۰ کشور جهان برگزار می‌گردد. در این روز زنان مسلمان و محجبه با حضور در اجتماعات از زنان غیر مسلمان از ادیان مختلف، درخواست می‌کنند تا یک روز را با حجاب گذرانده و تجربه خود از پوشش حجاب را بیان کنند. هدف از برگزاری این روز تصحیح هرگونه باور غلط در مورد حجاب و به طور کلی زنان مسلمان و رساندن این پیام به زنان جهان است که حجاب مانع فعالیت اجتماعی نیست.



۱ - پیشینه



گرچه پوشیدگی زن در برابر مرد بیگانه یکی از مسائل مهم اسلامی است اما حجاب امری فطری، فراملی و فرامذهبی بوده و در تمدن‌های کهن و همه ادیان الهی قبل از اسلام جایگاه خاصی داشته و مختص اسلام نیست.
روز جهانی حجاب اولین بار در سال ۲۰۱۳ میلادی به ابتکار یک بانوی مسلمان آمریکایی به نام «نظمه خان» (Nazma Khan)، که به دلیل داشتن حجاب هدف تبعیض و اهانت قرار می‌گرفت، پایه‌گذاری شد و از آن به بعد هر سال با مشارکت بیشتر زنان سراسر جهان برگزار می‌شود. از سال ۲۰۱۳ میلادی تاکنون این فعالیت در حدود از ۱۹۰ کشور جهان و با هدف زدودن تصورات نادرست در مورد حجاب برگزار می‌شود.

۲ - معرفی اجمالی



«نظمه خان» زن بنگلاشی است که در سن ۱۱ سالگی از بنگلادش به نیویورک آمد. پس از مهاجرت به آمریکا، در مدرسه به سبب داشتن حجاب همواره تحت فشار بود. این فشارها در دبیرستان و دانشگاه نیز ادامه داشت و پس از وقایع ۱۱ سپتامبر دوچندان شد. وی برای رهایی از انتقادات و فشارهای روحی و روانی و تصحیح باورهای غلط از چهره زن محجبه مسلمان، سرانجام به این نتیجه رسید که از زنان دیگر بخواهد یک روز از سال را با تجربه زندگی با حجاب سپری کنند.
"نظمه خان" در این روز زنان غیرمسلمان را به استفاده از حجاب برای «یک روز» فرا خوانده و تاکید می‌کند: زنانی که از حجاب استفاده می‌کنند، با سایر اشخاص تفاوتی ندارند و هیچ کس آنان را مجبور به استفاده از حجاب نکرده است بلکه درصدد حفظ ایمان خود هستند. در این پویش چندین زن آمریکایی غیرمسلمان برای درک احساس زن مسلمان، به مدت یک روز از حجاب استفاده کردند که در پایان دیدگاه آنان به طور کلی در مورد پوشش اسلامی تغییر یافت.


۳ - اهداف و فعالیت‌ها



پویش روز جهانی حجاب، که با اول فوریه همزمان است، توجه زنان زیادی از چندین کشور جهان را به خود جلب کرده و همچنین سفیران چندین کشور برای این روز تبلیغ کرده‌اند. یکی از اهداف برگزاری این روز رساندن این پیام به زنان جهان است که "حجاب اسلامی، مانع از فعالیت اجتماعی و سودمند زنان" نیست. زیرا بسیاری از زنان مسلمان و محجبه در کشورهای اروپایی، آمریکا و... به دلیل تبعیض مداومی که روزانه با آن روبرو هستند، حجاب را سد راه موفقیت خود می‌دانند؛ به همین دلیل در بسیاری از موارد، زنان ناگزیر هستند تا بین معاش و حجاب خود یکی را انتخاب کنند.
از دیگر اهداف برگزاری این پویش جهانی، فرهنگ‌سازی در جهت تصحیح باورهای غلط در مورد چهره و پوشش زن مسلمان و محجبه در کشورهای غربی است. بر اساس آمار FBI، جنایات و نفرت علیه مسلمانان در ایالات متحده خصوصا بعد از وقایع ۱۱ سپتامبر هر ساله رو به افزایش است. در این میان زنان مسلمان و باحجاب به وضوح شناسایی شده و اهدافی آسان برای اینگونه جنایات هستند. بنابراین هدف از برگزاری این پویش سالانه با عنوان روز جهانی حجاب، دعوت زنان جهان از هر دین و مذهب برای یک روز حجاب است، تا با آگاهی و آموزش، مسئله حجاب و پوشش اسلامی، به یک پوشش عادی تبدیل شود. به همین مناسبت یکی از ویژه برنامه‌های روز جهانی حجاب، این است که زنان غیر مسلمان از ادیان مختلف یک روز را با حجاب گذرانده و تجربه خود از حجاب را بیان می‌کنند. فعالان شرکت‌کننده در این کمپین از هم‌زیستی مسالمت‌آمیز با مسلمانان استقبال کرده و از هم‌کیشان خود خواستند بدون تعصبات مذهبی و نژادپرستانه به زنان مسلمان نگریسته شود. آنان با انتشار تصاویری از خود با پوشش اسلامی بر حق آزادی زنان مسلمان تاکید و مخالفت خود را با آن چه در غرب علیه حجاب انجام می‌شود، نشان دادند.

۴ - چالش حجاب ماهانه



به گزارش پایگاه رسمی کمپین روز جهانی حجاب، در اقدامی دیگر هر ساله در ماه رمضان، از زنان با هر دین و مذهبی خواسته می‌شود به مدت ۳۰ روز حجاب داشته باشند تا حجاب را بهتر درک کنند.

۵ - پانویس


 
۱. مطهری، مرتضی، مسئله حجاب، ص۱۷.    
۲. مطهری، مرتضی، مسئله حجاب، ص۲۱.    
۳. برگزاری روز جهانی حجاب در جهان، الکوثر.    
۴. وبگاه روز جهانی حجاب.    
۵. وبگاه روز جهانی حجاب.    
۶. وبگاه روز جهانی حجاب.    
۷. خبرگزاری دفاع مقدس، استفاده از حجاب توسط زنان غیر مسلمان در روز جهانی حجاب.    
۸. وبگاه روز جهانی حجاب.    
۹. وبگاه روز جهانی حجاب.    
۱۰. وبگاه روز جهانی حجاب.    


۶ - منبع


بازنویسی توسط گروه پژوهشی ویکی فقه.





آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.