اصل اکسترمال
ریاضیدان ورزیده مجهز به یک سری اصول و فنون با دامنه کاربرد وسیع ساده میباشد که میتواند از آنها در حالتهای مختلف استفاده نماید. این اصول و فنون وابسته به موضوعی ویژه نبوده و در کلیه شاخههای ریاضی قابلیت استفاده را دارند. ریاضیدان به این اصول فکر نمیکند بلکه بهطور ناخودآگاه از آن مطلع میباشد. یکی از این اصول اصل ناوردایی است؛ و اما اصل اکسترمال زمانی که بحث دربارهٔ تبدیلات است استفاده میشود. در این مقاله به بحث دربارهٔ اصل اکسترمال خواهیم پرداخت که دارای کاربردهای پردامنهای میباشد. به این اصل روش متغیر هم گفته میشود. با این روش میتوان به اثباتهای بسیار آسان دست یافت.
ابتدا سعی میکنیم وجود یک حالت را به اثبات برسانیم. اصل اکسترمم به ما میگوید که با انتخاب این حالت سعی کنید برخی حالتهای ماکزیمم و مینیمم آن را بررسی کنید. حالت حاصل نشان دهنده تقریبی وضعیت خواسته شدهاست هر چند کاملاً با آن منطبق نمینماید. با کمی تغییر روی توابع به حالت اصلی میتوان رسید.
استفاده از اصل اکسترمال
اگر راههای مختلفی برای بهینهسازی وجود داشته باشد انتخاب بکی از آنها بسته به نظر ما میباشد. اصل اکسترمال بسیار خلاق است و میتواند الگوریتم روش ساختن آن حالت را به ما نشان دهد. در اینجا برای تفهیم بیشتر موضوع مثالی میآوریم. اما در ابتدا به ۳ اصل معروف میپردازیم.
- الف: هر مجموعه کراندار نامشخصی مثل A از اعداد صحیح یا حقیقی دارای یک عنصر مینیمال و یک عنصر ماکسیمالدارد که ضرورتاً یکتا نمیباشند.
- ب :هر زیر مجموعه غیر تهی از اعداد صحیح مثبت دارای کوچکترین عضو است. این را اصل خوش ترتیبی مینامند و هم ارز با اصل استقرای ریاضی است.
- ج: مجموعه بیکران از اعداد حقیقی ضرورتاً دارا عضو ماکسیمال یا مینیمال نیست. اگراز بالا کراندار باشد، آنگاه دارای کوچکترین کران بالاست که آن را سوپریموممینامیم. اگراز پایین کراندار باشد دارای بزرگترین کران پایین است و آن را اینفیموممینامیم.
اگر
صفحه
مثال ۱ : n خط حداکثر یک صفحه را به چند بخش تقسیم میکند؟
حل : یک نفر مبتدی برای حل این مسئله از اینجا شروع میکند که
در واقع در این استدلال هیچ اشکالی نیست. چون رابطه بازگشتی پایه و اساس این شوره تفکر است، یک مسئله حل کن تجره گرا ممکن است مسئله را در ذهن خود حل نماید. ما به شماره کردن مسئله میپردازیم. یکی از اصول شمارش اساسی تناظر یک به یک برقرار کردن است.
اولین سؤال این است آیا میتوان
ترکیب
مسئله سیلوستر
مثال ۲: این مسئله به وسیله سیلوستر در سال ۱۸۹۳ طرح شد و در سال ۱۹۳۳ توسط گالی به روش پیچیدهای حل گردید و سپس در سال ۱۹۴۸ درچند خط با اصل اکسترمال توسط کلی حل گردیدهاست. مجموعه محدود شامل نقاطی از صفحهاست که هر خط گذرنده ازدو نقطه از نقطه سومی میگذرد. ثابت کنید تمام نقاط روی یک خط واقع میباشند.
حل: فرض کنیم این نقاط هم خط نیستند. زوج (P,L (عبارت است از خطی مانند
مثال ۳: در کشور اسکانیا هر شهری به شهر دیگر فقط به وسیلهٔ یک جاده یک طرفه وصل شدهاست. ثابت کنید شهری وجود دارد که از هر شهری به آن مستقیم یا حداکثر به واسطه یک شهر دیگر میتوان رسید.
حل :
فرض کنیم
اگر R تهی باشد حکم ثابت است. اگر