تغیر مسیر یافته از - معتصم الشیعه
زمان تقریبی مطالعه: 3 دقیقه
 

معتصم الشیعة فی احکام الشریعة (کتاب)





«معتصم الشیعة فی احکام الشریعة» از تالیفات فقهی عالم فرزان ه ملا محسن فیض کاشانی است که در سه جلد، درقطع وزیری توسط مدرسه عالی شهید مطهری منتشر شده است.


۱ - معرفی اجمالی



مدارک و مستندات فقهی مؤلف در پاورقی آمده و فهرستی تفصیلی از مباحث کتاب نیز در پایان هر جلد ارائه شده است.
کتاب به زبان عربی نگاشته شده و تحت نظر آیت‌الله محمد امامی کاشانی و توسط مسیح توحیدی مورد تحقیق و تصحیح قرار گرفته است.
مباحث فقهی کتاب عمدتا درباره نماز ، وضو، تیمم و غسل می‌باشد. پایان جلد سوم، آدرس منابع و مصادر نیز ارائه شده است.

۲ - ساختار کتاب



به روش فقه استدلالی نگاشته شده و با استناد به ادله اربعه ( کتاب و سنت ، عقل و اجماع ) و با استفاده از اقوال فقها به نگارش درآمده است.

۳ - گزارش محتوا



در ابتدای کتاب نگارنده مباحثی درباره وجوب نمازهای یومیه و استحباب نوافل و شرایط آنها و تعداد رکعات نمازهای واجب و مستحب و برخی از آداب و متعلقات مربوط به آنها بیان کرده است.
تبیین احکام و فروعات فقهی مربوط به نمازهای یومیه، نمازجمعه ، نماز عید فطر و قربان ، نماز آیات ، نماز طواف ، نمازهای واجب شده به واسطه نذر و قسم و عهد ، نوافل نمازهای یومیه و غیریومیه مانند نماز استسقاء ، نماز جعفر طیار و سایر نمازهای مستحبی، احکام مقدمات نماز مانند وضو و ازاله نجاست از لباس و مکان نمازگزار ، احکام قبله ، احکام اوقات نماز و احکام غسل‌های واجب ، از مهم‌ترین مباحث مربوط به جلد اول از این مجموعه فقهی است.

۳.۱ - جلد دوم


در جلد دوم نیز به بحث درباره احکام تیمم و کیفیت و شرایط انجام آن اشاره شده و حکم نماز خواندن با تیمم همراه با احراز شرایط آن، ذکر گردیده است. نگارنده پس از آن به بحث درباره نجاسات و کیفیت پاک کردن نجاسات پرداخته و احکام مربوط به طهارت و نجاست بول و غائط ، منی و خون انسان و حیوان دارای روح ، سگ ، خوک ، مردار از انسان و غیرانسان، [[|کفار]] ، شراب ، آب جو و آب انگور را به صورت مبسوط بیان کرده است. احکام اشیاء نجس و کیفیت ازاله نجاست از آنها از مباحث بعدی کتاب است که نگارنده در آن کیفیت تطهیر زمین ، اجسام صیقلی، و سایر اشیاء با آب قلیل را بیان می‌دارد.
مبحث بعدی مربوط به احکام آب‌ها و مطهر بودن و پاک بودن آن و کیفیت پاک کردن نجاسات با آب است. پس از آن به چگونگی شناخت وقت نمازهای یومیه اشاره نموده و احکام مکان نمازگزار و شرایط آن از جمله غصبی نبودن و پاک بودن آن از نجاسات و مستحبات مربوط به مساجد و کیفیت تطهیر مساجد از نجاسات و احکام مربوط به طهارت و نجاست لباس نمازگزار و احکام قبله نیز در ادامه مباحث بیان شده است.
کیفیت تشخیص قبله، و مباحث افعال نماز و اذکار نماز اعم از واجبات و مستحبات آن، آخرین مباحث جلد دوم است. که در آن به تحلیل احکام اذان و اقامه و مستحبات آنها، احکام مربوط به قیام و احکام مربوط به نیت پرداخته شده است.

۳.۲ - جلد سوم


در جلد سوم احکام دیگر نماز مانند: تکبیره الاحرام ، قرائت ، رکوع ، سجود ، قنوت ، تشهد ، سلام ، سجده سهو ، تعقیبات نماز ، سجده شکر بیان شده و در ادامه مبطلات نماز مانند: وقوع حدث در نماز ، انجام اعمال زیاده و کم، کم و زیاد کردن ارکان نماز ، احکام شکیات نماز و زیاده و کم کردن رکعات نماز تبیین شده؛ سپس به بحث درباره احکام نماز جماعت و سایر آداب نماز از جمله داشتن توجه و حضور قلب در نماز پرداخته شده است.
در پایان، احکام نماز قضا و ترک نماز به صورت عمدی و حرمت این کار ذکر شده است.


۴ - منبع



نرم افزار جامع فقه اهل بیت، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی (نور).


رده‌های این صفحه : کتاب شناسی




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.