زمان تقریبی مطالعه: 3 دقیقه
 

الرسائل الفقهیة (خواجوئی)





کتاب الرسائل الفقهیة اثر، محمد اسماعیل خواجوئی مازندرانی خاتون آبادی به زبان عربی و در موضوع فقه استدلالی می‌باشد.


۱ - مؤلف کتاب



آخوند محمد اسماعیل بن حسین بن محمد رضا خواجوئی مازندرانی خاتون آبادی، معروف به ملا اسماعیل خواجوئی و فاضل خواجوئی، از علمای شیعه در قرن دوازدهم و متوفای سال ۱۱۷۳ هجری قمری.

۲ - شیوه نگارش



مؤلف در این کتاب به سبک دیگر علمای شیعه با استدلال به آیات و روایات و بررسی اسناد روایات و همچنین بررسی نظرات و ادله علمای شیعه به بحث و تحقیق در احکام شرعی پرداخته است. وی در این کتاب با استدلال به نظرات شیخ طوسی ، شهید ثانی ، شیخ بهایی و دیگر علمای شیعه به بررسی مسائل پرداخته است.

۳ - ارزش و اعتبار کتاب



این کتاب منبعی خوب برای آشنایی با نظرات مؤلف آن آخوند محمد اسماعیل خواجوئی مازندرانی خاتون آبادی می‌باشد. اگر چه این کتاب شامل برخی نظرات غیر مشهوری می‌باشد، مانند حرمت نظر به وجه اجنبیه و یا حرمت ازدواج مؤمنه با مخالف ولی بهر حال از تحقیقات خوبی برخوردار است.

۴ - مباحث کتاب



این کتاب در دو جلد می‌باشد. جلد اول شامل تذکرة الوداد، شرح حدیث من اخذ بالساق، حرمة النظر الی وجه الاجنبیة، رساله خمسیه، اقل المدة بین العمرتین، فی الرضاع و مباحث فراوان دیگر و در جلد دوم نیز مباحثی شامل احکام طلاق، شرح حدیث لسان القاضی بین جمرتین من نار، ارث الزوجة، حبوه ، حرمت تزویج مؤمنه با مخالف، استحباب کتابت شهادتین بر روی کفن .

۵ - معرفی کتاب



سید محمد حسین حسینی جلالی در کتاب فهرس التراث درباره این کتاب می‌فرماید: «الرسائل الفقهیة و تحتوی علی عدة رسائل من آثار المحقق الخاجوئی طبعت فی مجموعتین بتحقیق السید مهدی الرجائی من منشورات دار الکتاب الاسلامی بقم سنة ۱۴۱۱ هجری. کتاب رسائل فقهیه شامل چند رساله از آثار محقق خاجوئی می‌باشد. این کتاب در دو جلد و با تحقیق سید مهدی رجائی از انتشارات دار الکتاب اسلامی در شهر مقدس قم در سال ۱۴۱۱ هجری قمری می‌باشد.
[۱] فهرس التراث، سید محمد حسین حسینی، ج۲، ص۶۹.


۶ - تاریخ تحقیق



در پایان جلد دوم کتاب آمده: «تم استنساخ و تصحیح هذه الرسالة فی ۱۹ شعبان المبارک سنة ۱۴۱۱ هجری قمری فی بلدة قم المقدسة علی ید العبد السید مهدی الرجائی عفی عنه». یعنی نسخه‌برداری و تصحیح این کتاب در مورخ ۱۹ شعبان سال ۱۴۱۱ هجری قمری در شهر مقدس قم به پایان رسید و محقق آن نیز جناب آقای سید مهدی رجایی می‌باشد.

۷ - تاریخ نگارش نسخه خطی



در پایان جلد اول کتاب آمده: «در سحور شب شنبه بیست و ششم شهر شوال المکرم قلم شد، و انا الخاطی الفقیر المسکین ابن محمد تقی رفیع من شهور سنة ۱۲۲۵ هجری قمری یعنی ۲۶ شوال سال ۱۲۲۵ هجری قمری و نگارنده آن نیز محمد رفیع فرزند محمد تقی.

۸ - نسخه حاضر



نسخه‌ای که در این برنامه از آن استفاده می‌شود، ناشر آن دار الکتاب اسلامی، تاریخ نشر ۱۴۱۱ هجری قمری، به زبان عربی، در قطع وزیری، در دو جلد، چاپ اول، قم، ایران و تصحیح و تحقیق آن توسط سید مهدی رجائی انجام شده است.

۹ - پانویس


 
۱. فهرس التراث، سید محمد حسین حسینی، ج۲، ص۶۹.


۱۰ - منبع



نرم افزار جامع فقه اهل البيت۲، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.


رده‌های این صفحه : کتاب شناسی | کتب فقهی شیعه




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.