زمان تقریبی مطالعه: 4 دقیقه
 

اصالت مهدویت در اسلام از دیدگاه اهل تسنن‌ (کتاب)





اصالت مهدویت در اسلام از دیدگاه اهل سنت از مهدی فقیهی ایمانی است. اصالت مهدویت در اعتقاد شیعی، امری مسلم و غیر قابل انکار است، به همین سبب مصنف این اثر به بررسی کتب و آثار مربوط به علمای اهل تسنن پرداخته است تا وجود مهدی منتظر را حتی در دیدگاه اهل سنت اثبات کند.


۱ - ساختار کتاب



کتاب دارای ساختار خاصی نبوده است و طیی چند موضوع به بررسی مباحث مطرح شده و کتب مربوط به علمای اهل سنت پرداخته است.

۲ - گزارش محتوا



با مروری بر مصادر حدیثی، تاریخی، عقیدتی و تفسیری در نزد شیعه و اهل تسنن بدین حقیقت پی خواهیم برد که نخستین کسی که موضوع مهدی منتظر و قیام جهانی او را مطرح کرد و مشخصات او را آن چنان دقیق بیان فرموده تا زمینه ی سوءاستفاده ی مهدی‌های دروغین را خنثی کند، همانا شخص رسول الله صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم بود. به طوری که تنها بیش از یک صد و پنجاه جلد کتاب و رساله با حجم‌های مختلف و سبک‌های گوناگون، هر یک شامل ده‌ها و صدها روایت از رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم درباره ی شؤون حیاتی، خانوادگی، شمایل و مقام امامتی «امام مهدی» به قلم علما و دانشمندان روحانی و اساتید دانشگاهی اهل تسنن چاپ و منتشر گردیده است.
با این حال گاهی دیده می‌شود که بعضی افراد تحت عنوان استاد دانشگاه ، ریاست دانشکده و... احادیث پیرامون حضرت مهدی را در درجه ی ضعیف کمی و کیفی تلقی نموده و از این رهگذر، عقیده به مهدویت را به باد تمسخر می‌گیرند. (اسامی تعدادی از این افراد و تالیفات آن‌ها در مقدمه ی کتاب ذکر شده است).
در قسمت ابتدایی کتاب، نام علما و دانشمندانی از اهل سنت که رویه‌هایی بر منکرین مهدی منتظر نوشته‌اند، آورده شده است.

۲.۱ - اثبات مهدویت


در بخش بعدی به یک مجموعه از روایات تحت عنوان «احادیث من مات و لم یعرف امام زمانه مات میتة جاهلیة، و احادیث مشابه» که در اثبات مهدویت بسیار کاربرد دارد، اشاره شده است و تمام مصادر آن که بالغ بر ۷۰ اثر می‌باشد با نام مؤلف و توضیح مختصر ذکر شده است و در پایان آن، نام هفت نفر از صحابی پیامبر که ناقل این روایات هستند و مورد تایید علمای حدیث اهل سنت، به طور جداگانه آمده است.
در مباحث حدیثی، یکی از قوی‌ترین استدلالات، اثبات تواتر و قطعی الصدور بودن روایات مربوط به یک موضوع است. به همین دلیل مصنف در قسمت دیگر کتاب خود نام ۳۴ نفر از معترفین به تواتر احادیث مهدی منتظر را همراه با کتابی که در آن به این موضوع اشاره کرده‌اند، به طور دقیق بیان می‌کند و سپس نام ۲۵ نفر دیگر که به صحت این احادیث اعتراف کرده‌اند را، برمی شمرد.

۲.۲ - نسب شناسی


مطلب مورد اهمیت دیگری که به خصوص در بحث مدعیان دروغین مهدویت حائز اهمیت است، نسب شناسی مهدی منتظر است. در این خصوص، دو گروه از روایت مورد توجه است. گروه اول روایاتی است که دلالت بر این دارد که مهدی منتظر از تبار فاطمه ی زهرا سلام‌الله‌علیها دختر پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم است که در این مورد در این کتاب به ۶۴ مصدر از مصادر اهل سنت اشاره شده است.

۲.۳ - نسل امام حسین


گروه دوم روایاتی است که دلالت بر این می‌کند که مهدی منتظر از نسل امام حسین علیه‌السّلام است که این مطلب و اعتراف به ولادت امام زمان علیه‌السّلام در نیمه ی دوم قرن سوم در بیش از ۱۱۰ کتاب از شخصیت‌های بزرگ اهل سنت آمده است که نام آن‌ها و کتب ایشان نیز در این کتاب جمع آوری شده است که ثمره ی مهم آن این است که روشن شود که مساله ی تولد امام مهدی علیه‌السّلام از مسلمات گروه عظیمی از علمای اهل تسنن می‌باشد.

۲.۴ - کتب اهل تسنن درباره مهدویت


در بخش دیگری از کتاب، نام ۱۵۲ اثر تالیفی اعم از کتاب، رساله و مقاله از علمای اهل تسنن درباره ی حضرت مهدی علیه‌السّلام همراه با توضیح مختصر گردآوری شده است تا کمکی باشد، برای اهل تحقیق و کسانی که به موضوع مهدویت در دیدگاه اهل سنت علاقه مند هستند.

۲.۵ - مدعیان دروغین


بخش دیگر کتاب مربوط به تاریخچه ی مختصری از کسانی است که به دروغ ادعای مهدویت کرده‌اند که گروهی از آن‌ها در زمان ائمه و گروهی نیز تا زمان معاصر بوده‌اند. البته در میانه‌ها شخصیت‌هایی هم وجود دارند که خود چنین ادعایی نداشتند، بلکه دیگران آن‌ها را مهدی موعود می‌دانستند هرچند خودشان می‌دانستند، هر چند خودشان از این مطلب اظهار برائت می‌کردند.
بخش آخر کتاب هم اختصاص به نقل مصادر دو حدیث از پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم دارد که در آن‌ها پیامبر کسی را که منکر مهدی منتظر شود را، کافر و تکذیب کننده ی آن چه که به پیامبر نازل شده است، دانسته‌اند. این روایت‌ها در ۱۵ اثر از علمای اهل سنت نقل شده است.

۳ - منبع


نرم افزار کتابخانه مهدویت، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.


رده‌های این صفحه : کتاب شناسی | کتب مهدویت




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.