زمان تقریبی مطالعه: 4 دقیقه
 

استعانت هود (قرآن)





در آیات ۳۱، ۳۲ و ۳۹ سوره مؤمنون، به بحث پیرامون اقوام دیگرى که بعد از نوح (علیه‌السلام) بر سر کار آمدند، پرداخته و منطق آنها را که هماهنگ منطق کفار پیشین بوده، و هم‌چنین سرنوشت دردناکشان را شرح مى‌دهد.

فهرست مندرجات

۱ - استعانت در برابر تکذیبگران
       ۱.۱ - مراد از آیه
              ۱.۱.۱ - معنی قرن
       ۱.۲ - تفسیر آیه
              ۱.۲.۱ - دیدگاه مفسران
                     ۱.۲.۱.۱ - اول
                     ۱.۲.۱.۲ - دوم
              ۱.۲.۲ - دیدگاه تفسیر مجمع البیان
       ۱.۳ - بیان آیه
۲ - پانویس
۳ - منبع

۱ - استعانت در برابر تکذیبگران



حضرت هود (علیه‌السلام) در برابر تكذيبگران قوم خود، از خداوند متعال استعانت جست:

• «ثُمَّ أَنشَأْنَا مِن بَعْدِهِمْ قَرْنًا آخَرِينَ؛ سپس جمعیت ديگرى را بعد از آنها به وجود آورديم».

۱.۱ - مراد از آیه



۱.۱.۱ - معنی قرن


(قرن) از ماده (اقتران) به معنى نزدیکى است؛ لذا به جمعیتى که در عصر واحد زندگى مى‌کنند قرن گفته مى‌شود، و گاه به زمان آنها نیز قرن مى‌گویند، اندازه‌گیرى مدت قرن به سى سال یا صد سال صرفا جنبه قراردادى دارد و تابع سنت‌هاى اقوام مختلف مى‌باشد.
از آنجا که بشر نمى‌تواند بدون یک رهبر الهى باشد، خداوند پیامبر بزرگى را براى نشر دعوت توحید و آیین حق و عدالت به‌سوى آنها فرستاد براى نشر دعوت توحید و آیین حق و عدالت به‌سوى آنها فرست.

• «فَأَرْسَلْنَا فِيهِمْ رَسُولًا مِنْهُمْ أَنِ اعْبُدُوا اللَّهَ مَا لَكُم مِّنْ إِلَهٍ غَيْرُهُ أَفَلَا تَتَّقُونَ؛ و در ميان آنان رسولى از خودشان فرستاديم که: «خدا را بپرستيد؛ جز او معبودى براى شما نيست؛ آيا (با اين همه، از شرک و بت‌پرستی) پرهيز نمى‌کنيد؟!».

۱.۲ - تفسیر آیه


از آنجا که بشر نمى‌تواند بدون یک رهبر الهى باشد، خداوند پیامبر بزرگى را براى نشر دعوت توحید و آیین حق و عدالت به سوى آنها فرستاد؛ چنان‌که آیه بعد مى‌گوید: (ما در میان آنها رسولى از خودشان فرستادیم که پروردگار یکتا را بپرستید و جز او معبودى براى شما نیست) (فارسلنا فیهم رسولا منهم ان اعبدوا الله ما لکم من اله غیره).
این همان چیزى بود که نخستین پایه دعوت همه پیامبران را تشکیل مى‌داد. این نداى توحید بود که زیربناى همه اصلاحات فردى و اجتماعى است.
سپس این رسول الهى براى تأکید بیشتر به آنها مى‌گفت: (آیا در برابر این دعوت صریح باز هم از شرک و بت‌ پرستی پرهیز نمى‌کنید) (افلا تتقون).

۱.۲.۱ - دیدگاه مفسران


در اینکه این قوم کدام‌یک از اقوام بودند؟ و پیامبرشان چه نام داشت؟ مفسران با بررسى آیات مشابه آن در قرآن دو احتمال داده‌اند:

۱.۲.۱.۱ - اول


نخست اینکه منظور (قوم ثمود است) که در سرزمینى در شمال حجاز زندگى مى‌کردند و پیامبر بزرگ الهى (صالح) براى هدایت آنها مبعوث شد، آنها کفر ورزیدند و راه طغیان پیش گرفتند، سرانجام به وسیله صیحه آسمانى (صاعقه‌اى مرگبار) از میان رفتند.
شاهد این تفسیر مجازات (صیحه) است که در پایان آیات مورد بحث براى آنها ذکر شده، و در سوره هود آیه ۶۷ نیز صریحاً درباره (قوم صالح) آمده است.

۱.۲.۱.۲ - دوم


دیگر اینکه منظور (قوم عاد]) است که پیامبرشان (هود) بود و در بعضى از آیات قرآن سرگذشت آنها بلافاصله بعد از سرگذشت نوح آمده و این خود قرینه‌اى بر این تفسیر است.
اما با توجه به اینکه مجازات این قوم طبق آیات ۶ و ۷ سوره الحاقه تندباد شدیدى بود که هفت شب و هشت روز آنها را در هم مى‌کوبید روشن مى‌شود.

۱.۲.۲ - دیدگاه تفسیر مجمع البیان


بنابراين‌ كه مقصود از «رسولا» حضرت هود (عليه‌السلام) باشد.

• «قَالَ رَبِّ انصُرْنِي بِمَا كَذَّبُونِ؛ (پيامبرشان) گفت: «پروردگارا! مرا در برابر تکذيب‌هاى آنان يارى کن!».

۱.۳ - بیان آیه


نوح (علیه‌السلام) از خدا درخواست نصرت مى‌کند، و حرف باء در (بما) بدلیه است، و معناى آن این مى‌شود که: خدایا! عوض و بدل تکذیب ایشان تو مرا یارى بده. ممکن هم هست (باء) را براى آلت بگیریم، که بنابر آن معنا چنین مى‌شود: خدایا! مرا با همان وسیله‌اى که این مردم آن را تکذیب کردند یارى ده؛ یعنى با آن عذابى که اینها تکذیبش کردند و گفتند: (فاتنا بما تعدنا ان کنت من الصادقین) مرا نصرت بده، مؤید این احتمال این است که نوح (علیه‌السلام) درخواست کرده بود که (رب لا تذر على الارض من الکافرین دیارا) و نیز مؤید دیگرش اینکه آیه را به‌طور فصل آورد؛چون در معناى جواب سؤال و درخواست بود؛ و دورى گزیدن از قوم خود که بعد از انکار و تکذیبشان محکوم به عذاب شده بودند.

۲ - پانویس


 
۱. مؤمنون/سوره۲۳، آیه۳۱.    
۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۴، ص۲۳۵.    
۳. مؤمنون/سوره۲۳، آیه۳۲.    
۴. هود/سوره۱۱، آیه۶۷.    
۵. الحاقة/سوره۶۹، آیه۶ ۷.    
۶. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۴، ص۲۳۶.    
۷. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع‌ البیان، ج۷، ص۱۹۰.    
۸. مؤمنون/سوره۲۳، آیه۳۹.    
۹. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج۱۵، ص۳۸، ترجمه موسوی همدانی.    


۳ - منبع



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۳، ص۱۵۴، برگرفته از مقاله «استعانت هود (علیه‌السلام)».    


رده‌های این صفحه : استعانت | حضرت یوسف | موضوعات قرآنی




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.