کوارتت زهی شماره ۱ (بتهوون)
کوارتت زهی شماره ۱، اثر لودویگ فان بتهوون، در فا ماژور، اُپوس ۱۸، شمارهٔ ۱، یک کوارتت زهی برای دو ویولن، یک ویولا، و یک ویولنسل است که آهنگساز آن را میان سالهای ۱۷۹۸ و ۱۸۰۰ در چهار موومان تصنیف کرد و در سال ۱۸۰۱ انتشار یافت.
بتهوون این کوارتت و باقیِ پنج کوارتتِ اپوس ۱۸ را به شاهزاده یوزف فرانتس فون لوبکوویتس تقدیم کرد.
ساختار
کوارتت زهی شماره ۱ چهار موومان دارد:
- آلگرو کُن بریو (در فا ماژور)
- آداژیو آفِتّوئوزو اِد آپاسیوناتو (در رِ ماژور)
- اسکرتسو: آلگرو مولتو (در فا ماژور)
- آلگرو (در فا ماژور)
اجرای کاملِ این اثر حدود ۲۸ دقیقه طول میکشد.
بتهوون این کوارتت را یک بار نوشت و سپس در آن تغییراتی داد و بهعنوان اُپوس ۱۸، شمارهٔ ۱ انتشار داد. کوارتت زهی شمارهٔ ۱ بتهوون، مشهورترین کوارتت زهیِ او از میان کوارتتهای نخستینش بهشمار میرود. موومان آغازیِ این کوارتت در فا ماژور، آلگرویی درخشان با فرم سونات است. سپس، موومانی کُند (آداژیو) در ر مینور میآید که فرم آن نیز سونات است و به گفتهٔ کارل آمِندا (به آلمانی: Karl Amenda)، دوست بتهوون، آهنگساز آن را از صحنهٔ سرداب مردگان در نمایشنامهٔ رومئو و ژولیت اثر ویلیام شکسپیر الهام گرفتهاست. سومین موومان این کوارتت، موومانی چالاک در فا ماژور، اسکِرتسویی به فرم ABA است. سرانجام، فینالِ گردبادگونهٔ این کوارتت، فرم سونات-روندو دارد و بخش بسط و گسترش آن اغلب دارای بافت پلیفونیک است.
بتهوون، در طول زندگی خود، شانزده کوارتت زهی آفرید. این آثار دارای نوآوری بسیار و حالتِ تِماتیک است. او در سه کوارتت پایانیِ خود، بار دیگر از قراردادهای کلاسیک پا فراتر گذاشت و کوارتتهایی با پنج، شش، و هفت موومان آفرید (کوارتتهای زهیِ اُپوس ۱۳۲، اُپوس ۱۳۰، و اُپوس ۱۳۱).
منابع
- ↑ کِیمی یِن، راجر (۱۳۹۷). درک و دریافت موسیقی.
- کِیمی یِن، راجر (۱۳۹۷). درک و دریافت موسیقی. ترجمهٔ حسین یاسینی. تهران: نشر چشمه.
پیوند به بیرون
- String Quartet No. 1 in F major, Op. 18: نُتنوشتها در پروژه بینالمللی کتابخانه نتهای موسیقی (IMSLP)
- «Shakespeare in musica: il Quartetto op. 18 n.1 di Beethoven». [quinteparallele.net]. بایگانیشده از اصلی در ۲۴ سپتامبر ۲۰۱۷. دریافتشده در ۱۲ اوت ۲۰۱۸.