آذرماهان
آذرماهان (در منابع یونانی به صورت: Adaarmanes ،Ἀδααρμάνης) ژنرال پارسی در مرزهای غربی امپراتوری ساسانی که علیه امپراتوری روم شرقی (بیزانس) در جریان جنگ ایران و روم (۵۷۲ - ۵۹۱ میلادی) حضور داشت.
زندگینامه
آذرماهان سمت مرزبانی (فرماندهاستانهای مرزی) داشت. به گفته تاریخنگار سوری - جان افسس - وی احتمالاً مرزبان نصیبین بود.
در سال ۵۷۱ به دستور خسرو انوشیروان برای اشغال استان رومی سوریه به آنجا فرستاده شد. آذرماهان رومیها را به فرماندهی ژنرال مگنوس شکست داد، بسیاری را اسیر کرد و دستور داد شهر اپامیا را تاراج کنند.
در سال ۵۷۷ میلادی آذرماهان استان سوری اسروهن را تصرف کرد اما رومیها موفق شدند با نیروی زیاد به فرماندهی ژنرال ژوستینیان آن را بازپس گیرند.
در سال ۵۸۰، ژنرال موریس نیروهایش را در طول فرات و به سمت تیسفون - پایتخت ساسانیان - پیشروی داد؛ آذرماهان موظف شد (سال ۵۸۱ میلادی) تا در شمال بین النهرین راه انتقال تدارکات ارتش موریس را مسدود کرده و خود او را مجبور به عقب نشینی به سمت شمال کند. بنابراین بار دیگر به اسروهن حمله کرد و موفق شد پایتخت آن، ادسا، را اشغال کند. سپس نیروهایش را به سمت رقه حرکت داد اما با لشکر موریس برخورد کرده و مجبور به عقب نشینی شد. در جون سال بعد (۵۸۲ میلادی) در نزدیکی ویرانشهر از قوای موریس شکست سختی خورد و مجبور شد از میدان جنگ بگریزد در حالی که تم خسرو فرمانده دیگر ایرانی در این نبرد کشته شد. از این زمان به بعد آذرماهان از تاریخ ناپدید شد و از سرنوشت او آگاهی در دست نیست.
پانوشت
- ↑ (Martindale، Jones و Morris ۱۹۹۲، ص. ۱۲).
- ↑ (Shahîd ۱۹۹۵، صص. ۳۵۴, ۳۵۸, ۴۴۶); (Greatrex و Lieu ۲۰۰۲، صص. ۱۴۶–۱۴۷); (Martindale، Jones و Morris ۱۹۹۲، ص. ۸۰۶).
- ↑ (Greatrex و Lieu ۲۰۰۲، ص. ۱۶۰).
- ↑ (Shahîd ۱۹۹۵، ص. ۴۱۴).
- ↑ (Shahîd ۱۹۹۵، ص. ۴۱۶); (Greatrex و Lieu ۲۰۰۲، ص. ۱۶۵).
- ↑ (Martindale، Jones و Morris ۱۹۹۲، صص. ۸۵۹, ۱۲۱۵); (Greatrex و Lieu ۲۰۰۲، ص. ۱۶۶).
منابع
- Greatrex, Geoffrey; Lieu, Samuel N. C. (2002). The Roman Eastern Frontier and the Persian Wars (Part II, 363–630 AD). New York, New York and London, United Kingdom: Routledge (Taylor & Francis). ISBN 0-4151-4687-9.
- Martindale, John Robert; Jones, Arnold Hugh Martin; Morris, J., eds. (1992). The Prosopography of the Later Roman Empire. Vol. III: A.D. 527–641. Cambridge, United Kingdom: Cambridge University Press. ISBN 978-0-52-120160-5.
- Shahîd, Irfan (1995). Byzantium and the Arabs in the Sixth Century. Washington, District of Columbia: Dumbarton Oaks. ISBN 978-0-88-402214-5.