زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
 

ستون






ستون یا عمود استوانه‌اى سنگى، فلزى یا چوبى، نصب شده به صورت عمودى در زیر سقف می باشد. از عنوان ستون به مناسبت در ابواب فقه سخن گفته‌اند.


۱ - کاربرد ستون در فقه



از احکام مرتبط با آن در باب صلات و حج سخن گفته‌اند.

۱.۱ - در باب صلات


ایستادن مأموم مرد پشت ستون و نیز فاصله انداختن ستون میان یک صف در صورت برقرار بودن اتصال هرچند از یک سمت با امکان مشاهده امام یا مأمومى که امام را مى‌بیند، به صحت نماز جماعت مأمومى که پشت یا دو طرف ستون قرار گرفته اخلال نمى‌رساند. البته اگر اتصال تنها از جانب چپ یا راست باشد، بدون مشاهده امام یا مأمومى که امام را مى‌بیند، صحت نماز جماعت مأمومى که پشت ستون قرار گرفته، اختلافى است. مشهور فقها در این فرض نیز قائل به صحت نماز وى شده‌اند.
[۲] ذکرى الشیعة، ج۴، ص۴۳۳.
[۵] مستند العروة ج۵، ص۲۰۵ -۲۰۹.

نماز گزاردن نزد ستون هفتم و پنجم مسجد کوفه مستحب است.
[۶] هدایة الأمة، ج۲، ص۲۰۸.


۱.۲ - در باب حج


مستحب است مسافر براى بر آمدن حاجت خود در مسجد النبی اعتکاف کند؛ بدین صورت که سه روز؛ روزهاى چهار شنبه، پنج شنبه و جمعه روزه بگیرد و شب و روز چهار شنبه نزد ستون ابولبابه، معروف به ستون توبه و شب و روز پنج شنبه کنار ستون محاذی ستون توبه از طرف مقام رسول خدا صلّى اللَّه علیه وآله و شب و روز جمعه نزد ستونى دیگر از دست راست که نزدیک محراب و محل نماز آن حضرت است بماند و نمازهاى خود را به جا آورد.
عمل یاد شده با کیفیتى دیگر نیز نقل شده؛ بدین گونه که شب و روز چهار شنبه کنار ستون نزدیک قبر مطهر و شب و روز پنج شنبه نزد ستون توبه و شب و روز جمعه کنار ستونى که سمت محراب و محل نماز پیامبر صلّى اللَّه علیه و آله است، بماند و نمازهاى خود را به جا آورد.
[۸] کلمة التقوى، ج۳، ص۵۱۷.


۲ - پانویس


 
۱. نهایة الإحکام، ج۲، ص۱۲۳.    
۲. ذکرى الشیعة، ج۴، ص۴۳۳.
۳. الحدائق الناضرة، ج۱۱، ص۱۰۱-۱۰۲.    
۴. العروة الوثقی‌، ج۳، ص۱۴۶.    
۵. مستند العروة ج۵، ص۲۰۵ -۲۰۹.
۶. هدایة الأمة، ج۲، ص۲۰۸.
۷. جواهر الکلام، ج۲۰، ص۱۰۶-۱۰۷.    
۸. کلمة التقوى، ج۳، ص۵۱۷.


۳ - منبع


ای فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت علیهم السلام، ج۴، ص۳۸۹-۳۹۰.    


رده‌های این صفحه : اعتکاف | فقه | نماز جماعت




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.