زمان تقریبی مطالعه: 3 دقیقه
 

نسل حوا (قرآن)





در آیه ۱ سوره نساء و آیات دیگر پیدایش مردان و زنان فراوان از آدم و حوا (علیهما السلام) دانسته شده است.


۱ - پیدایش بنی آدم



پیدایش مردان و زنان فراوان، از آدم و حوا (علیهما السلام) از آیات زیر استفاده می‌شود.
«یـایها الناس اتقوا ربکم الذی خلقکم من نفس وحدة وخلق منها زوجها وبث منهما رجالا کثیرا ونساء...؛ ‌ای مردم! از (مخالفت) پروردگارتان بپرهیزید! همان کسی که همه شما را از یک انسان آفرید؛ و همسر او را (نیز) از جنس او خلق کرد؛ و از آن دو، مردان و زنان فراوانی (در روی زمین) منتشر ساخت. و از خدایی بپرهیزید که (همگی به عظمت او معترفید؛ و) هنگامی که چیزی از یکدیگر می‌خواهید، نام او را می‌برید! (و نیز) (از قطع رابطه با) خویشاوندان خود، پرهیز کنید! زیرا خداوند، مراقب شماست.»
از ظاهر سياق بر مى‌آيد كه مراد از" نَفْسٍ واحِدَةٍ" آدم و مراد از" زوجها" حوا باشد كه پدر و مادر نسل انسان است كه ما نيز از آن نسل مى‌باشيم و بطورى كه از ظاهر قرآن کریم بر مى‌آيد همه افراد نوع انسان به اين دو تن منتهى مى‌شوند.
«هو الذی خلقکم من نفس وحدة وجعل منها زوجها...؛ او خدایی است که (همه) شما را از یک فرد آفرید؛ و همسرش را نیز از جنس او قرار داد، تا در کنار او بیاساید. سپس هنگامی که با او آمیزش کرد، حملی سبک برداشت، که با وجود آن، به کارهای خود ادامه می‌داد؛ و چون سنگین شد، هر دو از خداوند و پروردگار خود خواستند اگر فرزند صالحی به ما دهی، از شاکران خواهیم بود».
«خلقکم من نفس وحدة ثم جعل منها زوجها...؛ او شما را از یک نفس آفرید، و همسرش را از (باقیمانده گل) او خلق کرد؛ و برای شما هشت زوج از چهارپایان ایجاد کرد؛ او شما را در شکم مادرانتان آفرینشی بعد از آفرینش دیگر، در میان تاریکیهای سه گانه، می‌بخشد! این است خداوند، پروردگار شما که حکومت (عالم هستی) از آن اوست؛ هیچ معبودی جز او نیست؛ پس چگونه از راه حق منحرف می‌شوید؟».

۲ - نشانه تقوای بنی آدم



توجه فرزندان آدم (علیه‌السّلام) و حوا (علیهاالسّلام) به کیفیت آفرینش آن دو و گسترش نسل ایشان، درپی دارنده تقواپیشگی آنان بود.
«یـایها الناس اتقوا ربکم الذی خلقکم من نفس وحدة وخلق منها زوجها وبث منهما رجالا کثیرا ونساء...؛

۳ - هشدار به فتنه‌انگیزی شیطان



هشدار خداوند به نسل آدم و حوا (علیهما السلام)، در مورد فتنه انگیزی شیطان از آیه زیر استفاده می‌شود.
«یـبنی ءادم لا یفتننکم الشیطـن کما اخرج ابویکم من الجنة ینزع عنهما لباسهما لیریهما سوءتهما انه یرکم هو وقبیله من حیث لا ترونهم انا جعلنا الشیـطین اولیاء للذین لا یؤمنون؛ ‌ای فرزندان آدم! شیطان شما را نفریبد، آن گونه که پدر و مادر شما را از بهشت بیرون کرد، و لباسشان را از تنشان بیرون ساخت تا عورتشان را به آنها نشان دهد! چه اینکه او و همکارانش شما را می‌بینند از جایی که شما آنها را نمی‌بینید؛ (اما بدانید) ما شیاطین را اولیای کسانی قرار دادیم که ایمان نمی‌آورند».

۴ - پانویس


 
۱. نساء/سوره۴، آیه۱.    
۲. طباطبایی، سید محمدحسین، ترجمه تفسیر المیزان، ج۴، ص۲۱۴.    
۳. اعراف/سوره۷، آیه۱۸۹.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۷، ص۴۹.    
۵. زمر/سوره۳۹، آیه۶.    
۶. نساء/سوره۴، آیه۱.    
۷. اعراف/سوره۷، آیه۲۷.    


۵ - منبع



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «حوا»    



آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.