زمان تقریبی مطالعه: 3 دقیقه
 

نبوت ابراهیم (قرآن)





از مقامات حضرت ابراهیم علیه‌السلام که در آیات قرآن به آن اشاره شده، مقام نبوت است.


۱ - هدیه‌ای الهی



نبوّت، هدیه و عطيه‌اى الهى براى ابراهيم علیه‌السلام:
۱. «وَتِلْكَ حُجَّتُنَا آتَيْنَاهَا إِبْرَاهِيمَ عَلَى قَوْمِهِ ... • أُوْلَئِكَ الَّذِينَ آتَيْنَاهُمُ الْكِتَابَ وَالْحُكْمَ وَالنُّبُوَّةَ ...؛اينها دلايل ما بود كه به ابراهيم در برابر قومش عطا كرديم. ... آنها كسانى هستند كه کتاب آسمانی و حكم و نبوّت به آنان داديم....»
۲. «وَاذْكُرْ فِي الْكِتَابِ إِبْرَاهِيمَ إِنَّهُ كَانَ صِدِّيقًا نَّبِيًّا • فَلَمَّا اعْتَزَلَهُمْ وَمَا يَعْبُدُونَ مِن دُونِ اللَّهِ وَهَبْنَا لَهُ إِسْحَاقَ وَيَعْقُوبَ وَكُلًّا جَعَلْنَا نَبِيًّا؛در اين كتاب، ابراهيم را ياد كن، كه او پيامبرى بسيار راستگو بود. هنگامى كه از آنان و آنچه غير خدا مى‌پرستيدند كناره‌گيرى كرد، ما اسحاق و یعقوب را به او بخشيديم؛ و هر يك را پيامبرى بزرگ قرار داديم.»

۲ - مقام نبوت فرزندان حضرت ابراهیم



اعطاى منصب نبوّت از سوى خدا به ابراهيم علیه‌السلام و فرزندانش:
۱. «وَتِلْكَ حُجَّتُنَا آتَيْنَاهَا إِبْرَاهِيمَ عَلَى قَوْمِهِ ... • وَوَهَبْنَا لَهُ إِسْحَاقَ وَيَعْقُوبَ كُلاًّ هَدَيْنَا وَنُوحًا هَدَيْنَا مِن قَبْلُ وَمِن ذُرِّيَّتِهِ دَاوُودَ وَسُلَيْمَانَ وَأَيُّوبَ وَيُوسُفَ وَمُوسَى وَهَارُونَ وَكَذَلِكَ نَجْزِي الْمُحْسِنِينَ • أُوْلَئِكَ الَّذِينَ آتَيْنَاهُمُ الْكِتَابَ وَالْحُكْمَ وَالنُّبُوَّةَ ...؛اينها دلايل ما بود كه به ابراهيم در برابر قومش عطا كرديم. ... و اسحاق و يعقوب را به او -ابراهيم‌- بخشيديم؛ و همه را هدايت كرديم؛ و نوح را نيز پيش از آن (ها هدايت نموديم)؛ و از فرزندان او، داود و سلیمان و ایوب و یوسف و موسی و هارون را هدايت كرديم)؛ اين گونه نیکوکاران را پاداش مى‌دهيم. آنها كسانى هستند كه كتاب آسمانى و حكم و نبوّت به آنان داديم؛ ....»
۲. «وَلَقَدْ أَرْسَلْنَا نُوحًا وَإِبْرَاهِيمَ وَجَعَلْنَا فِي ذُرِّيَّتِهِمَا النُّبُوَّةَ ...؛ما نوح و ابراهيم را فرستاديم، و در دودمان آن دو نبوّت و كتاب قرار داديم....»

۳ - یادآوری نبوت حضرت ابراهیم



نبوّت و صداقت ابراهيم علیه‌السلام، سبب لزوم يادآورى وى از سوى پیامبر اسلام صلی‌الله‌علیه‌وآله:
«وَاذْكُرْ فِي الْكِتَابِ إِبْرَاهِيمَ إِنَّهُ كَانَ صِدِّيقًا نَّبِيًّا؛در اين كتاب، ابراهيم را ياد كن، كه او پيامبرى بسيار راستگو بود.»

۴ - از انبياى ميثاق‌بسته



ابراهيم علیه‌السلام از جمله انبياى میثاق‌بسته با خداوند:
«وَإِذْ أَخَذْنَا مِنَ النَّبِيِّينَ مِيثَاقَهُمْ وَمِنكَ وَمِن نُّوحٍ وَإِبْرَاهِيمَ ... وَأَخَذْنَا مِنْهُم مِّيثَاقًا غَلِيظًا؛(به خاطر آور) هنگامى را كه از پيامبران پيمان گرفتيم، و همچنين از تو و از نوح و ابراهيم ... و ما از همه آنان پيمان محكمى گرفتيم (كه در اداى مسؤوليت كوتاهى نكنند).»

۵ - پانویس


 
۱. انعام/سوره۶، آیه۸۳.    
۲. انعام/سوره۶، آیه۸۹.    
۳. مریم/سوره۱۹، آیه۴۱.    
۴. مریم/سوره۱۹، آیه۴۹.    
۵. انعام/سوره۶، آیه۸۳.    
۶. انعام/سوره۶، آیه۸۴.    
۷. انعام/سوره۶، آیه۸۹.    
۸. حدید/سوره۵۷، آیه۲۶.    
۹. مریم/سوره۱۹، آیه۴۱.    
۱۰. احزاب/سوره۳۳، آیه۷.    


۶ - منبع


مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۲، ص۱۴۸، برگرفته از مقاله «نبوت ابراهیم علیه‌السلام».    


رده‌های این صفحه : حضرت ابراهیم | موضوعات قرآنی | نبوت




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.