زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
 

نامه به بلقیس (قرآن)





در این مقاله به بررسی نامه حضرت سلیمان نبی علیه‌السلام به بلقیس، ملکه قوم سبا می‌پردازیم.


۱ - ماموریت هدهد



اذهب بکتابی هذا فالقه الیهم... • قالت یـایها الملؤا انی القی الی کتـب کریم• انه من سلیمـن وانه بسم الله الرحمـن الرحیم. «این نامه مرا ببر و بر آنها بیفکن سپس برگرد (و در گوشه‌ای توقف کن) ببین آنها چه عکس‌العملی نشان می‌دهند. (ملکه سبا) گفت: ‌ای اشراف! نامه پر ارزشی به سوی من افکنده شده!. این نامه از سلیمان است و چنین می‌باشد: به نام خداوند بخشنده مهربان».

۲ - ویرانگری پادشاهان



سلیمان با دقت به سخنان هدهد، گوش فرا داد، و در فکر فرو رفت، ممکن است بیشترین گمان سلیمان این بوده که این خبر راست است، و دلیلی بر دروغی به این بزرگی وجود ندارد، اما از آنجا که مساله ساده‌ای نبود و با سرنوشت یک کشور و یک ملت بزرگ گره می‌خورد، می‌بایست تنها به گفتار یک مخبر اکتفا نکند، بلکه باید تحقیقات بیشتری در زمینه این موضوع حساس به عمل آورد.

۳ - یادآوری نامه سلیمان



قالت یـایها الملؤا انی القی الی کتـب کریم• انه من سلیمـن وانه بسم الله الرحمـن الرحیم.
این دو آیه، حکایت گفتار ملکه سباء است، که به مردمش از رسیدن چنین نامه‌ای و کیفیت رسیدن آن و نیز مضمون آن خبر می‌دهد و نامه را توصیف می‌کند به اینکه نامه‌ای است کریم و ظاهر آیه دوم این است که می‌خواهد علت کریم بودن آن را بیان کند، می‌گوید: علت کرامتش این است که این نامه از ناحیه سلیمان است، چون ملکه سباء از جبروت سلیمان خبر داشت و می‌دانست که چه سلطنتی عظیم و شوکتی عجیب دارد، به شهادت اینکه در چند آیه بعد از ملکه سباء حکایت می‌کند که وقتی عرش خود را در کاخ سلیمان دید گفت: (و اوتینا العلم من قبله و کنا مسلمین - ما قبلا از شوکت سلیمان خبر داشتیم و تسلیم او بودیم)
(و انه بسم الله الرحمن الرحیم) - یعنی این نامه به نام خدا آغاز شده و به این جهت نیز کریم است. آری بت‌پرستان وثنی، همگی قائلند به اینکه خدای سبحان هست منتهی او را رب الارباب دانسته نمی‌پرستیدند، چون خود را کوچک‌تر از آن می‌دانستند. آفتاب‌پرستان نیز، وثنی مسلک، و یکی از تیره‌های صابئین بودند، که خدا و صفاتش را تعظیم می‌کردند.

۴ - پانویس


 
۱. نمل/سوره۲۷، آیه۲۸ - ۳۰.    
۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۵، ص۴۵۰.    
۳. نمل/سوره۲۷، آیه۲۹.    
۴. نمل/سوره۲۷، آیه۳۰.    
۵. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ترجمه موسوی همدانی، ج۱۵، ص۵۰۹.    


۵ - منبع



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۶، ص۲۸۹، برگرفته از مقاله «نامه به بلقیس».    


رده‌های این صفحه : بلقیس | موضوعات قرآنی




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.