زمان تقریبی مطالعه: 3 دقیقه
 

سیدعبدالعلی دستغیب‌





سید عبدالعلی دستغیب از اساتید و نویسندگان معاصر ایرانی در زمینه های مختلف علوم انسانی به خصوص هنر می باشد.


۱ - تولد و تحصیل



«سید عبد العلی دستغیب»، در ۱۶ آبان ۱۳۱۰ ش، در شیراز به دنیا آمد. پدرش، سید جواد، واعظ و سپس کارمند وزارت معارف (فرهنگ و آموزش و پرورش بعدی) در شهرستان‌های فیروزآباد و جهرم بود. عبد العلی، تحصیلات ابتدایی و دوره اول متوسطه را در فیروزآباد و جهرم انجام داد، سپس وارد دانشسرای مقدماتی شیراز شد و پس از فراغت از تحصیل، به تدریس در دبستان‌های کازرون و نورآباد ممسنی پرداخت. وی پس از ۲۸ مرداد سال ۱۳۳۲، به دلیل فعالیت سیاسی، بازداشت شد و یک سال را در زندان شیراز گذراند. دستغیب پس از آزادی از زندان، به علت ممنوعیت از مشاغل دولتی، به کار در دفتر اسناد رسمی و روزنامه‌های محلی شیراز پرداخت و مدت سه سال نیز کارمند غیر رسمی اداره بهداشت بود. دستغیب در سال ۱۳۳۷، برای ادامه تحصیل به تهران رفت و وارد دانشسرای عالی شد. پس از گذراندن دوره سه ساله دانشسرای عالی در رشته فلسفه و علوم تربیتی، فوق لیسانس همین رشته را ادامه داد، اما به دلیل موانعی درس را رها کرد. از آن پس تا سال ۱۳۵۹ به تدریس ادبیات، نقد ادبی و جامعه شناسی هنر در دبیرستان‌ها، مدارس عالی و دانشسراهای مقدماتی در شیراز و تهران پرداخت. وی در سال ۱۳۵۹، به درخواست خود بازنشسته شد و از آن پس توانست وقت بیشتری را به مطالعه و نگارش اختصاص دهد.

۲ - فعالیتها



عبد العلی دستغیب، از سال ۱۳۲۶ در روزنامه‌های شیراز همچون پارس و بهار ایران و سپس در مجله‌ها و روزنامه‌های تهران همچون اطلاعات، کیهان، سخن، فردوسی، نگین، روشنفکر، امید ایران، پیام نوین، راهنمای کتاب، آینده، آدینه، کلک، کیهان فرهنگی، نیستان و ادبیات داستانی، مقاله‌ها و مطالب متعددی در زمینه‌های تاریخ، فلسفه، جامعه شناسی و هنر نوشته است.

۳ - آرا و گرایش‌ها



دستغیب، معتقد است که هیچ اثر هنری و ادبی در خلا به وجود نمی‌آید، بلکه نویسنده در ارتباط با مردم است که دریافت‌هایی به دست می‌آورد و آن را می‌نگارد؛ یعنی آن‌ها را از فیلتر احساسات و عواطف خویش عبور می‌دهد. از دستغیب، نزدیک به چهل کتاب منتشر شده است. وی در سال ۱۳۷۴، از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، به عنوان منتقد نمونه برگزیده شد و لوح سپاس خدمات فرهنگی دریافت کرد. همچنین، در سال ۱۳۸۲، طی مراسمی در صدا و سیما، به عنوان چهره ماندگار در رشته نقد ادبی شناخته شد و موفق به دریافت لوح تقدیر و جایزه گردید.

۴ - تالیفات



۱. به سوی داستان نویسی بومی، در زمینه نقد ادب و هنر؛
۲. تحلیلی از شعر نو فارسی؛
۳. ترجمه «چرا مسیحی نیستم؟»؛
۴. ترجمه شامگاه بت‌ها؛
۵. ترجمه طوفان اثر شکسپیر، با همکاری دکتر دولت شاهی؛
۶. چهار سوار سرنوشت؛
۷. سایه روشن شعر نو فارسی؛
۹. فلسفه تاریخ هگل ؛
۱۰. فلسفه شعر پهناور؛
۱۱. فلسفه مارکس ؛
۱۲. فلسفه نیچه ؛
۱۳. هنر و واقعیت درآئینه نقد؛
۱۴. هیدگر و شاعران؛
۱۵. حافظ شناخت؛
۱۶. مستی شناسی حافظ .

۵ - منبع



نرم افزار عرفان۳، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.



آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.