تغیر مسیر یافته از - داود بن فرقد اسدی کوفی
زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
 

داود بن فرقد اسدی کوفی (شخصیت رجالی)





داود بن فرقد اسدی کوفی، از شاگردان و راویان مورد وثوق امام صادق و امام کاظم (علیهما‌السّلام) بوده است. مناظره و حاضر جوابی او با مرد زیدی مذهب مورد رضایت و خرسندی امام صادق (علیه‌السلام) قرار گرفت.


۱ - معرفی اجمالی



داود بن فرقد کتابی داشته که محدثان موثق از آن نقل حدیث کرده‌اند. داود مناظره و بحثی با برخی پیروان زیدیه داشته که خود نشانه شهرت او به تشیع و حاضر جوابی و خوش کلامی اوست، آن‌چنان‌که امام صادق (علیه‌السّلام) از چگونگی بحث و مناظره او سخت خوشحال شده و خنده سر داده است.

۲ - مناظره با زیدی



خود داود نقل می‌کند که به ابی‌عبدالله (علیه‌السّلام) عرض کردم: در مسجد رسول‌الله نماز مغرب گزارده و نشسته بودم؛ دیدم مردی در پشت سر من نشسته و این آیه را می‌خواند: «فما لکم فی المنافقین فئتین و الله ارکسهم بما کسبوا تریدون ان تهدوا من اضل الله؛ شما را چه شده که درباره منافقان دو گروه شده‌اید (گروهی، آنان را کافر و گروهی دیگر مسلمانشان می‌انگارید) در حالیکه خداوند آنان را در نتیجه اعمال و کردارشان وارونه ساخته و به کفر بازشان گردانده است؟ آیا شما می‌خواهید کسانی را که خداوند گمراه کرده است هدایت کنید؟!»
فهمیدم که آن مرد، مرا قصد کرده و مقصودش کنایه زدن به من است. من هم فوری این آیه را خواندم: «ان الشیاطین لیوحون الی اولیائهم لیجادلوکم؛شیاطین، الهام بخش اولیاء و دوستان خویشند تا با شما به جدال بنشینند».
دقت کردم، دیدم او‌ هارون بن سعد زیدی است. امام صادق (علیه‌السّلام) در حالیکه می‌خندید، فرمود: جواب درستی گفته‌ای، پیش از آنکه به اذن خدا به بحث بپردازی.
داود: فدایت شوم، ناچار بودم به همین قناعت کنم. به خدا سوگند او لب به سخن نگشود. امام: کسی از آنها نادان‌تر نیست! البته در میان مرجئه فتوی و دانشی پیدا می‌شود و در میان خوارج فتوا و علمی وجود دارد، اما کسی از آنها نادان‌تر نیست.

۳ - پانویس


 
۱. انعام/سوره۶، آیه۱۲۰.    
۲. طوسی، محمد بن حسن، رجال کشی، ص۲۹۴.    
۳. محمد بن حسن، رجال کشی، ص۳۴۴.    


۴ - منبع



سایت مجمع جهانی شیعه‌شناسی، برگرفته از مقاله «راویان امام صادق(علیه السلام) ۱»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۷/۱۱/۲۹    






آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.