زمان تقریبی مطالعه: 3 دقیقه
 

بهشتی شدن با نهی از منکر (قرآن)





یکی از صفات بارز مؤمنان امر به معروف و نهی از منکر است، که خداوند به آنها بشارت بهشت داده است.


۱ - نهی از منکر



امر به معروف و نهی از منکر زمینه راهیابی به بهشت است.
ان الله اشتری من المؤمنین انفسهم وامولهم بان لهم الجنة... فاستبشروا ببیعکم الذی بایعتم به وذلک هو الفوز العظیم. «خداوند از مؤمنان، جانها و اموالشان را خریداری کرده، که (در برابرش) بهشت برای آنان باشد (به این گونه که:) در راه خدا پیکار می‌ کنند، می‌ کشند و کشته می‌شوند این وعده حقی است بر او، که در تورات و انجیل و قرآن ذکر فرموده و چه کسی از خدا به عهدش وفادارتر است؟! اکنون بشارت باد بر شما، به داد و ستدی که با خدا کرده ‌اید و این است آن پیروزی بزرگ!». .. والناهون عن المنکر والحـفظون لحدود الله وبشر المؤمنین. «.... . آمران به معروف، نهی کنندگان از منکر، و حافظان حدود (و مرزهای) الهی، (مؤمنان حقیقی ‌اند) و بشارت ده به (اینچنین) مؤمنان!»

۱.۱ - تجارت بی نظیر


از آنجا که در آیات گذشته در‌باره متخلفان و جهاد سخن به میان آمد، در این دو آیه مقام والای مجاهدان با ایمان، با ذکر مثال جالبی، بیان شده است.
در این مثال خداوند خود را خریدار و مؤمنان را فروشنده معرفی کرده، و می‌ گوید "خداوند از مؤمنان جانها و اموالشان را خریداری می‌ کند، و در برابر این متاع، بهشت را به آنان می‌ دهد" (ان الله اشتری من المؤمنین انفسهم و اموالهم بان لهم الجنة) و از آنجا که در هر معامله در حقیقت "پنج رکن اساسی" وجود دارد که عبارتند از خریدار، فروشنده، متاع، قیمت و سند معامله، خداوند در این آیه به تمام این ارکان اشاره کرده است.
خودش را "خریدار" و مؤمنان را "فروشنده" و جانها و اموال را "متاع" و بهشت را "ثمن" (بها) برای این معامله قرار داده است.

۱.۲ - صفات مؤمنان


همانگونه که روش قرآن مجید است که در آیه ‌ای سخنی را به اجمال برگذار می‌ کند و در آیه بعد به شرح و توضیح آن می‌ پردازد، در دومین آیه مورد بحث مؤمنان را که فروشند گان جان و مال به خدا هستند با نه صفت بارز معرفی می‌ کند. صفت هشتم "آنها که تنها به وظیفه دعوت به نیکی قناعت نمی‌ کنند بلکه با هر گونه فساد و منکری می‌ جنگند" (و الناهون عن المنکر).

۱.۳ - تمثیل لطیف


کلمه" اشتراء" به معنای قبول آن جنسی است که در خرید و فروش در برابر پرداخت قیمت به انسان منتقل می‌ شود.
خدای سبحان در این آیه به کسانی که در راه خدا با جان و مال خود جهاد می‌ کنند وعده قطعی بهشت می‌ دهد و می‌ فرماید که این وعده را در تورات و انجیل هم داده، همانطور که در قرآن می‌ دهد.
خداوند این وعده را در قالب تمثیل بیان نموده و آن را به خرید و فروش تشبیه کرده است، یعنی خود را خریدار و مؤمنین را فروشنده و جان و مال ایشان را کالای مورد معامله و بهشت را قیمت و بهاء و تورات و انجیل و قرآن را سند آن خوانده است، و چه تمثیل لطیفی بکار برده است، و در آخر مؤمنین را به این معامله بشارت داده و به رستگاری عظیمی تهنیت گفته است.

۲ - پانویس


 
۱. توبه/سوره۹، آیه۱۱۱.    
۲. توبه/سوره۹، آیه۱۱۲.    
۳. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۸، ص۱۴۷.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۸، ص۱۵۱.    
۵. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ترجمه موسوی همدانی، ج۹، ص۵۳۸.    


۳ - منبع



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۶، ص۵۵۴، برگرفته از مقاله «نهی از منکر».    






آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.