زمان تقریبی مطالعه: 5 دقیقه
 

برپایی مجالس اهل بیت





در دعوت به برپایی مجالس ذکر و احیای یاد و خاطره اهل بیت (عليهم‌السلام) ـ به‌ویژه خاطره کربلا در هر مکان از جمله خانه‌های شخصی ـ سفارش‌های فراوانی وارد شده است.


۱ - برپایی مجالس اهل بیت



در تشویق و دعوت به برپایی اجتماعات دینی و مجالس ذکر و احیای یاد و خاطره اهل بیت (علیهم‌السلام) ـ به‌ویژه خاطره کربلا در هر مکان از جمله خانه‌های شخصی ـسفارش‌های فراوانی وارد شده تا به دنبال آن در چنین مجالس و محافلی، معارف دینی و ویژگی‌های ائمه (عليهم‌السلام) و شهدا بیان شود.

۲ - بیان روایات



در این‌جا به برخی از این روایات اشاره می‌شود:

۲.۱ - روایتی از پیامیر


پیامبر اکرم (صلي‌الله‌عليه‌وآله) فرمودند: «بر تو باد به برپایی مجالس ذکر (مجالس معارف دینی) و شرکت در آن».

۲.۲ - حدیثی دیگر از رسول خدا


پیامبر اکرم (صلي‌الله‌عليه‌وآله) فرمودند: «هرگاه به باغی از باغ‌های بهشت برخورد کردید، در آن حاضر شوید. سؤال شد: باغ‌های بهشت چیست؟ فرمود: مجالس ذکر (مانند اجتماعاتی که در آن یاد خدا و اهل بیت (علیهم‌السلام) و حسین (علیه‌السلام) زنده می‌شود)».

۲.۳ - روایتی از مالک جهنی


مالک جُهَنی می‌گوید: امام باقر (علیه‌السلام) فرمود: «هر کس در روز عاشورا، حسین (عليه‌السلام) را زیارت کند و در کنار قبرش گِریان باشد، خداوندت را در قیامت با دو هزار هزار ثواب حج، دو هزار هزار ثواب عمره و دو هزار هزار ثواب جهاد، دیدار می‌کند که ثواب هر حج و عمره و جهادی، همانند ثواب حج‌گزار و عمره‌گزار و جهادگر همراه با پیامبر (صلي‌الله‌عليه‌وآله) و امامان راستین (عليهم‌السلام) است».

گفتم: فدایت گردم! برای آن کسی که در شهرها و مناطق دوردست است و نمی‌تواند به زیارت بیاید، چه هست؟
فرمود: «وقتی روز عاشورا می‌شود، به بیابان برود، یا روی بلندیِ خانه‌اش، با اشاره به امام حسین (علیه‌السلام) سلام کند و با جدیت، بر قاتلش نفرین کند و پس از آن، دو رکعت نماز بگزارد. این کار را نزدیک ظهر، قبل از اذان، انجام دهد. آن‌گاه بر حسین (عليه‌السلام) مرثیه بسراید و بگِرید و سفارش کند کسانی که در خانه‌اش هستند، بر حسین (عليه‌السلام) گریه کنند و با ناله کردن بر حسین (عليه‌السلام)، در خانه‌اش ماتم بر پا کند و با هم برای گریستن، هم‌صدا شوند. من برای آنان، از طرف خدا ضمانت می‌کنم که اگر این کار را انجام دهند، همه این ثواب‌ها را به دست می‌آورند».

گفتم: فدایت گردم! هرگاه آنان، آن کارها را انجام دادند، شما این ثواب‌ها را بر عهده می‌گیری و تضمین می‌کنی؟
فرمود: «من این را برایشان تضمین می‌کنم و چنان ثواب‌هایی را، برای هر کسی که این کارها را انجام دهد، بر عهده می‌گیرم... هر کس چنین سوگواری کند، برایش ثواب هزار هزار حج، ثواب هزارْ هزار عمره و ثواب هزار هزار جهاد، نوشته می‌شود که همه‌شان همراه با پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌وآله) بوده است و برایش ثواب مصیبت هر پیامبر و فرستاده و صدّیق و شهیدی که از زمانی که خدا، عالم را آفریده تا برپاییِ رستاخیز مرده و یا کشته شده، نوشته می‌شود».

۲.۴ - روایتی از خیثمه


خَیثَمه گوید: پیش امام باقر (عليه‌السلام) آمدم تا با او وداع کنم. فرمود: «ای خیثمه! هر کس از دوستان ما را می‌بینی سلام برسان و آنها را به تقوای خدای بزرگ سفارش کن و این‌که توانگرشان بر فقیرشان توجه کند و قویشان بر ضعیف و زنده آنها بر جنازه میتشان حاضر شوند و در خانه‌ها به ملاقات یکدیگر روند؛ زیرا ملاقات آنها با یکدیگر موجب زنده ساختن امر ماست، خدا رحمت کند بنده‌ای را که امر ما را زنده دارد».

۲.۵ - حدیثی از امام باقر


امام باقر (عليه‌السلام) فرمودند: «خدا ببخشد بنده‌ای را که نام ما را زنده بدارد...».

۲.۶ - حدیثی دیگر


امام باقر (علیه‌السلام) به میسر فرمود: «آیا شما خلوت می‌کنید و گفت‌وگو می‌نمایید و هر چه خواهید می‌گویید؟ میسر گفت: آری به خدا که ما خلوت می‌کنیم و گفت‌وگو نموده هر چه خواهیم (از مختصات شیعه) می‌گوییم، فرمود: «همانا به خدا [[من دوست دارم که در بعضی از آن مجالس با شما باشم، همانا به خدا که من بوی شما و نسیم شما (عقاید و اقوال شما) را دوست دارم، و شمایید که دین]] خدا و دین ملائکه او را دارید، پس (مرا به شفاعت و کفالت خود با) پرهیز از حرام و کوشش در طاعات کمک کنید».

۳ - پانویس


 
۱. مفید، محمد بن محمد، الأمالی، محقق، استاد ولی، حسین، غفاری، علی‌اکبر، ص‌۲۲۲، قم، کنگره شیخ مفید، چاپ اول، ۱۴۱۳ق.    
۲. ابن فهد حلّی، جمال الدین احمد بن محمد، عدة الداعی و نجاح الساعی، ص۲۳۸، دار الکتاب العربی، چاپ اول، ۱۴۰۷ق.    
۳. ابن قولویه، جعفر بن محمد، کامل الزیارات، محقق، امینی، عبد الحسین، ص۱۹۳ – ۱۹۴، نجف اشرف، دار المرتضویة، چاپ اول، ۱۳۵۶ش.    
۴. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، محقق، مصحح، غفاری، علی‌اکبر، آخوندی، محمد، ج‌۲، ص۱۷۵، تهران، دارالکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، ۱۴۰۷ق.    
۵. صدوق، محمد بن علی، مصادقة الإخوان، ص۳۴، کاظمیه، مکتبة الإمام صاحب الزمان العامة، چاپ اول، ۱۴۰۲ق.    
۶. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، محقق، مصحح، غفاری، علی‌اکبر، آخوندی، محمد، ج‌۲، ص۱۸۷، تهران، دارالکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، ۱۴۰۷ق.    


۴ - منبع


پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «برپایی مجالس اهل بیت».    



رده‌های این صفحه : اهل بیت | تعظیم شعائر




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.