زمان تقریبی مطالعه: 3 دقیقه
 

اکثریت کاهنان (قرآن)





اکثریت کاهنان که در قرآن به عنوان افاک اثیم یاد شده اند، دروغ گو بودند.


۱ - معرفی افاک اثیم



منظور از" افاک اثیم" همان کاهنانی بودند که با شیاطین ارتباط داشتند و شیاطین گاه از طریق استراق سمع سخنان حقی از فرشتگان می‌شنیدند، و با اباطیل فراوانی می‌آمیختند، و به کاهنان منتقل می‌ساختند، آنها نیز دروغهایی بر آن نهاده و به مردم می‌گفتند و در کنار یک سخن راست، دهها دروغ می‌بافتند! مخصوصا بعد از نزول وحی و محروم گشتن، شیاطین از صعود به آسمانها و استراق سمع، آنچه را به کاهنان القاء می‌کردند، مشتی دروغ و اراجیف بود
افاک" از ماده" افک" (بر وزن پلک) به معنی دروغ بزرگ است، بنابراین" افاک" به معنی کسی است که فراوان دروغهای بزرگ می‌گوید، و" اثیم" از ماده" اثم" (بر وزن اسم) در اصل به معنی کاری است که انسان را از ثواب به تاخیر می‌اندازد و معمولا به معنی گناه به کار می‌رود، بنابراین" اثیم" یعنی گنهکار.

۲ - دروغ گوی کاهنان



هل انبئکم علی من تنزل الشیـطین(آیا به شما خبر دهم که شیاطین بر چه کسی نازل می‌شوند؟!) تنزل علی کل افاک اثیم(آنها بر هر دروغگوی گنهکار نازل می‌گردند؛) یلقون السمع واکثرهم کـذبون.(آنچه را می‌شنوند (به دیگران) القا می‌کنند؛ و بیشترشان دروغگو هستند!) (طبق یک احتمال، ضمیر «اکثرهم» به «افاک اثیم» ـ که مقصود از آن کاهنان است ـ برمی گردد.) این آیه معرفی می‌کند که شیطانها بر چه کسی نازل می‌شوند، و صفات خاصه آن کس را بیان می‌کند، تا بدانند که رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم از آن کسان نبوده و قرآن هم از القائات شیطانها نیست و خطاب در آیه متوجه مشرکین است. پس اینکه فرمود: " آیا شما را خبر دهم که شیطانها بر چه کسی نازل می‌شوند؟ " در معنای این است که بفرماید: " آیا به شما معرفی کنیم کسانی را که شیطانهای جنی اخبار را برایشان می‌برند؟ ".

۳ - پانویس


 
۱. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۵، ص۳۷۶-۳۷۷.    
۲. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان، ج۷، ص۳۵۸.    
۳. ابن منظور، محمد بن مکرم، لسان العرب، ج۱۰، ص۳۹۰.    
۴. ابن منظور، محمد بن مکرم، لسان العرب، ج۱۲، ص۵.    
۵. شعراء/سوره۲۶، آیه۲۲۱.    
۶. شعراء/سوره۲۶، آیه۲۲۲.    
۷. شعراء/سوره۲۶، آیه۲۲۳.    
۸. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان، ج۷، ص۳۵۹.    
۹. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ترجمه موسوی همدانی، ج‌۱۵، ص۴۶۸.    


۴ - منبع



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۴، ص۱۸۴، برگرفته از مقاله «اکثریت کاهنان».    


رده‌های این صفحه : اکثریت | سحر و جادو | موضوعات قرآنی




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.