زمان تقریبی مطالعه: 5 دقیقه
 

اکثریت امت‌های پیشین (قرآن)





بی ایمانی و تکذیب رسولان الهی از سوی اکثریت امت‌های پیشین از آیات قرآن کریم استفاده می شود.


۱ - تکذیب رسولان الهی



تلک القری نقص علیک من انبآئها ولقد جآءتهم رسلهم بالبینـت فما کانوا لیؤمنوا بما کذبوا من قبل...(اینها، شهرها و آبادیهایی است که قسمتی از اخبار آن را برای تو شرح می‌دهیم؛ پیامبرانشان دلایل روشن برای آنان آوردند؛ (ولی آنها چنان لجوج بودند که) به آنچه قبلاً تکذیب کرده بودند، ایمان نمی‌آوردند! این‌گونه خداوند بر دلهای کافران مهر می‌نهد (و بر اثر لجاجت و ادامه گناه، حس تشخیصشان را سلب می‌کند)!) وما وجدنا لاکثرهم من عهد وان وجدنآ اکثرهم لفـسقین.(و بیشتر آنها را بر سر پیمان خود نیافتیم؛ (بلکه) اکثر آنها را فاسق و گنهکار یافتیم!) (به قرینه آیه ۱۰۲، کافران و تکذیب گران در آیه ۱۰۱، اکثریت امت‌های پیشین هستند.)

۲ - ایمان پس از عذاب



ایمان اکثریت پیشینیان پس از نزول عذاب استیصال بی فایده بوده است.
ان الذین حقت علیهم کلمت ربک لایؤمنون((و بدان) آنها که فرمان پروردگار تو بر آنان تحقق یافته، (و بجرم اعمالشان، توفیق هدایت را از آنها گرفته هرگز) ایمان نمی‌آورند،) و لو جآءتهم کل ءایة حتی یروا العذاب الالیم(هر چند تمام آیات (و نشانه‌های الهی) به آنان برسد، تا زمانی که عذاب دردناک را ببینند! (زیرا تاریکی گناه، قلبهایشان را فرا گرفته، و راهی به روشنایی ندارند!)) فلولا کانت قریة ءامنت فنفعهآ‌ایمـنهآ الا قوم یونس لمآ ءامنوا کشفنا عنهم عذاب الخزی فی الحیوة الدنیا...(چرا هیچ یک از شهرها و آبادیها ایمان نیاوردند که (ایمانشان بموقع باشد، و) به حالشان مفید افتد؟! مگر قوم یونس، هنگامی که آنها ایمان آوردند، عذاب رسوا کننده را در زندگی دنیا از آنان برطرف ساختیم؛ و تا مدّت معیّنی (پایان زندگی و اجلشان‌) آنها را بهره‌مند ساختیم.) (جمله «استثنا» بیانگر این است که مستثنامنه، اکثریت را تشکیل می‌دهند.)

۳ - گمراهی اکثریت امت ها



پیمودن راه گمراهی از سوی اکثریت امت‌های پیشین به رغم وجود پیامبرانی الهی در میانشان از آیات زیر بدست می آید.
ولقد ضل قبلهم اکثر الاولین(و قبل از آنها بیشتر پیشینیان (نیز) گمراه شدند!)ولقد ارسلنا فیهم منذرین.(ما در میان آنها انذارکنندگانی فرستادیم،)

۴ - شرک امت های پیشین



اکثریت امت‌های پیشین مشرک بودند.
... فانظروا کیف کان عـقبة الذین من قبل کان اکثرهم مشرکین.(بگو: «در زمین سیر کنید و بنگرید عاقبت کسانی که قبل از شما بودند چگونه بود؟ بیشتر آنها مشرک بودند!)
در اين آیه شريفه ر سول خدا (ص) را مامور مى‌كند به اينكه به مردم دستور دهد در زمين سير كنند، و سرانجام و آثار باقيمانده اقوام گذشته را ببينند، كه چگونه خانه‌هايشان خراب گشته، و آثارشان محو شد، و تا آخرين نفر منقرض شدند، و نسلشان قطع گشت، و دچار انواع گرفتاريها و بلاها شدند، به خاطر اينكه بيشترشان مشرك بودند، پس خدا جزاى بعض كرده‌هايشان را به ايشان چشانيد، تا شايد عبرت گيرندگان عبرت گيرند، و در نتيجه به سوى توحید برگردند. پس آيه شريفه در مقام استشهاد براى مضمون آيه قبل است.
اکثریت امت‌های پیشین بر اثر شرک پیشگی عاقبت خوبی نداشتند.
... فانظروا کیف کان عـقبة الذین من قبل کان اکثرهم مشرکین.

۵ - بی تفاوتی مقابل فساد



بی تفاوتی و سکوت اکثریت پیشینیان در برابر فساد در زمین علت نزول بلا شد.
فلولا کان من القرون من قبلکم اولوا بقیة ینهون عن الفساد فی الارض الا قلیلا ممن انجینا منهم...(چرا در قرون (و اقوام) قبل از شما، دانشمندان صاحب قدرتی نبودند که از فساد در زمین جلوگیری کنند؟! مگر اندکی از آنها، که نجاتشان دادیم! و آنان که ستم می‌کردند، از تنعّم و کامجوئی پیروی کردند؛ و گناهکار بودند (و نابود شدند)!)
اکثریت پیشینیان خلق و خوی ستمگری، خوش گذرانی و تبه کاری داشتند.
فلولا کان من القرون من قبلکم اولوا بقیة ینهون عن الفساد فی الارض الا قلیلا ممن انجینا منهم واتبع الذین ظـلموا مآ اترفوافیه وکانوا مجرمین.

۶ - پیمان شکنی و فسق پیشینیان



تلک القری نقص علیک من انبآئها ولقد جآءتهم رسلهم بالبینـت فما کانوا لیؤمنوا بما کذبوا من قبل...(اینها، شهرها و آبادیهایی است که قسمتی از اخبار آن را برای تو شرح می‌دهیم؛ پیامبرانشان دلایل روشن برای آنان آوردند؛ (ولی آنها چنان لجوج بودند که) به آنچه قبلاً تکذیب کرده بودند، ایمان نمی‌آوردند! این‌گونه خداوند بر دلهای کافران مهر می‌نهد (و بر اثر لجاجت و ادامه گناه، حس تشخیصشان را سلب می‌کند)!) وما وجدنا لاکثرهم من عهد...(و بیشتر آنها را بر سر پیمان خود نیافتیم؛ (بلکه) اکثر آنها را فاسق و گنهکار یافتیم!)

۷ - پانویس


 
۱. اعراف/سوره۷، آیه۱۰۱.    
۲. اعراف/سوره۷، آیه۱۰۲.    
۳. یونس/سوره۱۰، آیه۹۶ - ۹۸.    
۴. صافات/سوره۳۷، آیه۷۱.    
۵. صافات/سوره۳۷، آیه۷۲.    
۶. روم/سوره۳۰، آیه۴۲.    
۷. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ترجمه موسوی همدانی، ج‌۱۶، ص۲۹۵.    
۸. روم/سوره۳۰، آیه۴۲.    
۹. هود/سوره۱۱، آیه۱۱۶.    
۱۰. هود/سوره۱۱، آیه۱۱۶.    
۱۱. اعراف/سوره۷، آیه۱۰۱.    
۱۲. اعراف/سوره۷، آیه۱۰۲.    


۸ - منبع



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۴، ص۱۷۸، برگرفته از مقاله «اکثریت امت‌های پیشین».    


رده‌های این صفحه : اکثریت | امت | موضوعات قرآنی




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.