زمان تقریبی مطالعه: 3 دقیقه
 

استقامت اصحاب کهف (قرآن)





اصحاب کهف و رقیم جوانمردانی بودند که در جامعه‌ای مشرک و بت‌پرست زندگی می‌کردند. استقامت اصحاب کهف در قرآن این را می رساند که یک گروه هر چند کوچک باشد می تواند در برابر گروه و حکومت ظالم ایستادگی کرده و به حقانیت خویش برسد.


۱ - پایداری اصحاب کهف در توحید



اصحاب کهف با بصیرت به خدا ایمان آوردند و پایداری اصحاب کهف در اعتقاد توحیدی سبب شد که خداوند معرفت و حکمت به آنان بخشید. و ربطنا علی قلوبهم اذ قاموا فقالوا ربنا رب السمـوت والارض لن ندعوا من دونه الـها لقد قلنآ اذا شططا (و دلهايشان را استوار گردانيديم آنگاه كه (به قصد مخالفت با شرك) برخاستند و گفتند: پروردگار ما پروردگار آسمانها و زمین است جز او هرگز معبودى را نخواهيم خواند كه در اين صورت قطعا ناصواب گفته ‌ايم.) جناب فیض در تفسیرشان فرمودند: « وربطنا على قلوبهم أي قويناها وشددنا عليها حتى صبروا على هجر الأوطان والفرار بالدين إلى بعض الغيران.»
واذ اعتزلتموهم وما یعبدون الا الله فاووا الی الکهف (و چون از آنها و از آنچه كه جز خدا مى‌پرستند كناره گرفتيد پس به غار پناه جوييد تا پروردگارتان از رحمت‌ خود بر شما بگستراند و براى شما در كارتان گشايشى فراهم سازد.) انهم ان یظهروا علیکم یرجموکم او یعیدوکم فی ملتهم (چرا كه اگر آنان بر شما دست‌ يابند سنگسارتان مى‌ كنند يا شما را به كيش خود بازمى‌ گردانند و در آن صورت هرگز روى رستگارى نخواهيد ديد.)
در تفسیر شریف المیزان آمده است: «و از سیاق بر مى آید که جمله (یظهروا علیکم) در خصوص این داستان به معناى همان اطلاع یافتن از مخفى گاه کسى سر در آوردن است ، زیرا از سایر معانى جامع تر است ، چون اصحاب کهف قبلا مردمانى نیرومند و متنفذ بوده اند، وحال فرار نموده وخود را پنهان کرده اند، لذا سفارش مى کنند که چون ما مردمى سرشناسیم سعى کن کسى از مخفى گاه ما خبردار نشود واگر مطلع شوند بر آنچه که مى خواهند ظفر مى یابند.
واینکه فرمود: (یرجموکم) معنایش کشتن با سنگ است که بدترین کشتن ها است ، زیرا علاوه بر کشتن منفوریت و مطرودیت کشته را هم همراه دارد و در این که خصوص رجم را از میان همه اقسام قتل اختیار نمود خود مشعر بر این است که اهل شهر عموما با اصحاب کهف دشمنى داشته اند، زیرا اینان از دین آنان بیرون آمده بودند، با حرصى عجیب مى خواستند با ریختن خون ایشان دین خود را یارى کنند، بنابراین اگر دستشان به ایشان برسد بى درنگ خونشان را مى ریزند، و چون همه افراد مى خواهند در اینکار شرکت جویند لاجرم جز با سنگسار میسر نمى شود.
واینکه فرمود: (اویعیدوکم فى ملتهم) ظاهرش این است که کلمه (اعاده) متضمن معناى داخل کردن باشد، چون مى بینیم کلمه مذکور با لفظ (فى) متعدى شده است . با اینکه این کلمه همواره باید با (الى) متعدى شود.»

۲ - پانویس


 
۱. کهف/سوره۱۸، آیه۱۴.    
۲. فیض کاشانی، محمد بن شاه مرتضی، تفسیر الصافی، ج۳، ص۲۳۴.    
۳. کهف/سوره۱۸، آیه۱۶.    
۴. کهف/سوره۱۸، آیه۲۰.    
۵. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج۱۳، ص۳۶۳، ترجمه موسوی همدانی.    


۳ - منبع



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۳، ص۱۹۵، برگرفته از مقاله «استقامت اصحاب کهف».    


رده‌های این صفحه : استقامت | اصحاب کهف | موضوعات قرآنی




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.