زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
 

ابوعبدالله بازکردی





ابوعبدالله حسن بن دوستک هربختی کردی (متوفای ۳۸۰ق)، معروف به ابوعبدالله بازکردی از راهزنان و شورشیان دوره صمصام‌الدوله دیلمی بود که برخی مناطق موصل را تصرف کرد. او سرانجام به سال ۳۸۰ق در جنگ با امیر موصل کشته شد.
بازکردی


۱ - معرفی اجمالی



ابوعبدالله، حسن بن دوستک هربختی کردی، از کردهای حمیدی، ابتدا چوپان بود و به دلیل سخاوتمندی، به این صفت معروف شد و مردم گرد او جمع شدند. او بعدها به راهزنی پرداخت و هرگاه به غنیمتی دست می‌یافت، آن را میان یاران خود توزیع می‌کرد، لذا همراهان او زیاد شدند. او در ادامه به جنگ روی آورد و وارد ارمنستان شد و بر اُرجیش تسلط یافت و در آن تجدید قوا کرد. سپس دیاربکر، میّافارقین و دیگر نقاط دیاربکر را تصاحب کرد و نصّیبین دست یافت.
صمصام‌الدوله دیلمی، لشکری برای جنگ با وی فرستاد و باز کردی آن را شکست داد. بازکردی، در اندیشه تصرف بغداد شد. صمصام‌الدوله از او بیمناک شد، و لذا سپاه دیگری را برای رویارویی با او گسیل داد. لشکریان بر باز کردی غلبه یافته و او را از موصل راندند. باز کرد، دوباره برای دستیابی کوشید، لذا، امیر موصل، ابوطاهر ابراهیم بن ناصرالدوله حمدانی، از ابوالذّواد محمد بن مسیب عقیلی، یاری جست. ابوالذّواد نیز به یاری او شتافت و در یک درگیری باز کردی کشته شد. ابوالذّواد پس از کشتن ابوطاهر ابراهیم بن ناصرالدوله حمدانی و برادرش ابوعبدالله حسین حمدانی، بر موصل استیلا یافت.

۲ - پانویس


 
۱. ابن تغری بردی، یوسف، النجوم الزاهره فی ملوک مصر و القاهره، ج۴، ص۱۴۵.    
۲. ابن العبری، ابوالفرج بن هارون، تاریخ مختصر الدول، ص۱۷۳.    
۳. ابن اثیر، علی بن ابی‌الکرم، الکامل فی التاریخ، ج۹، ص۳۵.    
۴. ابن اثیر، علی بن ابی‌الکرم، الکامل فی التاریخ، ج۹، ص۵۴.    
۵. ابن اثیر، علی بن ابی‌الکرم، الکامل فی التاریخ، ج۹، ص۷۰.    


۳ - منبع


عبدالسلام ترمانینی، رویدادهای تاریخ اسلام، ترجمه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ج۲، ص۳۲۶.





آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.