ازدواج پیامبر با ام سلمه
ام سلمه زني بيوه و داراي دو کودک بود که رسول خدا صلی الله علیه و آله ، چون شوهرش ابوسلمه در اثر زخمي که در جنگ احد برداشت به شهادت رسيد، او را به عقد خويش در آورد، و ضمن سرپرستي از آن زن با ايمان و محترم، سرپرستي و تربيت دو کودک يتيم او را نيز که از ابو سلمه به جاي مانده بود به عهده گرفت.
و از رواياتي که در دست هست معلوم مي شود که ازدواج با ام سلمه پس از مرگ زينب دختر خزيمه صورت گرفت و رسول خدا صلی الله علیه و آله او را در اتاق زينب جاي داد.
فضايل ام سلمه
ام سلمه گذشته از سابقه اي که در اسلام داشت و از جمله زناني است که با شوهرش ابو سلمه به حبشه هجرت کرد و پس از ورود به مکه نيز آزارها از دست مشرکين کشيد از نظر فهم و عقل نيز گوي سبقت را از ديگران ربوده بود، و ابن حجر عسقلاني در ترجمه او گويد: سخني را که او در جنگ حديبيه به رسول خدا صلی الله علیه و آله عرض کرد دليل بر وفور عقل و صواب ديد راي و نظر اوست - که ان شاء الله در جاي خود مذکور خواهد شد.
ام سلمه از زنان بزرگي است که صرف نظر از افتخار همسري با رسول خدا صلی الله علیه و آله در ايمان به خدا و روز جزا و پيروي از دستور هاي پيغمبر بزرگوار اسلام به مرتبه والايي رسيد و پس از خديجه کبري سلام الله علیها در ميان همسران پيغمبر از همگان گوي سبقت را در فضل و کمال ربوده و پس از رحلت آن حضرت نيز با اين که عمري طولاني کرد و آخرين همسر رسول خدا صلی الله علیه و آله بود که از دنيا رفت تا زنده بود حرمت خود و پيغمبر را نگاه داشته و کاري که مخالف شان بانوي بزرگي چون او بود از وي ديده نشد و بحق «ام المؤمنين » بود.
و شايستگي چنين افتخار و نام بزرگي را داشت و حتي اگر عمل خلافي از ساير همسران آن حضرت مي ديد در صدد جلوگيري و پند و اندرز آنان نيز بر مي آمد، چنان که هنگامي که عايشه خواست به بصره و جنگ جمل برود او را موعظه کرد و از اين کار نهي نمود و عايشه نيز با اين که سخنان او را تصديق کرد و قبول نمود اما سرانجام وسوسه شيطاني کار خود را کرد و او را به ميدان جنگ کشانيد.
ام سلمه همان بانوي محترمي است که به نقل محدثين شيعه و سني آيه تطهير در خانه او نازل شد و سخن او با رسول خدا صلی الله علیه و آله و عايشه مشهور است.
و افتخار ديگر ام سلمه اين است که چند سال، بزرگترين بانوي اسلام حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها را سرپرستي و خدمت گزاري کرده و از هيچ گونه فداکاري در راه او و شوهرش اميرالمؤمنين علیه السلام خودداري و دريغ ننموده است تا آن جا که همه مي دانيم در مورد فدک - با همه خطري که براي ام سلمه داشت - به نزد ابوبکر رفته و به نفع عصمت کبري حضرت زهرا سلام الله علیها گواهي داد، و به همين سبب مورد خشم دستگاه خلافت قرار گرفت و به همين جرم! يک سال حقوق او را از بيت المال قطع کردند.
بالاخره ام سلمه يکي از نزديکان خاندان بزرگوار رسول خدا صلی الله علیه و آله و امين و دايع و حافظ اسرار ايشان بوده است، چنان که طبق نقل صفار در کتاب بصائر الدرجات اميرالمؤمنين علیه السلام هنگام سفر عراق ودايع امامت را که نزد وي بود به او سپرد و پس از وي امام حسن و امام حسين علیهماالسلام نيز اين کار را کردند.
و داستان مشت خاکي را که امام حسين علیه السلام هنگام سفر عراق به وي داد و فرمود: آن را در شيشه اي نگهداري کن تا هر وقتي که ديدي مبدل به خون شد بدان که من کشته شده ام معروف و مشهور است و مرگ ام سلمه در سال 62 هجري پس از مراجعت اهل بيت از شام، در مدينه اتفاق افتاد.
پانویس
- ↑ براي تحقيق بيشتر مي توانيد به شرح نهج البلاغه ابن ابي الحديد در ذيل سخن اميرالمؤمنين علیه السلام که فرمود: «ان النساء نواقص الايمان...» مراجعه فرماييد.
منابع
هاشم رسولي محلاتي، زندگاني حضرت محمد صلی الله علیه و آله