ارتدکس
اُرْتُدُکْسْ یا ارتدوکس یا ارتودوکس از ریشهٔ یونانیِ اُرْثُذُکْسُش (ορθοδοξος) به معنی «راستآیین»، «حقکیش» یا «صاحب عقیدهِ درست» است. این واژه در تعریف باورهای دینی به اصول اعتقادیِ درست و پیروان آن گفته میشود و در مقابل اعتقادات هتردکسس (دارای عقیدهٔ بدعتآمیز) و پیروان آن قرار میگیرد.
مسیحیت
این واژه اولین بار در مسیحیت قرن اول میلادی و توسط پدر روحانیهای یونانی بهکار برده شد. از آنجایی که تقریباً همهٔ گروههای مسیحی باورهای دینی خود را درست میدانند، مفهوم واژهٔ «ارتدکس» در یک مورد خاص را تنها میتوان با بررسی متنی که در آن بهکار رفتهاست تعیین کرد.
این واژه در عنوان رسمیِ کلیسای یونان معروف به کلیسای ارتدکس شرقی و دیگر کلیساهای وابسته به آن بهکار رفتهاست. همچنین، واژهٔ ارتدکس در عنوان شماری از کلیساهای شرقیِ کوچکتر آمدهاست که در قرن پنجم میلادی در نتیجهٔ «جدال مونوفیزیت» (اعتقاد به اینکه مسیح دارای یک ذات است) از جهان مسیحیت جدا شدند و برای خود فرقهٔ جدیدی ایجاد کردند. گفتنی است عدهای از مسیحیان بر این باورند که عیسی مسیح دارای دو ذات آسمانی و انسانی است، در حالی که عدهای دیگر معتقدند اگرچه عیسی مسیح در هنگام تولد، در جریان حیات و در هنگام مرگ، دارای کالبد انسانی بوده، همچنان از یک ذات واحد آسمانی برخوردار بودهاست.
در شاخهٔ پروتستان نیز ارتدکس به شاخهای از این مذهب گفته میشود که در تفسیر کتاب مقدس کاملاً محافظهکارانه عمل میکند. اصطلاح ارتدکسی اوانجلیکال یا راستدینی انجیلی عموماً در مورد آن دسته از مسیحیت پروتستان بهکار میرود که بر اعتبار کامل معنای تحتاللفظی انجیل و خطاناپذیری آن اصرار دارند.
یهود
در دین یهود، یهودیت ارتدکس لقب دستهای از کلیمیان است که از لحاظ عقیدتی و اعمال دینی شدیداً پیرو سنتهای قدیمی هستند. بر همین اساس، یهودیت ارتدکس دیدگاههای مدرنِ ارتدکس مدرن را رد میکند. یهودیت اصلاحگرا معتقد است که کتاب مقدس و دیگر متون مقدسِ یهودیت نهتنها دربرگیرندهٔ اصول اخلاقیِ جاودان است، بلکه همچنین حاوی تفسیرهایی است که متناسب با زمان و فرهنگ از قانون شده و ممکن است به مرور زمان بهطور مشروع کنار گذاشته شوند. ازاینرو، از دیدِ یهودیان ارتدکس، قانون شریعت تغییرناپذیر است و این قانون تنها معیار اعتقاد و پایبندی دینی است.
اسلام
واژهٔ ارتدکس همچنین برای جدا کردن اصول اعتقادیِ اسلام اولیه از آموزشهایی نظیر تعالیم معتزله بهکار میرود.
بودیسم
- ترواده
هندوئیسم
- ساناتا دهارما
- آستیکه و ناستیکه
غیردینی
در مفهوم غیردینی، دیدگاههایی را که یک گروه همصدا قبول دارند یا در یک حوزهٔ مطالعاتی توسط جمع پذیرفته شدهاست، ارتدکس مینامند.
منابع
- orthodox. (2007). Encyclopædia Britannica. Encyclopædia Britannica 2007 Ultimate Reference Suite. Chicago: Encyclopædia Britannica