پایتخت فرهنگی در ایران
پایتخت فرهنگی در ایران اصطلاحی است که به حوزههای مهم فرهنگی در ایران اشاره میکند. شیراز، اصفهان از جمله شهرهای ایران است که برای دورهای پایتخت فرهنگی نامگذاری شدهاست. معمولاً انتخاب پایتخت فرهنگی در ایران به عهده سازمان شهرداری یا مجلس شورای اسلامی است، اما گاهی رئیسجمهوری نیز در آن دخالت مینمایند.
شیراز
بنا به نقش آفرینی بزرگانی از شیراز در حوزه شعر فارسی همچون حافظ و سعدی با آوازه جهانی و وصال و قاآنی و صورتگر و بزرگانی همچون ملاصدرا و سیبویه و گسترش و بقای آداب و رسوم ایرانی در این شهر و نزدیکی به پایتخت ایران باستان در دوران هخامنشیان و ساسانیان و مرکزیت این شهر در دوران آل بویه و زندیه با پادشاهی کریمخان زند به عنوان وکیل الرعایا، و استفاده از عنوان پایتخت فرهنگی برای اولین بار در ایران در این شهر و در دوران ریاست جمهوری سید محمد خاتمی، این شهر یکی از پایتختهای فرهنگی در ایران شناخته شدهاست.
اصفهان
این شهر در میان سالهای ۱۰۵۰ تا ۱۷۲۲ میلادی به ویژه در قرن شانزدهم میلادی در میان حکومت صفویان هنگامی که برای دومین بار پایتخت ایران شد، رونق فراوانی گرفت. حتی امروزه نیز شهر مقدار زیادی از شکوه گذشته خود را حفظ کردهاست. بناهای تاریخی متعددی در شهر وجود دارد که تعدادی از آنها به عنوان میراث تاریخی در یونسکو به ثبت رسیدهاند. اصفهان در سال ۲۰۰۶ به واسطه برگزاری نشستی با حضور وزرا یا سایر مسئولین فرهنگی کشورهای اسلامی به عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام انتخاب شد. در سالهای بعد، این عنوان بر همین اساس به شهرهای حلب، غزنی و باکو (۲۰۰۹) رسید.
منابع
- ↑ «عنوان «پایتخت فرهنگی ایران برای شیراز» در شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب شود». ایسنا. ۲۰۰۷-۰۲-۰۴. دریافتشده در ۲۰۲۰-۰۸-۲۱.
- ↑ 2100 (۲۰۱۹-۰۹-۱۸). «شیراز، پایتخت فرهنگی ایران است». ایرنا. دریافتشده در ۲۰۲۰-۰۵-۲۰.
- ↑ «پایتخت فرهنگی کشور کجاست؟». www.asriran.com. دریافتشده در ۲۰۲۰-۰۵-۲۰.
- ↑ «شیراز هنوز مدعی پایتخت فرهنگی ایران است». همشهری آنلاین. ۲۰۰۹-۱۲-۲۱. دریافتشده در ۲۰۲۰-۰۵-۲۰.
- ↑ «شیراز پایتخت فرهنگی بوده، هست و خواهد بود». خبرآنلاین. ۲۰۱۸-۰۴-۲۱. دریافتشده در ۲۰۲۰-۰۸-۲۱.
- ↑ 2100 (۲۰۱۹-۰۹-۱۸). «شیراز، پایتخت فرهنگی ایران است». ایرنا. دریافتشده در ۲۰۲۰-۰۸-۲۱.
- ↑ «پایتخت فرهنگ و هنر ایران/شهری پر از جاذبههای گردشگری+تصاویر». www.yjc.ir. دریافتشده در ۲۰۲۰-۰۸-۲۱.
- ↑ «اصفهان نه تنها پایتخت فرهنگ و تمدن ایران اسلامی است بلکه استان صنعتی بسیار پیشرفته است». ایمنا. ۲۰۱۶-۱۰-۲۷. دریافتشده در ۲۰۲۰-۰۸-۲۱.