نقص شاتکی
نقص شاتکی (به انگلیسی: Schottky defect) یکی از عیوب نقطهای در بلورشناسی است که در سرامیکها اتفاق میافتد و زمانی به وجود میآید که به تعداد استوکیومتری، کاتیون و آنیون از ساختار خارج شود. از آنجایی که سرامیکها از یونهای باردار تشکیل میشوند و باید شرایط خنثی بودن الکتریکی حفظ شود، عیوب در سرامیکها به تنهایی اتفاق نمیافتد، یکی از انواع این عیوب یک جفت جایخالی کاتیون و آنیون است که به آن نقص شاتکی میگویند. مثلاً در ZnO، نقص شاتکی با تهیجایی یک یون Zn و یک یون O به وجود میآید یا در TiO2 نقص شاتکی با حذف دو یون O و یک یون Ti به وجود میآید. این جفت جایخالی در موادی با فرمول شیمیایی
تعداد نقصهای شاتکی در یک کریستال با فرمول
که در آن
نمونهها
این گونه از نقص در ترکیبات به شدت یونی، به شدت کئوردینه و در ترکیباتی که در شبکه بلور آنها تفاوت اندکی در اندازه کاتیونها و آنیونها وجود دارد مشاهده میشود.
مانند: Nacl - KCl - KBr - CsCl - AgBr
جستارهای وابسته
منابع
- ↑ D.، Tilley, R. J. (۲۰۰۴). Understanding solids: the science of materials. Chichester, West Sussex, England: J. Wiley. شابک ۰۴۷۰۸۵۲۷۶۳.
- Alfred Seeger, Atomic defects in metals and semiconductors in Advances in Solid State Physics, Springer Berlin / Heidelberg, pp. 149-178, 1976.