طراحی تعاملی
طراحی تعاملی (به انگلیسی: Interaction Design و به اختصار: IxD) عبارت است از طراحی سامانههای محاورهای (Interactive) برای پشتیبانی از شیوههایی که مردم در زندگی روزمرهٔ خود برای ارتباط و تعامل به کار میگیرند. به جز این، طراحی تعاملی را «طراحی فضاهایی برای تعاملات و ارتباطات انسانی» و «چیستی و چگونگی تعاملات روزانهٔ ما با رایانهها» نیز تعریف کردهاند.
طراحی تعاملی میکوشد با در نظر گرفتن کاربردپذیری، محصولات را طوری طراحی کند که استفاده از آنها - از دیدگاه کاربر - راحت، کارا، و دلپذیر باشد. هدف طراحی تعاملی، ارتقای کیفیت تجربهٔ کاربری است.
اصطلاح «طراحی تعاملی» یک واژهٔ چتری است که جنبههای گوناگونی از طراحی را پوشش میدهد، از جمله: طراحی واسط کاربر، طراحی نرمافزار، طراحی کاربر-محور، طراحی محصول، طراحی وب، و طراحی سامانههای محاورهای. از آنجا که طراحی تعاملی، یک مهارت میانرشتهای است، متخصصین این حوزه باید با علوم گوناگونی آشنایی داشته باشند؛ از جمله: روانشناسی، ارگونومی، طراحی صنعتی، علوم کتابداری و اطلاعرسانی، گرافیک، انفورماتیک، و غیره.
تعاریف متعدد
طراحی تعاملی در حقیقت نگاه جامعی به رابطه بین طراحی مصنوعات و مفاد اجتماعی فرهنگی و اقتصادی ان دارد . مفهوم طراحی تعاملی حول محور طراحی شکل مصنوعات , محصولات و خدمات برای ارائه هر چه بهتر تجربه کاربر می چرخد. یک فرصت برای ایجاد یک رشته طرح های جدید و راه حل های تخیلی و جذاب در یک دنیای مجازی است که که در آن می توان رفتارها، انیمیشن، همچنین اشکال و صداها را طراحی کرد .
طراحی تعاملی است در مورد شکل دادن به سیستم های دیجیتالی برای استفاده روزمره مردم.
تعامل انسان و کامپیوتر
تعامل انسان و کامپیوتر رشته ای است در رابطه با طراحی، ارزیابی و اجرای محاسبات تعاملی سیستم برای استفاده انسان به وسیله ی مطالعه پدیده های بزرگ پیرامون. تعامل انسان و کامپیوتر همچنین به عنوان قابلیت استفاده از رابط تعریف می شود.
پروتوتایپ
اسکچ : یک نقاشی استاتیک می باشد که به صورت دستی انجام میشود و طرح ان از لحاظ راحتی و کاربر پسند بودن در سطح پایین / متوسط است.
قاب سازی : یک تشریح ساختاری است که به صورت دستی یا نرمافزاری انجام میشود و طرح ان از لحاظ راحتی و کاربر پسند بودن در سطح پایین است.
پروتوتایپ کاغذی : یک نمونه ی اولیه مبتنی بر کاغذ است که به صورت دستی انجام میشود و طرح ان از لحاظ راحتی و کاربر پسند بودن میتواند در سطح پایین یا بالا باشد.
نمونه سازی : تمرکز این سطح بر طراحی بصری می باشد و به صورت دستی انجام می شود.طرح ان از لحاظ راحتی و کاربر پسند بودن میتواند در سطح بالا باشد.
مراحل طراحی تعاملی
- ایجاد شرایط
- طراحی جایگزین ها
- پروتوتایپ
- ارزیابی
قابلیت استفاده
قابلیت استفاده به ان معنی است که تا چه حد یک محصول میتواند توسط کاربران خاص برای رسیدن به اهداف مشخص با اثربخشی، بهره وری و رضایت در یک زمینه مشخص مورد استفاده قرار گیرد. قابلیت استفاده در رابطه با اثربخشی ,بهره وری و رضایت است .
اثربخشی : دقت و تکامل برای دستیابی کاربران به اهداف مشخص.
بهره وری : عملی کردن نیاز کاربر.
رضایت : علاقهمندی کاربر به استفاده از سیستم.
فرایند طراحی تعاملی
فرایند طراحی تعاملی، از چهار فعالیت اصلی تشکیل میشود:
- شناسایی نیازها (Needs) و تعیین ضروریات (Requirements) برای محققکردن یک تجربهٔ کاربری؛
- تهیه چند طرح مختلف (Alternative Designs) که توانایی برآوردهساختن ضروریات فوق را داشته باشند؛
- ساخت نسخههای محاورهای از طرحها، به گونهای که بتوان آنها را مورد مطالعه و ارزیابی قرار داد؛
- ارزیابی آنچه که در دست ساخت است، و بررسی تجربهٔ کاربری که از طریق آن حاصل میشود؛
پانویس
- ↑ Sharp, p. 8.
- ↑ Wingrad.
- ↑ Thackara, p. 50.
- ↑ Sharp, pp. 9-15.
- ↑ Sharp, pp. 8-12.
- ↑ Thackara, John. «The design challenge of pervasive computing». Interactions 8 (3), 2001. pp. 47-52.
- ↑ http://www.ijcaonline.org/, (2015). A Study of Interactivity in Human Computer Interaction. [online] Available at: http://www.ijcaonline.org/volume16/number6/pxc3872724.pdf [Accessed 30 Nov. 2015].
- ↑ https://www.interaction-design.org, (2015). Interaction Design - brief intro. [online] Available at: https://www.interaction-design.org/literature/book/the-encyclopedia-of-human-computer-interaction-2nd-ed/interaction-design-brief-intro [Accessed 30 Nov. 2015].
- ↑ Fallman, D. (2015). [online] Mitpressjournals.org. Available at: http://www.mitpressjournals.org/doi/pdf/10.1162/desi.2008.24.3.4 [Accessed 30 Nov. 2015].
- ↑ Travis, D. (2015). 7 myths about paper prototyping. [online] http://www.userfocus.co.uk. Available at: http://www.userfocus.co.uk/articles/paperprototyping.html [Accessed 3 Dec. 2015].
- ↑ Sharp, pp. 17.
منابع
- Sharp, Helen, Yvonne Rogers, & Jenny Preece. Interaction Design - beyond human-computer interaction (2nd Edition ed.). John Wiley & Sons, 2007. ISBN 978-0-470-01866-8
- Winograd, Terry. From computing machinery to interaction design.
- Thackara, John. «The design challenge of pervasive computing». Interactions 8 (3), 2001. pp. 47–52.
- Fallman, D. (2015). [online] Mitpressjournals.org. Available at: http://www.mitpressjournals.org/doi/pdf/10.1162/desi.2008.24.3.4 [Accessed 30 Nov. 2015].
- http://www.ijcaonline.org/, (2015). A Study of Interactivity in Human Computer Interaction. [online] Available at: http://www.ijcaonline.org/volume16/number6/pxc3872724.pdf [Accessed 30 Nov. 2015].
منابع برای مطالعه بیشتر
- Marion, Craig. What is Interaction Design and What Does It Mean to Information Designers?.
- Reimann, Robert. So You Want To Be An Interaction Designer. بایگانیشده در ۱۷ مه ۲۰۰۸ توسط Wayback Machine
- Saffer, Dan. So You Want to Be an Interaction Designer 2006.
- https://www.interaction-design.org, (2015). Interaction Design - brief intro. [online] Available at: https://www.interaction-design.org/literature/book/the-encyclopedia-of-human-computer-interaction-2nd-ed/interaction-design-brief-intro [Accessed 30 Nov. 2015]