دانشگاه پیام نور
دانشگاه دولتی پیام نور سامانهای دانشگاهی در ایران است که در سال ۱۳۶۷ تأسیس شد. شیوه آموزشی این دانشگاه، ترکیبی حضوری و نیمه حضوری همچنین غیرحضوری است.
شعار | آموزش برای همه، همه وقت، همه جا |
---|---|
نوع | دولتی |
رئیس | دکتر ابراهیم تقی زاده |
اعضای هیئت علمی | ۳٬۵۰۰ |
کارمندان مدیریتی | ۷٬۰۰۰ |
دانشجویان | ۴۰۰٬۰۰۰ |
موقعیت | ۳۱ دانشگاه استانی، ۵۰۰ واحد و مرکز در ایران |
وبگاه |
از نظر ساختاری دانشگاه پیامنور دارای یک سازمان مرکزی در تهران و ۳۱ دانشگاه استانی در سراسر ایران است. این دانشگاه دامنهٔ وسیعی از رشتههای مختلف را بهطور متفاوت ارائه میدهند.
تاریخچه دانشگاه پیام نور
- شروع کوچک سازی و سیاستهای انقباضی دانشگاه
در این دوره که پس از روی کار آمدن دولت حسن روحانی شروع شد. وزارت علوم برای دانشگاه پیام نور اعمال سیاستهای انقباضی را در پیش گرفت. در قبال سیاستهای انقباضی و محدود کننده وزارت علوم، ابتدا ابوالفضل فراهانی به عنوان اولین رئیس این دانشگاه که از داخل دانشگاه پیام نور مصوب شده بود و محبوبیت بینظیری هم در بدنه کارکنان دانشگاه داشت مقاومت و حتی مخالفت جدی کرد و مانع از اجرایی شدن تصمیمات محدودکننده وزارت علوم در این دانشگاه شد و در نهایت مجبور به کنارهگیری از این سمت شد. محمدعلی سرلک هم که از اعضای هیئت علمی این دانشگاه بودند با سیاستهای انقباضی برای دانشگاه پیام نور روی خوشی نشان نداد تا اینکه فرهادی وزیر علوم بعد از ناامیدی در کوچک سازی این دانشگاه توسط مدیران داخلی، سرلک را هم که خود منصوب کرده بود بعد مدت کوتاهی برکنار و با انتصاب رئیس این دانشگاه از بیرون، سیاست کوچکسازی این دانشگاه را تعقیب کرد تا دانشگاهی با رکورد یک میلیون و دویست هزار دانشجو را به کمتر از چهارصد هزار نفر در دولت روحانی برساند. این مسئله با روی کار آمدن محمد رضا زمانی از دوستان نزدیک دکتر غلامی، وزیر علوم با شدت بیشتری دنبال شد تا جایی که در سال ۹۹ پذیرش دورههای فراگیر این دانشگاه با عدم حمایت دکتر زمانی و تصویب وزارت علوم بهطور کامل ملغی گردید. دورههای فراگیر دانشگاه پیام نور یکی از منابع مهم تأمین مالی دانشگاه محسوب میشد. اعتراض اعضای هیئت علمی دانشگاه به محمدرضا زمانی باعث بروز اختلافات شدیدی در دانشگاه گردید چراکه این مصوبه در جلسه تصویب شده بود که امضای رئیس دانشگاه پیام نور هم در آن مصوبه بود. انتشار خبر آن مصادف شد با حضور محمدرضا زمانی رئیس دانشگاه پیام نور در دانشگاه شخصی خود با نام نور دانش در میمه اصفهان که طی دو سال با افزایش پذیرش دانشجو مواجه بودهاست و این در حالی بود که محل اصلی خدمت دکتر زمانی در دانشگاه پیام نور با افت دانشجوی مواجه شده بود. حضور محمدرضا زمانی در دانشگاه پیام نور با حواشی بسیار زیادی همراه بود، که مهمترین آن حضور وی در یک مجلس رقص در تایلند و در حال فیلمبرداری از آن بود که انتشار عکسهای آن در دی ماه سال ۹۸ جنجال زیادی برپا کرد، این در حالی بود که در آن تاریخ بنابر اطلاعیه صادره از روابط عمومی این دانشگاه، محمدرضا زمانی در حال یک مأموریت اداری برای انعقاد تفاهمنامه با دانشگاه تایلندی بود. کارمندان دانشگاه پیام نور طی نامه ای به سازمان بارسی کل کشور از محمد رضا زمانی شکایت کردند.
در این دوره فشارهای زیادی به کارکنان این دانشگاه که منتقد سیاستهای محمد رضا زمانی در دانشگاه بودند صورت پذیرفت از جمله شکایتهای متعدد اداره حقوقی دانشگاه از کارکنان صورت گرفت. شکایت از رسانههای مستقل و کشاندن آنها به پای میز محاکمه دادگاهها در زمان محمدرضا زمانی با هدف جلوگیری از اطلاعرسانی شفاف انجام پذیرفت. احضار مدیران شبکههای اجتماعی از جمله گروه تلگرامی کانون کارکنان نور نیز که با شکایت یکی از مدیران استان ها صورت گرفت در دستور کار محمدرضا زمانی قرار گرفت. از جمله موارد دیگری که در این دوره که با اعتراضات کارمندان دانشگاه همراه بود، حذف بسیاری از مزایا و کاهش شدید حقوق کارمندان دانشگاه بود که توسط محمدرضا زمانی اجرا شده بود. انتشار عکس های بسیار زیادی از سفرهای داخلی و خارجی محمدرضا زمانی که با ماموریتهای اداری و پرداخت کامل هزینهها توسط دولت صورت میگرفت، صدای اعتراض اساتید و کارمندان این دانشگاه را بهمراه داشت. از جمله مقاصد دیگر سفرهای محمدرضا زمانی که با نامهای مختلف انعقاد تفاهمنامه و همکاریها صورت میگرفت سفر به ویتنام و پاکستان و همچنین در ایام گرم تابستان به مناطقی همانند اردبیل و مراغه بود که با نام سرکشی از دانشگاه صورت میگرفت. در یکی از این سفرها به استان اردبیل در حالی صورت گرفت که دانشگاه در تعطیلات تابستانی به سر میبرد. در اقدامی تبلیغاتی دیگر، محمدرضا زمانی با مخابره خبر در رسانهها مدعی ساخت شهرک فناوریهای هوشمند دانشگاه پیام نور در شهر پرند شد.
رتبه دانشگاه در ایران
بر اساس رتبهبندی وبومتریکس دانشگاه پیامنور چهل و پنجمین دانشگاه برتر ایران و ششصد و شصتمین دانشگاه برتر آسیاست؛ و همچنین بر اساس رتبهبندی سایت 4ICU وبسایت دانشگاه پیامنور نهمین وبسایت برتر در بین دانشگاههای ایران است. همچنین دانشگاه پیامنور بزرگترین شبکهٔ آموزش عالی ایران و در بین دانشگاههای باز دانشگاه پیامنور در آسیا دوم و در جهان ششم میباشد.
دانشجویان
دانشجوهای دانشگاه پیامنور به دو دستهٔ رسمی و فراگیر تقسیم میشوند:
دانشجویان رسمی
دانشجویان رسمی دانشگاه پیامنور با کنکور رسمی سازمان سنجش کشور در این دانشگاه پذیرفته شدهاند. از سال ۱۳۹۲، دانشگاه متقاضیان را بدون کنکور هم میپذیرد و شرط ورود به دانشگاه معدل امتحانات نهایی دیپلم (سال دوازدهم) میباشد.
روسا دانشگاه
- میرمحمود ساعی (۱۳۶۶–۱۳۶۷)
- نصرتالله ضرغام (۱۳۶۷–۱۳۶۸)
- حسن ظهور (۱۳۶۸–۱۳۷۴)
- حسین صادقی شجاع (۱۳۷۴–۱۳۷۶)
- حسن ظهور (۱۳۷۶–۱۳۸۴)
- علیرضا علی احمدی (۱۳۸۴–۱۳۸۷)
- سید محمد حسینی (۱۳۸۷–۱۳۸۸)
- حسن زیاری (۱۳۸۸–۱۳۹۲)
- ابوالفضل فراهانی (۱۳۹۲–۱۳۹۳)
- محمدعلی سرلک (۱۳۹۳–۱۳۹۴)
- علی اصغر رستمی ابوسعیدی (۱۳۹۴–۱۳۹۶)
- محمد رضا زمانی (۱۳۹۶-۱۴۰۰)
- دکتر نرگس خلیفی اصل (۱۴۰۰-1401)
- دکتر ابراهیم تقی زاده (1401-تاکنون)
جستارهای وابسته
منابع
- ↑ کتاب انتخاب رشته انتخاب آینده، ۱۳۹۱، ص ۵۹
- ↑ farhikhtegandaily. «حضور آقای رئیس دانشگاه در مراسم رقص تایلندی +عکس». فرهیختگان آنلاین. دریافتشده در ۲۰۲۱-۰۷-۲۰.
- ↑ «دانشگاه پیام نور پرند پلمپ شد». پایگاه خبری تحلیلی رباط نیوز. ۲۰۲۰-۰۹-۱۴. دریافتشده در ۲۰۲۱-۰۷-۲۰.
- ↑ [۱]
- ↑ «1». بایگانیشده از اصلی در ۲۶ مارس ۲۰۰۷. دریافتشده در ۲۰ ژوئن ۲۰۰۸.
- ↑ 2
- ↑ 3
- ↑ iusnews. «منظور از دوره «فراگیر» دانشگاه پیام نور چیست؟ +پرسش و پاسخ». خبرنامه دانشجویان ایران. دریافتشده در ۲۰۱۹-۰۶-۱۱.
- ↑ «شرط پذیرش بدون آزمون، معدل دیپلم و سابقه تحصیلی است». www.yjc.ir. دریافتشده در ۲۰۱۹-۰۶-۱۱.
- ↑ ایران، پایگاه اطلاعرسانی شبکه خبر صدا و سیمای جمهوری اسلامی. «جزئیات ثبتنام پذیرش بدون کنکور». fa. دریافتشده در ۲۰۱۹-۰۶-۱۱.
- «فصل سوم»، انتخاب رشته، انتخاب آینده، راهنمای انتخاب رشته آزمون سراسری … تألیف دکتر کورش پرند، غلامرضا یادگارزاده و دکتر ابراهیم خدایی، تهران: مرکز انتشارات سازمان سنجش کشور، مرکز انتشارات سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور، ۱۳۹۱، شابک ۹۷۸-۹۶۴-۱۵۳-۱۷۹-۱