اسنپ
اِسنَپ (به انگلیسی: Snapp) یکی از سرویسهای برخط برای درخواست وسیلهٔ نقلیهٔ آنلاین و کرایهای در ایران است که از دی ماه سال ۱۳۹۳ فعالیت خود را آغاز کرد. مالکیت این نرمافزار متعلق به گروه اینترنت ایران است.
پیشتر نامیده | تاکسی یاب |
---|---|
نوع | شرکت خصوصی |
صنعت | حمل و نقل |
بنا نهاده | بهمن ماه ۱۳۹۳ |
بنیانگذاران | ایاد الکاسار، رضوانی، گروه اینترنت ایران |
دفتر مرکزی | تهران، ایران |
افراد کلیدی | محمد خلج قاسمآبادی (مدیرعامل) |
خدمات | اسنپ اکو اسنپ بایک اسنپ باکس اسنپ فود اسنپ مارکت اسنپ تریپ اسنپ روم اسنپ اکسپرس اسنپ دکتر |
تعداد کارکنان | ۱۰۰۰نفر (۱۳۹۶) |
وبگاه |
پس از آغاز به کار این نرمافزار، در برخی موارد اسنپ مورد انتقاد صنف تاکسیرانی قرار گرفت و به عملیات تاکسیرانی غیرقانونی پایین آوردن قیمت و خدمات ناایمن متهم شد. با این وجود اسنپ در دو سال اول فعالیت خود توانست به یکی از بازیگران اصلی تجارت الکترونیک در ایران تبدیل شود. در حال حاضر اسنپ با بیش از ۵۰۰ نفر پرسنل تمام وقت، نیم میلیون کاربر بهعنوان راننده و ده میلیون کاربر به عنوان مسافر توانسته به یکی از سیستمهای رفت وآمد هوشمند در اکثر شهرهای ایران تبدیل شود؛ و هماکنون در بیش از ۱۰۰ شهر بزرگ و کوچک ایران با رانندگان ایرانی فعال میباشد نرمافزار اسنپ در حال حاضر برای دو سیستم عامل اندروید و آیاواس منتشر شدهاست.
اسنپ در ابتدا با نام «تاکسی یاب» کار خود را آغاز کرد، ولی بعداً به «اسنپ» تغییر نام داد.
مالکیت
مالک اسنپ، «شرکت ایدهگزین ارتباطات روماک» است. این شرکت، در حال حاضر پنج کسبوکار الکترونیک را راهبری کرده و مالک آنها به حساب میآید. این شرکت که در سال ۱۳۹۳ تأسیس شده، در حال حاضر علاوه بر نرمافزار اسنپ، استارتآپهای بامیلو، اسنپ فود، اسنپ روم، اسنپ تریپ، اسنپ هیت، اسنپ مارکت و اسکانو را نیز مدیریت میکند. شرکتهای امتیان و ایرانسل از سهام داران گروه اینترنت ایران هستند. شرکت ایرانسل در سال ۱۳۹۵ مبلغ ۲۰ میلیون دلار در اسنپ سرمایهگذاری کرد. همچنین گمانهزنیهایی در خصوص این که سپاه پاسداران مالک اصلی این برنامه است مطرح بوده هر چند شهرام شاهکار، مدیر عامل اجرایی وقت اسنپ، این مسئله را تکذیب میکند.
آبان سال ۱۳۹۸ مصاحبه ای با ژوبین علاقبند، مدیرعامل وقت اسنپ، شده بود که در آن گفته شد غیر از ۶۰ درصدی که متعلق به امتیان و ایرانسل است، ۳۰ درصد دیگر متعلق به سهامدار آلمانی (عیاد الکثار، یکی از بنیانگذاران اسنپ و مدیر راکت اینترنت خاورمیانه) است. البته محمد الفوز، تاجر اماراتی، به عنوان بنیانگذار یکی از سهامداران اصلی است.
در حال حاضر محمد شهرام آشکار مدیر عامل اسنپ است.
امکانات نرمافزار اسنپ
برآورد هزینهٔ سفر
برنامه اسنپ بهطور خودکار هزینهٔ سفر را محاسبه کرده و پرداخت هزینهٔ سفر به دو صورت آنلاین و نقدی قابل پرداخت است. پرداخت هزینه سفر از طریق کارت بانکی که قبلاً در اپلیکیشن وارد شده صورت میگیرد یا مستقیماً به راننده پرداخت خواهد شد. برآورد هزینه تابعی از میزان مسافت مقصد و ترافیک مسیر و ساعت سفر میباشد؛ طوری که در ساعات اوج ترافیک هزینهٔ بیشتری باید بپردازید. پرداخت آنلاین در اسنپ از طریق پرداخت الکترونیک سامان صورت میگیرد.
امتیازدهی به راننده
مسافران میتوانند پس از پایان سفر و بر اساس میزان رضایت از سفر، به راننده امتیاز دهند. این شیوه امتیازدهی منجر به ایجاد سیستم نظارتی هوشمند میشود. از سوی دیگر میانگین امتیاز راننده، تأثیر مستقیمی در افزایش تعداد سفر کاربر راننده دارد. مسافران به رانندهها بین یک تا پنج امتیاز میدهند و میتوانند علت رضایت یا عدم رضایت خود از سفر انجام شده را مشخص کنند. رانندگانی که امتیازشان بین ۴ تا ۵ است در اولویت سرویس دهی قرار میگیرند.
امتیاز دهی به مسافر
رانندهها نیز با انتخاب گزینههای بله و خیر میزان رضایتشان از یک مسافر را نشان میدهند. این موضوع نیز در صورت نارضایتی رانندگان از یک مسافر خاص منجر میشود که پشتیبانی شرکت با مسافر تماس بگیرد و از او در رابطه با سفرهای اخیرش با سرویس اسنپ سوالاتی را بپرسد تا در صورت صحت، امنیت و آرامش رانندگان دیگر را با ارائه ندادن سرویس به آن مشتری خاص تأمین نماید.
امکان به اشتراک گذاری سفر
زمانی که سفری پذیرفته شده و مشخصات راننده نمایان میشود، مسافر این امکان را دارد که مشخصات سفر خود را با دوستان یا خانواده خود به اشتراک بگذارد. در این حالت، اشخاص دیگر نیز میتوانند مشخصات راننده، شماره تلفن راننده، مشخصات خودرو، ساعت حرکت و شمارهٔ شناسایی سفر را مشاهده کنند. از طریق این امکان میتوان موقعیت مکانی زنده (GPS) دقیق خودرو را نیز برای افراد دیگر ارسال کرد.
امنیت سفر
وقتی در حال سفر با اسنپ هستید، میتوانید روی نشانه آبی یا همان گزینهٔ (امنیت سفر) کلیک کنید تا با دانستنیهای مهم برای داشتن یک سفر ایمن آشنا شوید. اگر هنگام سفر برای شما مشکلی پیش آید میتوانید از این گزینهها استفاده کنید: تیم امنیت سفر، ارسال موقعیت مکانی زنده و درخواست اورژانس.
انتخاب نوع سرویس
اسنپ به کاربر این امکان را میدهد که بنا به نیاز، نوع سرویس اسنپ خود را انتخاب کنند. در حال حاضر اسنپ ۵ سرویس اسنپ اکو (سرویس عمومی)، اسنپ تاکسی، اسنپ رُز (سرویس ویژه بانوان)، اسنپ باکس (پیک موتوری) و اسنپ بایک (سفر با موتورسیکلت) را در اختیار کاربران قرار داده و آنها میتوانند، سرویس مورد نظر خود را انتخاب کنند. سرویس دیگری که در این اپلیکیشن در دسترس کاربران بود، اسنپ پلاس بود که مخصوص درخواست خودروهای لوکس با تعرفهٔ قیمت بالاتر بود. این سرویس، در اواخر فعالیت خود به دلیل اشتباهات اسنپ و قرار دادن خودروهایی مانند تیبا در فهرست خودروهای پلاس، مورد انتقاد قرار گرفته بود، سرانجام از فهرست سرویسهای قابل انتخاب اسنپ حذف شد.
گزینههای سفر
کاربران پس از انتخاب مبدأ و مقصد سفر، میتوانند سه گزینهٔ «انتخاب مقصد دوم»، «رفت و برگشت» و «توقف در مسیر» را انتخاب کنند. پس از انتخاب هر یک از این گزینهها، قیمت جدید سفر بر اساس تغییرات اعمال شده محاسبه میشود.
اسنپ فود
اسنَپفود با نام پیشین زودفود، نخستین سرویس سفارش اینترنتی غذا در ایران است. این سرویس، با امکان نمایش لحظه ای موقعیت غذای ارسالی بر روی نقشه، در ۳ اسفند ۱۳۹۵ رونمایی شد. این شرکت در حال حاضر با سامانه اسنپ ادغام شده و با نام اسنپ فود در حال حاضر فعالیت خود را ادامه میدهد. این سرویس دو روش پرداخت (در محل و آنلاین) دارد. اسنپ فود علاوه بر امکان دسترسی و ارائهٔ خدمات خود در سوپراپلیکیشن «اسنپ!» از طریق اپلیکیشنی مجزا به نام اپلیکیشن «اسنپ فود» نیز در دسترس است.
اسنپ فود، یکی از پنج کسبوکار الکترونیک موفق در ایران از نظر تعداد تراکنشهای بانکی است.
اسنپ مارکت
اسنپ مارکت یک نرمافزار سوپرمارکت آنلاین است که توسط اسنپ یا همکاری مجموعه فروشگاههای زنجیره ای هایپراستار پایهگذاری شدهاست. این نرمافزار که نخستین بار در سال ۱۳۹۷ رونمایی شد، در ابتدا به عنوان فروشگاه آنلاین هایپراستار باکری (واقع در بزرگراه باکری) فعالیت میکرد. محدودهٔ تحت پوشش این نرمافزار ۱۰ شهر تهران، قم، اصفهان، البرز، یزد، اهواز، ارومیه، سیرجان، قزوین و شیراز است.
اشتغال معلولان
طبق اعلام روابط عمومی اسنپ، رانندگان معلول فعال در این سامانه از پرداخت کمیسیون معاف هستند و با این تمهید، فضای حمایتی برای فعالیت آنها به وجود آمدهاست.
طبق آمار اعلام شده توسط مسئولان رسمی شرکت اسنپ در ۲۹ تیر ۱۳۹۸، تاکنون ده هزار نفر از معلولان در اسنپ مشغول به کار شدهاند. همچنین در یک سال گذشته از آن تاریخ، بیش از ۹ میلیون و ۵۰۰ هزار سفر از کل سفرهای ناوگان اسنپ را این افراد به خود اختصاص دادهاند و در آن مدت، مبلغ نه میلیارد تومان کمیسیون (سهم اسنپ) این افراد بودهاست که این مبلغ از حساب آنان کسر نشدهاست.
واکنشها
با افزایش محبوبیت تاکسیهای اینترنتی چون اوبر، بسیاری از شرکتهای دیگر، مدل کسبوکار آن را تکرار کرده و این روند به «اوبری سازی» مشهور شدهاست. پس از فعالیت خدمات مسافر بری موبایلی چون اسنپ و افزایش کاربران آن، انتقاداتی از عملکرد آن مطرح شد. در بسیاری موارد این شرکتها مورد حملات صنف تاکسیرانی قرار گرفتند و به عملیات تاکسیرانی غیرقانونی، پایین آوردن قیمت و خدمات نا ایمن متهم شدند. سازمان تاکسیرانی با زیر سؤال بردن امنیت این خدمات، فعالیت آنها را غیرقانونی خواند و مدیرعامل تاکسیرانی با فعالیت این گونه سرویسها مخالفت کرد. میثم مظفر رئیس وقت سازمان تاکسیرانی، نحوه جذب رانندگان این سرویسها را نامشخص و فعالیت آنها را بدون مجوز خواند. اما محمود واعظی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات وقت در یک برنامه تلویزیونی از فعالیت این شرکتها دفاع کرد و اظهار کرد در وزارت ارتباطات بر این باوریم که باید از این نوع کسب و کارها حمایت کنیم. در سال ۱۳۹۵، اسنپ برای جذب تدریجی تاکسیها اعلام آمادگی کرد تا در کنار دیگر خودروها از تاکسیها هم استفاده شود.
اعتراضهای رانندگان و انتقادها به اسنپ
در طول فعالیت این شرکت چندین بار رانندگان در اعتراض به شرایط کاری در مقابل دفتر شرکت و همچنین دیگر شرکت تاکسی آنلاین (تپسی) و سایر اماکن، تجمعات اعتراضی ترتیب دادهاند. در آذر ۱۳۹۶ عده ای از رانندگان در اعتراض به " کم کردن کرایهها تا ۴۰ درصد نسبت به ۴ ماه ابتدایی سال و ثابت ماندن کمیسیون شرکت، دسترسی به اطلاعات گوشی مسافران و رانندگان، نبود بیمه با توجه به ساعات کاری بالا، بستههای حمایتی و وجود قرارداد یک طرفه به نفع اسنپ، در مقابل دفتر این شرکت اجتماع کردند.
رانندگان اسنپ فود و اسنپ باکس نیز در اعتراض به کرایههای پایین تجمع کردند. اعتراضات زیادی از جانب رانندگان سنتی تاکسی به تاکسیهای اینترنتی نظیر اسنپ وارد شد و حتی اقدامات فیزیکی مانند حمله به دفتر اسنپ در شهرستان کرمان صورت گرفت.
ضمن اشاره به تمامی این موارد اسنپ عده ای کارشناسان و مردم نیز بر این باور بودند که:
ایده اصلی اسنپ متعلق به شرکت آمریکایی uber بوده و ایده اصلی این کسب و کار به نوعی از یک کسب و کار خارجی گرفته شدهاست. در کشورهای دیگری همانند هند نیز دقیقاً همین ایده تاکسی رانی اینترنتی اجرا شد و این فرایند به فرایند اوبر سازی یا ساخت شرکتهایی همانند Uber در کشورهایی اکثراً جهان سومی شکل گرفت.
تغییر نشانواره (لوگو)
در تاریخ ۱۵ بهمن ۱۳۹۷ نشانواره و ظاهر برنامه و سایت اسنپ و تمامی زیرمجموعهها مانند اسنپ تریپ تغییر کرد. طبق اعلام شرکت اسنپ، هدف از این تغییرات، «یک پارچگی بیش از پیش» میان تمامی زیرمجموعههای اسنپ اعلام شد. در حال حاضر تمام خدمات اسنپ در یک سوپر-اپ واحد به نام «اسنپ!» قابل ارائه است.
حواشی
پوشش مسافر
در ۱۶ خرداد ۱۳۹۸ دختری به نام پویه نوریان پس از درخواست یک خودرو از اسنپ از راننده آن خودرو به نام سعید عابد، برای حفظ حجابش تذکر گرفت. این اتفاق باعث کشمکش بین او و راننده شد. دختر ضمن فیلمبرداری از صحنه یاد شده و انتشار تصویری از پروفایل راننده در صفحهٔ شخصی خود در توییتر، عنوان کرد که راننده، او را بابت این مسئله در بزرگراه پیاده کردهاست.
مشرقنیوز واقعه را از زبان راننده این گونه بیان میکند که وی پس از اعتراض به حجاب مسافر و ابراز مخالفت اش به او میگوید که نمیتواند او را به مقصد برساند و بین راه متوقف شده و اعلام نمود که میتواند او را به مبدأ بازگرداند که مسافر پیاده میشود. راننده در مصاحبه با رسانه ای گفت که وی را پیاده نکرده و حتی پیشنهاد بازگرداندن وی به مبدأ را داده و هر ۲ با پلیس تماس گرفتهاند و پلیس از هر ۲ خواستهاست که تا رسیدن گشت در محل بمانند که مسافر امتناع میکند.
تحریم اسنپ
انتشار اطلاعات شخصی راننده توسط مسافر و اطلاعیه اولیه اسنپ در «دلجویی» از مسافر، در شبکههای اجتماعی و رسانهها جنجال به وجود آورد و تعداد زیادی از کاربران فضای مجازی از تحریم اسنپ حمایت کردند. بسیاری از کاربران فضای مجازی ضمن به راه انداختن کمپینی برای تحریم اپلیکیشن اسنپ، اقدام به حذف این اپلیکیشن از گوشیهای خود کردند و گفتند دیگر از آن استفاده نمیکنند. در مقابل، اسنپ اطلاعیه ای منتشر کرد و از مسافر به خاطر نرسیدن به مقصد و از راننده به خاطر افشای اطلاعاتش عذرخواهی کرد. این اطلاعیه مورد انتقاد رسانههای مختلف قرار گرفت.
چندی بعد تصویری از راننده مذکور منتشر شد که در دفتر سرپرست دادسرای ارشاد، در کنار آن دختر و مادرش قرار گرفته و چند کتاب شامل قرآن، کتاب سلام بر ابراهیم، خاطرات سفیر، مفاتیحالجنان، نهجالبلاغه، صحیفه سجادیه و دیوان حافظ به وی هدیه دادهاست. رسانهها مدعی شدند که دختر در این دیدار از راننده اسنپ طلب بخشش کردهاست. به گزارش یورونیوز چهره خندان راننده و چهرههای در هم دختر و مادرش باعث برانگیخته شدن واکنش شدید کاربران فضای مجازی به این ادعا گردید. شخصیتهای سیاسی عموماً اصولگرا نیز خواهان برخورد با آن دختر و عذرخواهی از رانندهٔ اسنپ شدند.
چندی بعد خبری به نقل از خبرگزاری فارس، از قول مسافر منتشر شد که وی در خصوص این دیدار چنین میگوید:
«این چند روز خیلیها در رسانههای اجتماعی طوری فضا سازی کردند که من تحت فشار مجبور شدهام توییت بزنم. در حالی که اصلاً فشار و اجباری وجود نداشت و آن توییت را با میل و خواست خودم زدم.»
همچنین وی تمامی توییتهای قبلی خود در خصوص این رویداد را نیز از صفحه توئیتر خود حذف نمود. این پاسخ وی مجدداً باعث بروز موج جدیدی از گمانه زنیهای کاربران رسانههای اجتماعی شد. نکته ای که به گزارش برخی از رسانهها، بر شایعهها و تردیدهای بیشتر این حاشیه افزود این بود که تصویری از راننده اسنپ درست پشت سر قاسم سلیمانی در جریان صف آرایی نماز عید فطر در ۱۵ خرداد (یک روز پیش از وقوع این مسئله) منتشر شد. با توجه به تشریفات جمهوری اسلامی برای صف آرایی، این نکته که چگونه یک راننده اسنپ عادی درست پشت سر یک مقام بلندپایه نظامی قرار میگیرد به تردیدها راجع به این موضوع افزود.
ابعاد موج این تحریم در توئیتر بدین شکل بود که ۵۸۰۸ توییت توسط ۲۳۹۰ کاربر بازنشر شد که هفده درصد از آنها کپی شده بود. محتوای توییتها نیز غالباً اعتراض به عدم حمایت اسنپ از مشتری خود و کوتاه آمدن از مواضعش و همینطور دعوت کاربران به تحریم اسنپ بود. در جریان موج دوم توییتهای ضد اسنپ نیز ۲۵۸۴ توییت توسط ۹۵۰ کاربر منتشر شد. برخی منتقدین موجی که علیه اسنپ به پا خواسته را با تحریم برند لایکا توسط حکومت چین مورد قیاس قرار دادند، که به عقبنشینی این برند از ادعای خود مبنی بر اینکه ضبط تصویر مرد تانکی توسط دوربینهای این شرکت انجام گرفته منجر شد. سپس نتیجه گرفتند که اسنپ نیز برای بقای برند خود همچون لایکا مجبور به عقبنشینی از موضع خود شده و اعلام تمکین از حکومت مرکزی کردهاست.
شهرها و مناطق تحت پوشش
استان | شهر(ها) |
---|---|
آذربایجان شرقی | آذرشهر، اسکو، ایلخچی، باسمنج، تبریز، خسروشاه، سردرود، سهند، مرند، مراغه، میانه، بناب، بستان آباد، صوفیان، اهر، سراب، عجبشیر |
آذربایجان غربی | ارومیه، خوی، مهاباد، بوکان، میاندوآب، سلماس |
اردبیل | اردبیل، سرعین، مشگینشهر، پارسآباد |
اصفهان | آران و بیدگل، اشترجان، اصفهان، باغ بهادران، بهارستان، پیربکران، تیران، جوزدان، خمینیشهر، درچه، دولتآباد، ده سرخ، زاینده رود، زرینشهر، سده لنجان، شاهینشهر، شهر ابریشم، شهرضا، فلاورجان، فولادشهر، قهدریجان، کاشان، کهریزسنگ، کوشک، گز و برخوار، گلدشت، مبارکه، نجفآباد، ویلاشهر، سجزی |
البرز | فردیس، کرج، کمالشهر، گرمدره، محمدشهر، نظرآباد، هشتگرد |
ایلام | ایلام |
بوشهر | بوشهر، چغادک، عالیشهر، برازجان |
تهران | اسلامشهر، اندیشه، بومهن، پاکدشت، پردیس، تهران، رباطکریم، رودهن، شهریار، شهر قدس، قرچک، لواسانات، ملارد، نسیمشهر، ورامین، دماوند، فیروزکوه، جاجرود، شمیرانات، پرند، بهارستان، گلستان، ری، پیشوا |
چهارمحال و بختیاری | سامان، سورشجان، شهرکرد، شهر کیان، فارسان، فرخ شهر، طاقانک، هفشجان، بروجن، نقنه، فرادنبه |
خراسان جنوبی | بیرجند |
خراسان رضوی | بردسکن، تربت جام، تربت حیدریه، چناران، سبزوار، شاندیز، قوچان، طرقبه، کاشمر، گلبهار، مشهد، نیشابور، سرخس، گناباد، تایباد |
خراسان شمالی | بجنورد، شیروان |
خوزستان | آبادان، اندیمشک، اهواز، خرمشهر، دزفول، شوش، شوشتر، بندر ماهشهر، مسجد سلیمان، بندر امام، ایذه، باغ ملک |
زنجان | زنجان، خرمدره، ابهر |
سمنان | سمنان، شاهرود، شهمیرزاد، مهدیشهر، سرخه، بسطام |
سیستان و بلوچستان | زاهدان، چابهار، کنارک |
فارس | شیراز، جهرم، صدرا، فسا، داراب، کازرون، لارستان، مرودشت، گراش، کوار، زرقان، فیروز آباد |
قزوین | قزوین، آبیک، تاکستان، شهرک الوند، شهرک زیباشهر |
قم | جعفریه، قم، قنوات، کهک |
کردستان | سنندج، بانه، مریوان |
کرمان | سیرجان، کرمان، رفسنجان، بم |
کرمانشاه | کرمانشاه، اسلامآباد غرب، کنگاور، سرپل ذهاب |
کهگیلویه و بویراحمد | یاسوج، گچساران |
گلستان | گرگان، گنبد کاووس، کردکوی |
گیلان | آستانه اشرفیه، انزلی، خمام، رشت، رضوانشهر، رودبنه، رودسر، سنگر، شفت، شلمان، صومعه سرا، فومن، کوچصفهان، کومله، لاهیجان، لنگرود، ٰلولمان، سنگر، تالش |
لرستان | خرمآباد، بروجرد، درود |
مازندران | آمل، ارطه، امامزاده عبدلله، امیرکلا، ایزدشهر، بابکان، بابل، بابلسر، بهشهر، بهنمیر، پایین هولار، جویبار، چالوس، چمستان، خوش رودپی، دابودشت، رسمتکلا، رویان، زرگر شهر، ساری، سرخرود، سورک، شیرگاه، عباسآباد، فرح آباد، فریدونکنار، قائمشهر، کیاکلا، گتاب، گلوگاه، محمودآباد، مرزیکلا، نکا، نور، نوشهر، هادی شهر |
مرکزی | اراک، ساوه، کارچان، مهاجران، خمین |
هرمزگان | بندرعباس، قشم، کیش |
همدان | بهار، جورقان، گل تپه، مریانج، ملایر، همدان، نهاوند |
یزد | اردکان، اشکذر، تفت، مهریز، میبد، یزد |
جوایز و تقدیرنامهها
- مقام اول در جشنواره وب و موبایل در ۱۳۹۵، در گروه سیر و سفر دو بخش داوری و انتخاب مردم
منابع
- ↑ «گروه اسنپ». www.iraninternetgroup.com. بایگانیشده از اصلی در ۱۲ نوامبر ۲۰۱۹. دریافتشده در ۲۰۱۹-۱۱-۱۲.
- ↑ «اولین حضور رسانهای بنیانگذاران خارجی گروه اسنپ». دیجیاتو. دریافتشده در ۲۰۲۲-۰۵-۲۸.
- ↑ «مدیرعامل جدید اسنپ میخواهد با همه تعامل کند». دیجیاتو. دریافتشده در ۲۰۲۲-۰۵-۲۸./
- ↑ «محمد خلج قاسمآبادی مدیرعامل جدید اسنپ کیست؟».
- ↑ «تعداد شهرهای فعال اسنپ». اسنپ.
- ↑ «MTN برای گسترش خدمات اسنپ در شهرهای ایران ۲۰ میلیون یورو سرمایهگذاری کرد». زومیت.
- ↑ «ایستگاه خبر؛ سهشنبه ۲۵ اردیبهشت/اسنپ: اولین شرکت فناوری میلیارد دلاری ایرانی هستیم». BBC Persian. دریافتشده در ۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۷.
- ↑ «اسنپ هنوز سود ندارد/ از تبرئه قاتل آژانسهای شهری تا اشتغال ۱۷۰۰ نفر ایرانی/ غول تاکسیرانهای اینترنتی وارد بازار سرمایه میشود؟». بورسنیوز.
- ↑ «آیا سپاه مالک واقعی اسنپ است؟». خبرگزاری میزان. ۱۶ خرداد ۱۳۹۶. دریافتشده در ۲۰۲۱-۰۹-۱۹.
- ↑ «سهامداران و افراد پشت پرده اسنپ چه کسانی هستند؟». www.shahrsakhtafzar.com. دریافتشده در ۲۰۲۲-۰۵-۲۸.
- ↑ «رئیس سازمان پدافند غیر عامل: دادههای تاکسیهای اینترنتی میتواند تهدیدی برای امنیت کشور باشد». www.shahrsakhtafzar.com. دریافتشده در ۲۰۲۲-۰۵-۲۸.
- ↑ «مدیر عامل اسنپ تغییر کرد». تجارتنیوز. دریافتشده در ۲۰۲۱-۰۹-۱۹.
- ↑ «۴۰ درصد مسافران اسنپ آنلاین پرداخت میکنند». way2pay.ir. ۱۱ مرداد ۱۳۹۵. دریافتشده در ۲۰ خرداد ۱۳۹۸.
- ↑ «اشتراک سفر؛ امکان جدیدی در اسنپ». itiran.com. ۱۷ آذر ۱۳۹۵. دریافتشده در ۲۰ خرداد ۱۳۹۸.
- ↑ سینا ذاکری. «بررسی اپلیکیشن اسنپ؛ هر آنچه که باید در مورد این اپلیکیشن درخواست تاکسی آنلاین بدانید». techrato.com. دریافتشده در ۲۰ خرداد ۱۳۹۸.
- ↑ «اسنپ پلاس در آپدیت جدید نسخه اندروید حذف شد». http://vcheck.ir. ۳۰ آبان ۱۳۹۶. بایگانیشده از اصلی در ۱۵ ژانویه ۲۰۲۱. دریافتشده در ۲۰ خرداد ۱۳۹۸.
- ↑ «اسنپ به روز شد؛ با امکانات جدید آن آشنا شوید». اسنپ.
- ↑ http://www.isna.ir/news/95120302195/زودفود-اکسپرس-اولین-سامانه-هوشمند-تحویل-غذا
- ↑ «زودفود با نام اسنپ فود به کار خود ادامه میدهد». ۲۰۱۷-۰۷-۲۲. بایگانیشده از اصلی در ۱۰ اوت ۲۰۱۷. دریافتشده در ۲۰۱۷-۰۸-۰۱.
- ↑ «تغییر نام اپلیکیشن زودفود به اسنپ فود| نبض فناوری و اطلاعات». ۱۳۹۶-۰۴-۳۱T22:41:27+04:30. دریافتشده در 2017-08-01.
- ↑ Bozorgmehr, Sharafedin. "Iranian dotcoms eye foreign investment, new customers after sanctions leftright 12/12leftright". REUTERS. Retrieved 11 October 2016.
- ↑ «اسنپ مارکت، سوپرمارکت اینترنتی کلانشهر شیراز». خبرگزاری ایلنا. دریافتشده در ۲۰۲۱-۰۹-۱۹.
- ↑ «رانندگان توانیاب در یک سال ۹٫۵ میلیون سفر انجام دادند». عصر ایران. ۲۹ تیر ۱۳۹۸. دریافتشده در ۹ مرداد ۱۳۹۸.
- ↑ «واکنش سازمان تاکسیرانی به فعالیت اسنپ». hamshahrionline. ۲۰۱۷-۰۱-۱۴. دریافتشده در ۲۰۱۷-۰۱-۱۴.
- ↑ «تاکسیها به اسنپ و تپسی میپیوندند». دنیای اقتصاد.
- ↑ "اعتراض رانندگان اسنپ به شرایط کاری این سرویس". زومیت. 25 نوامبر 2017.
- ↑ پارسینه, Parsine com | پایگاه خبری-تحلیلی (6 مارس 1397). "تجمع رانندگان «تپسی» و «اسنپ» در اعتراض به نرخ کرایهها". fa.
- ↑ "اعتراض پیکهای اسنپ فود به کاهش ناگهانی قیمت سفر". 9 ژانویهٔ 2019.
- ↑ «جزییات حمله به دفتر اسنپ در کرمان». دیجیاتو. دریافتشده در ۲۰۲۱-۰۸-۱۶.
- ↑ «نظرات کاربران و مشتریان دربارهٔ اسنپ -snapp | نظرهاب مرجع نظرات، پیشنهادها و انتقادات مشتریان شما». www.nazarhub.com. دریافتشده در ۲۰۲۱-۱۲-۱۱.
- ↑ «لوگوی جدید اسنپ رونمایی شد». Digiato. ۲۰۱۷-۰۱-۱۴. دریافتشده در ۲۰۱۹-۰۲-۰۴.
- ↑ «تمام آنچه باید دربارهٔ جنجال اسنپ در ایران دانست».
- ↑ "توضیحات راننده قانونمدار اسنپ". مشرق نیوز. 8 ژوئن 2019.
- ↑ TABNAK، تابناک | (۱۳۹۸/۰۳/۲۰–۱۷:۲۲). «بازی چندسر باخت اسنپ با ندید گرفتن قواعد ساده!». fa. دریافتشده در 2021-12-03.
- ↑ «ایران تمام آنچه باید دربارهٔ جنجال اسنپ در ایران دانست».
- ↑ «عذرخواهی اسنپ از دختر هنجارشکن». باشگاه خبرنگاران جوان.
- ↑ «ماجرای پیاده کردن مسافر بد حجاب توسط راننده اسنپ». خبرگزاری فردا.
- ↑ «توضیحات راننده قانونمدار اسنپ». مشرق. ۱۸ خرداد ۱۳۹۸.
- ↑ «راننده وظیفهشناس با مسافر اسنپ و خانوادهاش دیدار کرد/ هدایای سعید عابد برای خانم مسافر».
- ↑ «دو بار تحریم اسنپ در یک روز؛ پایان باز داستان راننده و مسافر و «امر به معروف»».
- ↑ «لشکرکشی در توییتر علیه اسنپ: آرمانها در صندلی عقب مینشینند».
- ↑ «اسنپ در چه شهرهایی فعال است». سایت اسنپ.
- ↑ «برندههای سال ۱۳۹۵ جشنواره وب و موبایل ایران». iwmf.ir/. جشنوارهٔ وب و موبایل ایران. بایگانیشده از اصلی در ۵ ژوئن ۲۰۱۹. دریافتشده در ۲۰ خرداد ۱۳۹۸.