ابر آروان
ابرآروان شرکتی در حوزهٔ فناوری ابری است که کار خود را از سال ۱۳۹۴ آغاز کرد و با دهها محصول و قابلیت ابری مختلف مانند شبکه تحویل محتوا (CDN)، ویدئو بهدرخواست، سرور ابری، پلتفرم ویدیویی، کانتینر ابری و ذخیرهسازی اشیاء (Object storage)، زیرساخت کسبوکارهای آنلاین، سازمانها و استارتاپها را تأمین میکند.
نام لاتین | ArvanCloud |
---|---|
بنا نهاده | ۱۳۹۴ |
بنیانگذاران | مهدی بهادری، پویا پیرحسینلو، فرهاد فاطمی، علیرضا هاشمی |
مدیر عامل اجرایی | پویا پیرحسینلو |
رئیس هیئت مدیره | کیوان جامه بزرگ |
مادر | فناپ |
وبگاه |
تاریخچه
تیم اولیهٔ ابرآروان در سال ۱۳۹۳ با هدف تولید محصولات فناورانهٔ ابری شروع به کار کرد. اعضای این تیم مؤسس چهار نفر بودند که اولین آشنایی آنها در مسابقات Worldskills شکل گرفته بود. این تیم در اسفند ۱۳۹۳ در مسابقهٔ نوآوری هلدینگ فناپ به عنوان تیم و محصول اول انتخاب شد. پس از چند ماه با سرمایهگذاری اولیهٔ فناپ به رقم ۳۰۰ میلیون تومان، فعالیت رسمی ابر آروان آغاز و در دی ۱۳۹۴ ثبت رسمی شد. اسفند همان سال این شرکت در بخش شرکتهای دانشبنیان به عنوان شرکت «نوپای سطح ۱» پذیرفته شد. در سال ۱۳۹۷ دومین مرحله از افزایش سرمایه این شرکت با ارزشگذاری ۲۰۰ میلیارد تومان توسط هلدینگ فناپ انجام شد و مجموع سهام این هلدینگ در شرکت ابرآروان به ۴۷٪ رسید.
هر چهار بنیانگذار شرکت نویان ابرآروان قبلاً در شرکت شاتل کار میکردند.
پس از انتشار قرارداد ابرایران برخی از منتقدین، از همکاری این شرکت در پروژهٔ شبکهٔ ملی اطلاعات و قطع اینترنت ایران سخن گفتهاند.
محصولات
- سامانه نام دامنه ابری
- مرکز داده
- مقابله با DDOS
سرور ابری
سرور ابری با قابلیت تنظیم دلخواه منابع
سرور ابری (Cloud Server)، مجموعهای از سرورهای متمرکز و ادغامشده است که از طریق یک شبکه -معمولا اینترنت– میزبانی و ارایه میشود و اگر تقاضا وجود داشته باشد، بهوسیلهی چندین کاربر قابل دسترسی است. به بیان سادهتر، وقتی چند سیستم کامپیوتری در کنار هم و بهشکل یکپارچه به پردازش اطلاعات میپردازند به آن سیستم یکپارچه، سرورهای کلود گفته میشود. تجمع این سیستمها که در یک شبکه باهم متصل هستند، تداعیگر یک ابر است، ازاینرو به این سیستم، سرورهای ابری گفته میشود.
شبکه توزیع محتوا
افزایش سرعت و امنیت وبسایتها
CDN یا شبکه توزیع محتوا، نوعی خدمات ابری است که به وبسایتها و سرویسهای تحت وب کمک میکند تجربه بهتری برای کاربرانشان فراهم آورند و همزمان خودشان هم کار راحتتری در مدیریت وبسایت داشته باشند. در واقع ابری است که دور سرورهای یک وبسایت شکل میگیرد و دسترسی به آن را بهبود میدهد.
میزبانی ویدیو
میزبانی و پخش فایلهای صوتی و ویدیویی
میزبانی ویدیویی در اصل یک فضای ذخیره سازی ابری است که امکانات لازم برای نگهداری، پخش و استریم فایلهای ویدیویی را به محصولات تماشا و اشتراکگذاری ویدیویی شامل وبسایتها و اپلیکیشنها میشود. در کنار این سرویسهایی مانند پخش زنده و پلتفرم تبلیغات ویدیویی نیز در زیر مجموعه این سرویس قرار میگیرد.
فضای ابری
ذخیرهسازی فایلها در فضای نامحدود ابری
فضای ابری یک فضای ذخیره سازی غیر فیزیکی است که به شما این امکان را میدهد اطلاعاتتان را ذخیره کنید و امکان مدیریت و بازیابی آن را داشته باشید. این امکان هزینههای نگهداری از سختافزارهای ذخیرهسازی اطلاعات را کاهش داده و برای کسب و کارهای کوچک و همچنین به عنوان فضای ذخیرهسازی پشتیبان یک گزینه مناسب است.
کانتینر ابری
استقرار سریع و آسان نرمافزارها بر بستر داکر و کوبرنتیز
کانتینر یک راهکار نرم افزاری است که فرآیندهای نرم افزار یا میکرو سرویس شما را طوری جمع می کند که آن را برای اجرا در تمام محیط های پردازشی مجهز کند. در کل، شما می توانید تمام فایل های قابل اجرا را روی کانتینرها ذخیره کنید؛ از جمله فایل های پیکربندی، کدهای نرم افزاری، کتابخانه ها و برنامه های binary. منظور از محیط های پردازشی ( رایانشی ) همان سیستم های لوکال یا کامپیوترهای شخصی، دیتاسنترهای در محل، و پلتفرم های ابری است که توسط ارائه دهنده ای مدیریت می شوند. کانتینرهای ابری در واقع کانتینرهایی هستند که در محیطی آنلاین میزبانی می شوند.
جنجالها
همکاری در پروژه شبکه ملی اطلاعات
ابر آروان متهم به همکاری در پروژه شبکه ملی اطلاعات و همچنین قطع و محدودسازی اینترنت در ایران است.
این شرکت در ۲۳ آبان ۱۴۰۱ توسط اتحادیه اروپا در واکنش به سرکوب مردم معترض در ایران تحریم شد.
همکاری در محدودسازی و فیلترینگ اینترنت
بررسیهای مشترک وبگاه آلمانی نتسپولیتیک و مرکز پژوهشی کورکتیو و همچنین روزنامه تاتس در آلمان، نام، مشخصات و آدرس شرکتی به نام سافت کلود مستقر در میربوش در نزدیکی دوسلدورف را افشا کردند و مدعی شدند این شرکت زیرمجموعه ابر آروان است و در راهاندازی شبکه ملی اطلاعات و قطع اینترنت در ایران کمک میکند. به گفته آنها این شرکت در عمل چیزی جز یک نشانی پستی نیست. ولی در عین حال خود را به عنوان شرکتی آلمانی جا زده و کمترین اشارهای به ارتباط خود با ابرآروان نکردهاست. در پی افشای این ارتباط ابرآروان نیز با حذف نام سافت کلود از صفحه خود، به نوعی نشان داد که ظاهراً چیزی برای پنهانکاری وجود دارد و از انجام تحقیق در خصوص نقش خود در همکاری با حکومت ایران در قطع شدن اینترنت هراس دارد. اما ماجرا به همینجا ختم نمیشود؛ رد پای شرکتی به ظاهر آلمانی دیگری به نام راینموند (Rheinmond) نیز در ماجرای سافت کلود، یعنی شرکت پوششی ابرآروان در آلمان دیده میشود که پیش از این نیز کاربرانی در شبکههای اجتماعی به آن اشاره کرده بودند. پیشتر نیز متخصصان فناوری، از جمله امیرعماد میرمیرانی (جادی)، حسین رونقی و بسیاری دیگر از نقش ابرآروان در قطع دسترسی به اینترنت پرده برداشته بودند. ابرآروان تنها یکی از شرکتهای طرف قرارداد حکومت فعلی ایران است که به دستیابی این حکومت به شبکه ملی اطلاعات و آمادهسازی زیرساختهای شبکه برای قطع اینترنت جهانی کمک میکند. به بیان ساده، ابرآروان با کمک به پروژه ابر ایران شرایطی را فراهم کرده که حکومت ایران هر زمان که نیاز داشته باشد بتواند با هزینه و دردسر کمتری اینترنت را قطع کند.
پس از هک سرور کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه یا همان کمیته فیلترینگ توسط گروه انانیموس اسنادی افشا شد که نشان میداد شرکت ابرآروان با دستور این کمیته اقدام به مسدودسازی وبگاههای مختلف میکردهاست. همچنین در یک مورد مسئولان ابرآروان فراتر از دستور داده شده، علاوه بر تارنمای یک وبگاه، آیپی سرور آن را نیز مسدود کرده بودند.
حمله سایبری اسفند ۱۳۹۹
روز ۲۶ اسفند ۱۳۹۹ با هدف تخریب و حذف اطلاعات، حملات گستردهای به سرویسهای IaaS و PaaS در دیتاسنتر IR-THR-AT1 ابرآروان صورت گرفت و حدود ۷۰۰۰ مشتری (۱۶ درصد از مشتریان غیررایگان) این شرکت تحت تأثیر این حمله قرار گرفتند و بسیاری از آنها متحمل خسارتهای زیادی شدند. شرکت ادعا کرد پس از این حمله ۹۷ درصد اطلاعات حذف شده بازیابی شدند. اما ۳ درصد از این اطلاعات حذف شده باقی ماندند.
تحریمها
تحریم اتحادیه اروپا
در ۲۳ آبان ۱۴۰۱ اتحادیه اروپا در واکنش به سرکوب معترضان در ایران، تحریمهای تازهای را علیه نهادها و عوامل رژیم جمهوری اسلامی از جمله بسیج، شبکه خبری پرس تیوی، یک شرکت در حوزه فناوری به نام ابر آروان و ۳۰ شخص حقیقی اعمال کرد.
اتحادیه اروپا در بخشی از اعلام تحریمهای خود دربارهٔ شرکت ابرآروان؛ گفته که این شرکت مجری پروژههای دولتی در قطع و محدودیت اینترنت بودهاست.
بخش عمده ابرآروان تحت مالکیت بانک تحریم شده پاسارگارد بوده و تحت شرکتهای به اصطلاح پوششی احتمالا اقدام به دور زدن تحریمها و پولشویی برای این بانک میکرده و تحریمی متوجه آن نمیشده که حال اروپا این شرکت را نیز تحریم کرد.
پیرو تحریمهای اتحادیه اروپا علیه ابرآروان دامنه com. این شرکت به آدرس arvancloud.com که همه خدمات آن بر روی این دامنه ارائه میشد از دسترس خارج شد.
واکنشها به تحریم اتحادیه اروپا
واکنش شرکت ابر آروان
شرکت ابر آروان در واکنش به تحریم اتحادیه اروپا در بیانیه ای گفت: «میپذیریم که در جنگ رسانهای در مقابل شایعهها و جعل واقعیت شکست خوردهایم و نتوانستهایم از حقانیت خود بهدرستی دفاع کنیم. اتهامات نادرست از طریق رسانههای اجتماعی و خبرگزاریها بدون شواهد محکم، آنقدر تکرار شده که امروز مبنایی برای این تحریم ناعادلانه قرار گرفتهاست. اثرپذیری و دنبالهروی نهادهای اروپایی از این اتهامهای یکطرفه و بیاساس، ناامیدکننده است. بدون شک برای احقاق حقوق مادی و معنوی خود به کمک مراجع دارای صلاحیت بینالمللی اقدام خواهیم کرد».
واکنش مقامات جمهوری اسلامی
- محمدحسین فرهنگی، عضو کمیسون صنایع و معادن مجلس تحریم ابر آروان از سوی اتحادیه اروپا را اقدامی مغایر با ضوابط و قواعد بینالمللی عنوان و تأکید کرد که این اقدام بر خلاف ادعا و شعار آزادی است.
- محمدحسن آصفری، نایب رئیس کمیسیون امور داخلی کشور و شوراهای مجلس با اشاره به تحریم ابر آروان اعلام کرد هدف اصلی تحریمهای آمریکا و اروپاییها ملت ایران است نه نظام جمهوری اسلامی.
جستارهای وابسته
- فیلترینگ در ایران
منابع
- ↑ https://www.arvancloud.ir/fa/about/transparency
- ↑ «دربارهٔ ابر آروان».
- ↑ ««سوار بر ابرها»: ابر آروان و دورنمای محدودسازی اینترنت در ایران، از رادیو زمانه». web.archive.org. ۲۰۲۱-۰۷-۱۶. بایگانیشده از اصلی در ۱۶ ژوئیه ۲۰۲۱. دریافتشده در ۲۰۲۲-۰۱-۱۵.
- ↑ «آیا پروژه «ابر ایران» در مسیر قطع اینترنت قدم برمیدارد؟». زومیت. ۲۰۲۱-۰۱-۱۴. دریافتشده در ۲۰۲۱-۰۵-۱۵.
- ↑ "Arvan Cloud Introduces Network Availability Services".
- ↑ "جهش در عصر هوشمندی". روزنامه دنیای اقتصاد. Retrieved 2021-01-06.
- ↑ "همیشه از مشتریانمان میخواهیم ما را با سرویسهای CDN خارجی مقایسه کنند". www.asriran.com. Retrieved 2021-01-06.
- ↑ «ابر آروان، «حامی کسبوکارهای آنلاین» یا «سلاخ اینترنت» ایران». voanews.com. دریافتشده در ۳۰ فروردین ۱۴۰۱.
- ↑ «نقش و سهم شرکتهایی مانند ابر آروان در قطع اینترنت». دریافتشده در ۱۶ خرداد ۱۴۰۱.
- ↑ «آیا پروژه «ابر ایران» در مسیر قطع اینترنت قدم برمیدارد؟». zoomit.ir. دریافتشده در ۲۵ دی ۱۳۹۹.
- ↑ «اتحادیه اروپا شرکت ابرآروان و پرس تیوی را تحریم کرد». iranintl.com. دریافتشده در ۲۳ آبان ۱۴۰۱.
- ↑ «فناوریایران آیا شرکت ثبتشده در آلمان مخفیگاه پوششی "ابرآروان" بودهاست؟». dw.com. Deutsche Welle. دریافتشده در ۲ آبان ۱۴۰۱.
- ↑ «ابر آروان، «حامی کسبوکارهای آنلاین» یا «سلاخ اینترنت» ایران». voanews.com. Voice of America. دریافتشده در ۳۰ فروردین ۱۴۰۱.
- ↑ «رسانههای آلمان: یک شرکت در آلمان به شبکه ملی اطلاعات و قطع اینترنت در ایران کمک میکند». iranintl.com. دریافتشده در ۲۸ مهر ۱۴۰۱.
- ↑ «اسناد افشاشده گروه انانیموس: شرکت ابر آروان با دستور جمهوری اسلامی سایتها را فیلتر میکرد». iranintl.com. دریافتشده در ۱۴ آبان ۱۴۰۱.
- ↑ «گزارش نهایی از حمله به دیتاسنتر IR-THR-AT1 تا اقدامات رو به آیندهٔ ابر آروان». وبلاگ ابر آروان. ۲۰۲۱-۰۴-۰۶. دریافتشده در ۲۰۲۱-۰۸-۰۴.
- ↑ «حملات گسترده هکرها به ابر آروان؛ شب سخت برای ابر سوارها». دیجیاتو. ۱۳۹۹-۱۲-۲۷.
- ↑ «گزارش نهایی از حمله به دیتاسنتر IR-THR-AT1 تا اقدامات رو به آیندهٔ ابر آروان». وبلاگ ابر آروان. ۲۰۲۱-۰۴-۰۶. دریافتشده در ۲۰۲۱-۰۸-۰۴.
- ↑ «پرونده هک ابر آروان». آژانس خبری تکنا. ۱۴۰۰-۰۱-۲۶.
- ↑ «گزارش کالبدشکافی (Forensics) ابر آروان». وبلاگ ابر آروان. ۲۰۲۱-۰۴-۰۶. دریافتشده در ۲۰۲۱-۰۸-۰۴.
- ↑ «اتحادیه اروپا پرستیوی و ۳۰ شخص و نهاد دیگر ایرانی را بهخاطر سرکوب اعتراضات تحریم میکند». رادیو فردا. دریافتشده در ۲۰۲۲-۱۱-۱۴.
- ↑ «خیز اتحادیه اروپا برای تحریم 30 فرد و نهاد عامل سرکوب معترضان در ایران». العربیه فارسی. ۲۰۲۲-۱۱-۱۲. دریافتشده در ۲۰۲۲-۱۱-۱۴.
- ↑ «تحریمهای اتحادیه اروپا؛ نقش ابرآروان در قطع اینترنت ایران چیست؟». BBC News فارسی. ۲۰۲۲-۱۱-۱۶. دریافتشده در ۲۰۲۲-۱۱-۱۷.
- ↑ «تحریمهای اتحادیه اروپا؛ نقش ابرآروان در محدودیت اینترنت در ایران چیست؟». bbc.com. BBC. دریافتشده در ۲۵ آبان ۱۴۰۱.
- ↑ «دامنه بینالمللی ابرآروان از دسترس خارج شد». eghtesadnews.com. دریافتشده در ۲۹ آبان ۱۴۰۱.
- ↑ «ابر آروان در واکنش به تحریم اتحادیه اروپا: میپذیریم که در برابر جعل واقعیت شکست خوردهایم». digiato.com. دریافتشده در ۲۳ آبان ۱۴۰۱.
- ↑ «فرهنگی: تحریمهای اتحادیه اروپا علیه «ابرآروان» بر خلاف ادعا و شعار «آزادی» است». خبرگزاری ایسنا. دریافتشده در ۲۵ آبان ۱۴۰۱.
- ↑ «تحریم شرکت ابر آروان نشان داد هدف مردم هستند». خبرگزاری ایسنا. دریافتشده در ۲۵ آبان ۱۴۰۱.
پیوند به بیرون
- وبگاه رسمی
- ابر آروان در لینکدین
- ابر آروان در توییتر
- ابر آروان در اینستاگرام