زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
 

فرقه





فرقه ازحیث لغت، معنی گروه و دسته را می‌دهد و فريق، گروه جدا شده از ديگران است.


۱ - فرقه در قرآن



فرقه در آیات قرآن نیز به معنی گروه و دسته است. در سوره شوری، آیه۷ چنین بیان می‌کند:
«فَرِيقٌ فِي الْجَنَّةِ وَ فَرِيقٌ فِي السَّعِيرِ»؛ گروهی در بهشت وگروهی در جهنم هستند.
همچنین در سوره توبه، آیه ۱۲۲ آمده است: « فَلَوْ لا نَفَرَ مِنْ كُلِّ فِرْقَةٍ مِنْهُمْ طائِفَةٌ لِيَتَفَقَّهُوا فِي الدِّين »؛
چرا از هر گروه دسته‏اى براى تفقّه در دین کوچ نمي‌كنند.

۲ - فرقه حق و فرقه‌های باطل



پيروان راستين پیامبر کسانی‌اند كه از هر گونه تحریف و تغيير و بدعت و انحراف از اصول تعليمات آن حضرت بر كنار ماندند و در همان گروهی باقی ماندند که پیامبر به آن مبعوث شد، به همين جهت در حديثی که از امام علی علیه‌السلام نقل شده فرموده‌اند:
«والذي نفسي بيده لتفترقن هذه الأمة على ثلاثة وسبعين فرقة كلها في النار الا فرقة وَ مِمَّنْ خَلَقْنا أُمَّةٌ يَهْدُونَ بِالْحَقِّ وَ بِهِ يَعْدِلُون و هذه التي تنجو من هذه الامة»؛ سوگند به آن كس كه جانم بدست او است اين امت به هفتاد و سه فرقه تقسيم مى‏شوند كه همه در دوزخند جز يك گروه كه خداوند در آیه «و مِمَّنْ خَلَقْنا أُمَّةٌ ... » به آنها اشاره كرده است. تنها آنها، اهل نجاتند.

۲.۱ - تبیین عدد ۷۳


ممكن است عدد ۷۳ فرقه، عدد تكثير باشد و اشاره به گروه‏هاى مختلفى است كه در طول تاریخ اسلام با عقائد عجيب و غريب روى كار آمدند و خوشبختانه غالب آنها منقرض شده‏اند و امروز تنها نامى از آنها در كتب تاريخ عقائد به چشم مى‏خورد.
در تفسیر عیاشی از ابن صهبان بکری نقل شده كه امیرالمؤمنین عليه‌السّلام نیز این حدیث را فرموده، همچنین در المیزان از برهان از ذاذان از على عليه‌السّلام بلفظ «يفترق هذه الامّة ...» نقل شده است و در آخر آن هست: «انا و شيعتى».
در حديث ديگرى كه در منابع اهل تسنن از على علیه‌السلام نقل شده مى‏خوانيم كه على علیه‌السلام ضمن اشاره به گروه‏هاى مختلفى كه در آينده در امت اسلامی پيدا مى‏شوند، فرمود: گروهى كه اهل نجاتند من و شیعیان و پيروان مکتب من هستند.
[۵] تفسير برهان، جلد۲، صفحه۵۳.


۳ - پانویس


 
۱. شوری/سوره۴۲، آیه۷.    
۲. توبه/سوره۹، آیه۱۲۲.    
۳. نور الثقلین، جلد۲، ص۱۰۵.    
۴. اعراف/سوره۷، آیه۱۸۱.    
۵. تفسير برهان، جلد۲، صفحه۵۳.


۴ - منبع



سایت پرسمان دانشجویی، قسمت ادیان و مذاهب    



آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.