زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
 

هشام بن حکیم قرشی اسدی





هشام بن حکیم قرشی اسدی، از فصحای صحابه بود و روز فتح مکه مسلمان شد. او در زمان فتوحات وارد شام شد و همچون راهبان زندگی کرد. هشام سرانجام در سال ۱۵ هجری قمری درگذشت.


۱ - معرفی اجمالی



هشام بن حکیم بن حزام بن خویلد قرشی اسدی، خود و پدرش از اصحاب رسول اکرم (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله) بودند. هشام که از فصیحان و برگزیدگان صحابه بود، روز فتح مکه مسلمان شد.

۲ - هشام و عمر



هشام با عمر ماجرایی داشت، بدین ترتیب که عمر شنید او سوره فرقان را به شیوه‌ای جز آن‌چه خود می‌خواند، قرائت می‌کند. منتظر ماند تا این که از مسجد خارج شد. او را نزد پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله) برد و ماجرا را تعریف کرد. پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله) فرمود: بخوان. هشام خواند. حضرت فرمود: همین گونه نازل شد.
سپس به عمر فرمود: بخوان. عمر خواند. پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله) فرمود: این گونه نازل شد. این قرآن بر هفت قرائت نازل شده، پس آن‌چه برایتان میسر است بخوانید.

۳ - هشام در شام



وی در زمان فتوحات وارد شام شد و در حمص نیز جریانی با عیاض بن غنم، والی آن سامان داشت. هشام چون دید که او گروهی از نبطیان را در آفتاب نگاه داشته تا جزیه بپردازند، گفت: خداوند کسانی که مردم را در دنیا اذیت می‌کنند، عذاب خواهد کرد.
هشام چون راهبان زندگی کرد و زن و فرزندی نگرفت. او در حالی که گروهی از مردم شام نیز با وی بودند، حرکت می‌کرد تا به اصلاح و نصیحت و دعوت به خیر و بازداشتن از شر بپردازد.

۴ - وفات



هشام مدت‌ها پیش از مرگ پدرش حکیم بن حزام به سال ۱۵ هجری قمری درگذشت.

۵ - پانویس


 
۱. زرکلی، خیرالدین، الاعلام، ج۸، ص۸۵.    
۲. ابن حجر عسقلانی، احمد بن علی، الاصابه فی تمییز الصحابه، ج۶، ص۴۲۲.    
۳. ابن عبدالبر، یوسف‌ بن‌ عبدالله، الاستیعاب فی معرفه الاصحاب، ج۴، ص۱۵۳۸.    


۶ - منبع



عبدالسلام ترمانینی، رویدادهای تاریخ اسلام، ترجمه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ج۱، ص۱۳۳.





آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.