زمان تقریبی مطالعه: 3 دقیقه
 

مناظره درباره مظلومیت حضرت فاطمه





اهل سنت، مظلوم واقع شدن حضرت فاطمه‌ (سلام‌الله‌علیها) و ظلم شیخین به آن بانو را انکار می‌کنند. در این مناظره به بیان گزارش مظلومیت حضرت فاطمه توسط دو تن از علمای اهل سنت پرداخته شده است.


۱ - دلایل مظلومیت حضرت زهرا



در مناظره‌ای که بین یکی از علمای شیعه، با رئیس آمرین به معروف حجاز رخ داد، در این‌جا به قسمتی از آن توجه کنید:
رئیس: چرا شما کنار قبر رسول خدا (صلّی‌الله‌علیه‌و‌آله) در ضمن اذکار، می‌گویید: «اَلسَّلامُ عَلَیْکَ اَیَّتُهَا الْمَظْلُومَةُ:» «سلام بر تو‌ای بانوی ستمدیده»، چه کسی به فاطمه‌ (سلام‌الله‌علیها) دختر پیامبر‌ (صلّی‌الله‌علیه‌و‌آله) ستم کرده است؟
دانشمند شیعی: ماجرای غم‌انگیز ستم به فاطمه‌ (سلام‌الله‌علیها) در کتاب‌های خود شما، ذکر شده است.
رئیس: در کدام کتاب؟
دانشمند شیعی: در کتاب «الامامَة و السیّاسة» تالیف ابن‌قُتَیبَه‌ دینوری، در ورق سیزدهم، بیان شده است.
رئیس: چنین کتابی در نزد ما نیست.
دانشمند شیعی: من این کتاب را از بازار می‌خرم و برای شما می‌آورم.

۲ - گزارش ابن قتیبه



رئیس، پیشنهاد مرا پذیرفت، من به بازار رفتم و کتاب «الامامة و السیّاسة» را تهیّه کرده و نزد او آوردم، جلد اوّل صفحه ۳۰ آن را گشودم و گفتم بخوان، در آن صفحه چنین آمده بود: «و انّ ابابکر تفقّد قوماً تخلّفوا عن بیعته عند علیّ کرّم الله وجهه فبعث الیهم عمر، فجاء فناداهم و هم فی دار علیّ، فَاَبَوا ان یخرجوا، فدعا بالْحَطَب، و قال: والَّذی نفس عمر بیده لتخرجَنَّ اولا حرقنّ‌ها عَلی مَن فی‌ها، فقیل له یا ابا‌ حفص انّ فی‌ها فاطمه؟
فقال: وَ اِن، فخرجوا فبایعوا اِلاّ علیّاً؛ همانا ابوبکر در جستجوی جمعی گردید که با او بیعت نکردند و در خانه علی‌ (علیه‌السّلام) جمع شده بودند، عمر‌بن‌خطّاب را نزد آن‌ها فرستاد، عمر کنار در خانه علی‌ (علیه‌السّلام) آمد و با صدای بلند علی (علیه‌السّلام) و آنان را که در خانه‌اش جمع شده بودند، طلبید و گفت: از خانه برای بیعت با ابوبکر، بیرون آیید، آن‌ها از بیرون آمدن امتناع کردند، عمر هیزم طلبید و گفت: «سوگند به کسی که جان عمر در دست او است قطعاً باید بیرون بیایید و‌گرنه خانه را با اهلش به آتش می‌کشم».
بعضی از حاضران به عمر گفتند: «حضرت فاطمه‌ (سلام‌الله‌علیها) در خانه است»، عمر گفت: «گر چه فاطمه نیز در خانه باشد»، ناگزیر آنان که در خانه بودند بیرون آمدند، جز علی‌ (علیه‌السّلام) که بیرون نیامد.»
و در ذیل همین صفحه کتاب مذکور، نوشته شده: «وقتی که ابوبکر در بستر مرگ افتاد، می‌گفت: «ای کاش متعرّض خانه علی‌ (علیه‌السّلام) نمی‌شدم، گرچه او اعلان جنگ با من می‌کرد».
در این‌جا بود که دانشمند شیعی به رئیس گفت: «به گفتار ابوبکر با دقّت توجه کن، که چگونه هنگام مرگ اظهار تاسّف و پشیمانی می‌کرد!».
رئیس که در برابر این استدلال، در تنگنا قرار گرفته بود، گفت: «صاحب این کتاب (ابن‌قُتَیبه) به شیعه میل دارد».

۳ - گزارش بخاری



قابل ذکر است که: اگر «ابن‌قُتَیبه» به مذهب تشیّع تمایل دارد، درباره صاحب کتاب صحیح بخاری چه باید گفت که هر دو روایت می‌کنند که: «فَهَجَرَتْهُ فاطِمَةُ وَ لَمْ تکلّمهُ فی ذالک، حتّی ماتت، فاطمه‌ (سلام‌الله‌علیها) در آخر عمر، نسبت به ابوبکر خشمگین شد و از او دوری کرد، تا از دنیا رفت.»

۴ - پانویس


 
۱. دینوری، ابن قتیبه، الامامة و السیّاسة، ص۳۰.    
۲. ابن‌ ابی‌الحدید، عبدالحمید، شرح نهج‌ البلاغه، ج۱۶، ص۲۱۸.    
۳. قشیری نیشابوری، مسلم بن حجاج، صحیح مسلم،جلد ۵ صفحه ۱۵۳ چاپ مصر.    
۴. بخاری، محمد بن اسماعیل، صحیح بخاری، جلد ۵ صفحه ۱۷۷.    


۵ - منبع



سایت پژوهه، برگرفته از مقاله «مظلومیت حضرت فاطمه‌(س) -ظلم شیخین»، تاریخ بازیابی، ۱۳۹۵/۱۰/۱۳.    






آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.