زمان تقریبی مطالعه: 6 دقیقه
 

مقومات الانتصار و تکالیف الانتظار (کتاب)





«مقومات الانتصار و تکالیف الانتظار» اثر مهدی حمد فتلاوی، به بررسی عوامل مؤثر در پیروزی قیام جهانی حضرت مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف و تکالیف منتظران آن حضرت پرداخته است.
کتاب به زبان عربی و در سال ۲۰۰۳ م نوشته شده و انگیزه نویسنده، اهمیت پرداختن به موضوع و مباحث مهدویت می‌باشد.


۱ - ساختار کتاب



کتاب با مقدمه مؤلف در بیان انگیزه تالیف آغاز و مطالب در دو بخش، به صورت پاسخ به سؤالات مطرح شده در ابتدای مباحث، مطرح گردیده است.
کتاب نتیجه سخنرانی‌های نویسنده در محافل مربوط به مباحث مهدویت می‌باشد.
نویسنده در پاسخ به سؤالات، از آیات و روایات استفاده کرده و متن کامل آن‌ها را با سند دقیق ذکر کرده است.

۲ - گزارش محتوا




۲.۱ - بخش نخست


بخش نخست، به بررسی و پاسخ به این سؤال پرداخته است که چگونه حضرت مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف بر دشمنان خود در دول مستکبر و طاغوتی جهان که دارای انواع سلاح‌های پیشرفته و مدرن هستند، پیروز خواهد شد، با این که ایشان فاقد این گونه سلاح‌ها می‌باشند.

۲.۱.۱ - روش مبارزاتی مهدی


در پاسخ به این سؤال، ابتدا سه احتمال زیر مطرح شده و سپس هر یک به صورت جداگانه بررسی گردیده است:
۱- به وسیله متوقف کردن و از کارانداختن اسلحه آن‌ها با کمک معجزه و امور خارق العاده است.
استشهاد معتقدین به این نظریه، احادیثی است که در آن‌ها به این نکته اشاره شده است که حضرت مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف با شمشیر قیام خواهد کرد. در رد این نظریه، نویسنده معتقد است، علاوه بر این که این نظریه با دور تاریخی معجزه در نبوت و امامت مطابقت ندارد، اگر قرار بود آن حضرت با کمک معجزه و امور خارق العاده و نه به وسیله اسباب طبیعی، بر دشمنان خویش پیروز می‌شد، با آن که ظلم، فساد، جنگ و تباهی فراگیر بوده، چرا تا کنون ظهور نکرده و جوامع انسانی را نجات نداده است؟
۲- به واسطه خراب شدن و از بین رفتن سلاح‌های موجود به وسیله جنگ جهانی سوم.
آن چه باعث مطرح شدن این نظریه گردیده، روایاتی است که در آن‌ها، به جنگی عظیم و فراگیر قبل از ظهور اشاره شده است.
مؤلف معتقد است طرفداران این نظریه، معادله نظامی الهی را فراموش کرده‌اند؛ زیرا خداوند وعده داده است که گروهی اندک به یاری خدا و ایمان به او می‌توانند بر دشمنان زیاد خود پیروز شوند، همان گونه که در زمان رسول الله صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم نیز این اتفاق بارها رخ داده و یا در انقلاب ایران، مردم با دست خالی توانستند ارتش شاه را به زانو درآورند و لذا نویسنده تاکید دارد که احتیاجی به این گونه توجیحات نیست.
وی وجود روایاتی که به جنگ جهانی اشاره دارند را انکار نکرده، ولی معتقد است دلیلی وجود ندارد که این روایات را حمل بر جنگ جهانی سوم کرد، بلکه ممکن مقصود مجموع جنگ‌هایی باشد که تاکنون اتفاق افتاده و یا مراد نزاع‌ها داخلی و جنگ‌های محلی باشد که در سراسر جهان به وقوع می‌پیوندد.
۳- پیروزی با استفاده از اسلحه و امکاناتی که قبل از ظهور ایشان به وسیله زمینه سازان ظهور فراهم گردیده است.
نویسنده خود این احتمال را پسندیده و روایاتی که دال بر استمرار و وجود امکانات معاصر هستند را مؤید آن دانسته است. در این روایات به اموری اشاره شده که وی معتقد است به تکنولوژی و وسائل امروزی از قبیل تلفن، اینترنت، تلویزیون و... دلالت دارند، از جمله روایتی که در آن چنین آمده است: در زمان قائم عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف، مردم مشرق، اهل مغرب را دیده و با یکدیگر سخن می‌گویند و یا این که در زمان ظهور، همه چشم‌ها آن حضرت را مشاهده می‌کنند.

۲.۱.۲ - پیروزی با امکانات عادی


وی بر این باور است که نه تنها این روایات به پیروزی آن حضرت با استفاده از امکانات موجود دلالت دارند، بلکه از آن‌ها نزدیک بودن ظهور به عصر حاضر نیز استفاده می‌شود.
در این راستا، ادله قرآنی و روایی که به اسباب طبیعی و مقومات مادی که قبل از ظهور آماده شده و باعث پیروزی آن حضرت می‌گردد، به سه دسته زیر تقسیم شده است:
۱- دسته‌ای از روایات مخصوص اصحاب و انصار آن حضرت بوده و به این امر دلالت دارند که ایشان با مردم بیعت نخواهند کرد، مگر بعد از این که یاران و وزرای ایشان نزد آن حضرت حاضر شوند.
۲- روایاتی که به زمینه سازان ظهور و خروج پرچم‌هایی از فارس و یمن به یاری آن حضرت دلالت دارند.
۳- احادیثی که از جمله علائم ظهور را خروج جماعات و حرکت‌های اسلامی مبارز در بلاد اسلامی دانسته‌اند که عبارتند از «نجباء» در مصر، «عصائب» در عراق و «ابدال» در شام.
نویسنده معتقد است، تمامی این روایات بر این امر دلالت دارند که پیروزی آن حضرت بر دشمنان خویش، به وسیله معجزه و امور غیرطبیعی نبوده، بلکه محتاج اموری طبیعی است که تا فراهم نگردد، ظهور واقع نخواهد شد.

۲.۱.۳ - شرایظ ظهور مهدی


در ادامه، تعارض موضوعی مطرح شده بین خبر نبوی که قائل است حضرت مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف ظهور نخواهد کرد، مگر این که زمین مملو از ظلم و جور شود و روایات فراوانی که به قیام زمینه سازان ظهور در بلاد فارس و یمن و یاری رساندن گروه‌هایی از شام، مصر و عراق به آن‌ها، قبل از ظهور دلالت دارند، بررسی و نقد شده و عدم تعارض آن‌ها اثبات گردیده است.

۲.۲ - بخش دوم


دوم، در سه بخش، اختصاص دارد به بررسی عوامل مؤثر در یاری رساندن به آن حضرت و تکالیف منتظران، شامل:
۱- تکالیف ایمانی: از جمله تمسک به تقوا، ورع، اخلاق حسنه، اطاعت از اهل بیت علیه‌السّلام و...
۲- تکالیف اعتقادی انتظار: تمسک به امامت ائمه علیه‌السّلام و ثبات بر اعتقاد به امامت حضرت مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف علی رغم طولانی شدن غیبت و انتظار.
۳- تکالیف جهادی که روایات مربوط به فراهم کردن اسلحه، نیروی نظامی و آماده بودن برای یاری آن حضرت، به آن دلالت دارند.
در پایان، به چند سؤال در رابطه با حضرت مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف و علائم ظهور ایشان پاسخ داده شده است، از جمله این که:
۱- مؤمنین در عصر ائمه علیه‌السّلام دارای فضیلت بیشتری هستند یا در غیبت؟
۲- آیا امام مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف به دست یک زن به شهادت می‌رسند؟
۳- مدت حکومت آن حضرت، چند سال است؟ و...

۳ - وضعیت کتاب



فهرست مطالب و منابع مورد استفاده مؤلف در انتهای کتاب آمده است.
پاورقی‌ها به ذکر منابع و توضیح برخی کلمات متن پرداخته است.

۴ - منبع


نرم افزار کتابخانه مهدویت، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.


رده‌های این صفحه : کتاب شناسی | کتب مهدویت




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.