زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
 

عبدالله بن موسی لخمی





عبدالله بن موسی لخمی، از کارگزاران مروانیان و حاکم قیروان بود. سلیمان بن عبدالملک در سال ۹۶ قمری او را از حکومت قیروان عزل کرد. وی سرانجام به سال ۱۰۳ قمری کشته شد.


۱ - معرفی اجمالی



عبدالله بن موسی بن نصیر لخمی، از امیران و از جمله فاتحان ناحیه مغرب است. پیش از وارد شدن پدرش به‌ اندلس، همراه او بود و آن‌گاه که پدرش رهسپار آن سامان شد، وی را در سال ۸۷ ق به‌جای خویش به حکومت قیروان گمارد و او تا سال ۹۵ ق در این مقام باقی ماند.

۲ - عزل از حکومت



وقتی سلیمان بن عبدالملک به خلافت رسید، عبدالله بن موسی را عزل کرد و در سال ۹۶ ق محمد بن یزید را به‌جای وی گمارد.

۳ - سرانجام



تاریخ‌نگاران در فرجام کار عبدالله بن موسی لخمی، اختلاف نظر دارند؛ مثلاً ابن عذاری و عدّه‌ای دیگر می‌گویند: محمد بن یزید، عبدالله را زندانی کرد، او را شکنجه داد، سپس کشت و بعد اموالش را به دستور خلیفه، سلیمان بن عبدالملک تصرف نمود، اما محمد بن حبیب در کتابش (محبّر) در باب «من نصب راسه من الاشراف» (بزرگانی که سرشان بر دار رفت) می‌نویسد: وقتی بشر بن صفوان در سال ۱۰۲ ق والی افریقیه شد، عبدالله بن موسی را به قتل یزید بن ابی‌مسلم، مولای حجاج ثقفی متهم کرد. یزید بن مسلم در سال ۱۰۱ ق والی افریقیه بود، لذا بشر بن صفوان، عبدالله بن موسی را به جرم کشتن یزید بن ابی‌مسلم کشت و سرش را نزد یزید بن عبدالملک فرستاد و او سر عبدالله را در دمشق آویخت. گروهی از تاریخ‌نگاران نیز درباره فرجام عبدالله بن موسی چیزی نگفته‌اند و خبری را از وی پس از عزلش، گزارش نداده‌اند.

۴ - پانویس


 
۱. زرکلی، خیرالدین، الاعلام، ج۴، ص۱۴۰.    
۲. ابن عذاری مراکشی، احمد بن محمد، البیان المغرب فی اخبار الاندلس والمغرب، ج۱، ص۴۳-۴۷.    
۳. ابن تغری بردی، یوسف، النّجوم الزّاهره فی ملوک مصر و القاهره، ج۱، ص۲۲۶.    
۴. ابن حبیب، محمد بن حبیب، المحبّر، ص۴۹۲.    


۵ - منبع



عبدالسلام ترمانینی، رویدادهای تاریخ اسلام، ترجمه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ج۱، ص۲۸۸.





آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.