زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
 

ظلمت (قرآن)





از عناوین و موضوعات مطرح شده در آیات قرآن، ظلمت است.


۱ - معنی ظلمت



ظلمت، به معناى نبودن نور است. از جهل و شرك و فسق نيز تعبير به ظلمت مى‌شود و داراى دو بخش‌ حسّى و معنوى است. ظلمت حسّى آن است كه نور به كلّى قطع، يا آن‌چنان ضعيف گردد كه جايى ديده نشود و يا به زحمت ديده شود (در اينجا و هنگامى كه به صورت مطلق، ذكر شود اشاره به ظلمت حسّى است‌). ظلمت معنوى، مشكلات، گرفتاريها و پريشانيهايى است كه عاقبت آنها تاريك و شوم است.
اگر از جهل، شرک، کفر و نفاق تعبير به ظلمت مى‌شود، بدين جهت است كه عاقبتى شوم به دنبال دارد. گفتنى است كه ظلمت، عدم مطلق نيست، بلكه از يك امر وجودى سرچشمه مى‌گيرد كه جلوگيرى از وجود نور است و به همين لحاظ مى‌توان گفت داراى‌ وجودى تبعى است.
در اين عنوان هر دو بخش‌ حسّى و معنوى مورد تحقيق قرار مى‌گيرد.

۲ - عناوین مرتبط



اخراج از ظلمت (قرآن)، استعاذه از ظلمت (قرآن)، باران در ظلمت (قرآن)، تشبیه به ظلمت (قرآن)، تعدد ظلمت (قرآن)، حقیقت بودن ظلمت (قرآن)، خلقت در ظلمت (قرآن)، خلقت ظلمت (قرآن)، دانه در ظلمت (قرآن)، دریانوردی در ظلمت (قرآن)، راهیابی در ظلمت (قرآن)، زوال ظلمت (قرآن)، ظلمت از آیات خدا (قرآن)، ظلمت اعماق زمین (قرآن)، ظلمت خشکی‌ها (قرآن)، ظلمت دریا (قرآن)، ظلمت شب (قرآن)، ظلمت شکم (قرآن)، ظلمت معنوی (قرآن)، ظلمت و نور (قرآن)، ظلمت‌های سه لایه (قرآن)، عوامل ظلمت (قرآن)، کافران در ظلمت (قرآن)، گرفتاری به ظلمت (قرآن)، مراتب ظلمت (قرآن)، منافقان در ظلمت (قرآن)، نجات از ظلمت (قرآن)، نعمت ظلمت (قرآن)، یونس در ظلمت (قرآن).

۳ - پانویس


 
۱. راغب اصفهانی، حسین بن محمد، المفردات فی غریب القرآن، ص ۵۳۷، «ظلم».    
۲. مصطفوی، حسن، التحقیق فی کلمات القرآن، ج ۷، ص ۱۷۵، «ظلم».    
۳. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج ۵، ص ۱۴۶.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج ۵، ص ۲۷۸- ۲۷۹.    


۴ - منبع


مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۱۹، ص۲۶۷، برگرفته از مقاله «ظلمت».    


رده‌های این صفحه : ظلمت | موضوعات قرآنی




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.