زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
 

سوره مزمل





سوره مزمل را به این مناسبت «‌مُزَّمِّل‌» می‌نامند که با (یا أَیهَا الْمُزَّمِّلُ ) آغاز می‌شود. در این سوره از آیات ۱ تا ۸ حکم نماز شب هم بر پیامبر(ص) و هم بر صحابه، واجب اعلام می‌گردد. سپس خداوند در آخرین آیه همین سوره وجوب آن را جز برای پیامبر(ص)، از دیگران برمی دارد.


۱ - سوره مزمل



این سوره را به این مناسبت «‌مُزَّمِّل‌» می‌نامند چون با (یا أَیهَا الْمُزَّمِّلُ ﴿۱﴾:‌ای جامه به خویشتن فرو پیچیده) آغاز می‌شود و آن اشاره به حضرت رسول(ص) است که از تکان روحی آغاز وحی، احساس سرما می‌کرد و به همسرش می‌گفت مرا بپوشان. این سوره دارای ۲۰ آیه است ولی بعضی از قاریان تعداد آیات آن را ۱۹ و یا ۱۸ آیه و بعضی دیگر نیز ۲۱ آیه شمارش کرده‌اند که عدد اول مشهور است. ۳۰۰ کلمه و ۸۵۳ حرف دارد. به ترتیب مصحف، هفتاد و سومین و به ترتیب نزول، سومین یا چهارمین سوره قرآن، و مکی است. از نظر حجم از سوره‌های مفصلات یعنی از سوره‌های نسبتا کوچک قرآن است که بخش میانی حزب سوم از جزء ۲۹ را تشکیل می‌دهد. از سوره‌های یازده گانه مخاطبات است (که خطاب به رسول الله(ص) دارند).

۲ - مفاهیم



در این سوره از آیات ۱ تا ۸ حکم نماز شب هم بر پیامبر(ص) و هم بر صحابه، واجب اعلام می‌گردد. سپس خداوند در آخرین آیه همین سوره وجوب آن را قول فقها و مفسران     جز برای پیامبر(ص)، از دیگران برمی دارد. مسأله معاد و رستاخیز، داستان طغیان فرعون و پایان کار او، امر به پایداری و صبر در برابر سختی‌ها، توصیف مسلمانان و یاران رسول خدا(ص) و چند دستور برای مسلمانان از جمله: تلاوت قرآن، اقامه نماز، پرداخت زکات و حقوق واجبه الهی و قرض دادن، از مطالب این سوره است.
[۱] دانشنامه قرآن و قرآن پژوهی، خرمشاهی ، بهاء الدین ،ج۲، ص۱۲۵۹


۳ - جستارهای وابسته


قرآن
سوره
آیه
پیامبر (ص)

۴ - پانویس


 
۱. دانشنامه قرآن و قرآن پژوهی، خرمشاهی ، بهاء الدین ،ج۲، ص۱۲۵۹


۵ - منابع



•قرآن کریم، ترجمه محمدمهدی فولادوند، تهران: دارالقرآن الکریم، ۱۴۱۸ق/۱۳۷۶ش.
•دانشنامه قرآن و قرآن پژوهی، ج۲، به کوشش بهاء الدین خرمشاهی، تهران: دوستان-ناهید، ۱۳۷۷.


رده‌های این صفحه : سوره‌های قرآن




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.