زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
 

بهشتی شدن با تقوا (قرآن)





خداوند به اهل کتاب وعده داده در صورتی که ایمان بیاورند و تقوا پیشه کنند، آنها را ببخشد و وارد بهشت کند.


۱ - تقوا



بهشت برای اهل کتاب، در صورت ایمان و تقواپیشگی تضمین شده است.
ولو ان اهل الکتـب ءامنوا واتقوا لکفرنا عنهم سیـاتهم ولادخلنـهم جنت النعیم. «و اگر اهل کتاب (به آیین اسلام) ایمان می‌ آوردند و پرهیزکاری می‌کردند، یقینا گناهانشان را محو می‌ کردیم، و آنان را در بهشت ‌های پر نعمت در می‌ آوردیم.»

۱.۱ - بازگرداندن منحرفان


به دنبال انتقادات گذشته از برنامه و روش اهل کتاب، در این دو آیه آن چنان که اصول تربیتی اقتضا می‌ کند، قرآن برای بازگرداندن منحرفان اهل کتاب به راه راست، و نشان دادن مسیر واقعی به آنها، و تقدیر از اقلیتی که در میان آنان وجود داشت و با اعمال خلاف آنها همگام نبود، نخست چنین می‌ گوید: "اگر اهل کتاب ایمان بیاورند و پرهیزکاری پیشه کنند، گناهان گذشته آنها را می‌ پوشانیم و از آن صرف نظر می‌ کنیم. " (و لو ان اهل الکتاب آمنوا و اتقوا لکفرنا عنهم سیئاتهم) نه تنها گناهان آنها را می‌ بخشیم"بلکه در باغهای بهشت که کانون انواع نعمتها است آنها را وارد می‌ کنیم. "(و لادخلناهم جنات النعیم) این در زمینه نعمتهای معنوی و اخروی است.

۱.۲ - وعده بخشش


در اینجا به اول مطلب- که روی سخن با همه اهل کتاب بود- برگشته و دو‌باره خطاب را به همه شان متوجه می‌ کند، و در خاتمه کلام بطور ملخص عموم اهل کتاب را متوجه می‌ کند به اینکه چگونه نعمت بزرگ سعادت دو جهان را به رایگان از دست دادند، و چه آسان جنت نعیم و نعمت حیات سعیده را از کف دادند، و مراد از تقوا بعد از ایمان، پارسایی و پرهیز از محرمات الهی و از گناهان کبیره است، یعنی گناهانی که خداوند در قرآن کریم وعده دوزخ به مرتکب آن داده است، پس مراد از"سیئات" که خدا وعده کرده اگر آنان کبایر را مرتکب نشوند آن سیئاتشان را ببخشد، عبارتست از گناهان صغیره، در نتیجه این آیه از جهت مضمون مطابق خواهد بود با آیه" ان تجتنبوا کبائر ما تنهون عنه نکفر عنکم سیئاتکم و ندخلکم مدخلا کریما". «اگر اجتناب کنید کبایر آنچه را که از آن نهی شده‌اید ما سیئات (گناهان صغیره) شما را می‌بخشیم و در مکان کریمی داخلتان می‌کنیم.»

۲ - پانویس


 
۱. مائده/سوره۵، آیه۶۵.    
۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۴، ص۴۵۳.    
۳. نساء/سوره۴، آیه۳۱.    
۴. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ترجمه موسوی همدانی، ج۶، ص۵۱.    


۳ - منبع



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۶، ص۵۴۷، برگرفته از مقاله «تقوا».    


رده‌های این صفحه : بهشت | تقوا | موضوعات قرآنی




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.