زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
 

اولویت در انذار (قرآن)





در این مقاله آیات مرتبط با رعایت اولویت در انذار معرفی می‌شوند.


۱ - اولویت قوم خود



فقيهان و عالمان دين، موظّف به مقدّم داشتن انذار قوم خود:
«... فَلَوْلَا نَفَرَ مِنْ كُلِّ فِرْقَةٍ مِنْهُمْ طَائِفَةٌ لِيَتَفَقَّهُوا فِي الدِّينِ وَلِيُنْذِرُوا قَوْمَهُمْ إِذَا رَجَعُوا إِلَيْهِمْ ...؛... از هر گروهي، طايفه‌ اي از آنان کوچ نمي‌كند (و طايفه‌ اي بماند) تا در دين (و معارف و احكام اسلام) آگاهي پيدا كنند و به هنگام بازگشت به سوي قوم خود آنها را انذار نمايند ....»

۲ - اولویت مردم مکه



اولويّت دادن مردم مکّه در انذار، وظيفه پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله:
۱. «وَكَذَلِكَ أَوْحَيْنَا إِلَيْكَ قُرْآنًا عَرَبِيًّا لِتُنْذِرَ أُمَّ الْقُرَى وَمَنْ حَوْلَهَا ...؛و اينگونه قرآني عربي (فصيح و گويا) بر تو وحي كرديم، تا ام القري و كساني را كه اطراف آن هستند انذار كني....»
۲. «وَهَذَا كِتَابٌ أَنْزَلْنَاهُ مُبَارَكٌ مُصَدِّقُ الَّذِي بَيْنَ يَدَيْهِ وَلِتُنْذِرَ أُمَّ الْقُرَى وَمَنْ حَوْلَهَا ...؛ و اين كتابي است كه آنرا نازل كرديم، كتابي است پر بركت كه آنچه را پيش از آن آمده تصديق ميكند، (آنرا فرستاديم تا مردم را به پاداشهاي الهي بشارت دهي) و براي اينكه (مردم) ام القري (مكه) و آنها كه گرد آن هستند بترساني....» با اين‌كه انذارهاى پيامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله به مردم مكّه اختصاص ندارد، ذكر خصوص مكّه بر اولويّت انذار درباره اهل آن دلالت مى‌كند.

۳ - اولویت خویشان



لزوم اولويّت دادن رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌وآله به خویشان و نزديكان خود در بيم دادن:
«وَأَنْذِرْ عَشِيرَتَكَ الْأَقْرَبِينَ؛خويشاوندان نزديكت را انذار كن.»

۴ - اولویت نقاط مرکزی



لزوم اولويّت دادن به نقاط مركزى، در انذار و تبلیغ:
۱. «وَهَذَا كِتَابٌ أَنْزَلْنَاهُ مُبَارَكٌ مُصَدِّقُ الَّذِي بَيْنَ يَدَيْهِ وَلِتُنْذِرَ أُمَّ الْقُرَى وَمَنْ حَوْلَهَا ...؛ و اين كتابي است كه آنرا نازل كرديم، كتابي است پر بركت كه آنچه را پيش از آن آمده تصديق ميكند، (آنرا فرستاديم تا مردم را به پاداشهاي الهي بشارت دهي) و براي اينكه (مردم) ام القري (مكه) و آنها كه گرد آن هستند بترساني....» چون شهر مكّه، مركزيّت داشته، ذكر آن نشان‌دهنده اهمّيّت مناطق محورى در تبليغ و انذار است.
۲. «وَكَذَلِكَ أَوْحَيْنَا إِلَيْكَ قُرْآنًا عَرَبِيًّا لِتُنْذِرَ أُمَّ الْقُرَى وَمَنْ حَوْلَهَا ...؛و اينگونه قرآني عربی (فصيح و گويا) بر تو وحی كرديم، تا ام القری و كساني را كه اطراف آن هستند انذار كني....»

۵ - پانویس


 
۱. توبه/سوره۹، آیه۱۲۲.    
۲. شوری/سوره۴۲، آیه۷.    
۳. انعام/سوره۶، آیه۹۲.    
۴. شعراء/سوره۲۶، آیه۲۱۴.    
۵. انعام/سوره۶، آیه۹۲.    
۶. شوری/سوره۴۲، آیه۷.    


۶ - منبع


مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۵، ص۱۷۳، برگرفته از مقاله «اولویت در انذار».    


رده‌های این صفحه : انذار | موضوعات قرآنی




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.