زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
 

اشراف بر جهنم (قرآن)





در این مقاله به بررسی آیاتی که مرتبط با اشراف داشتن بر جهنم هست می‌باشد.


۱ - اجتماع در اطراف جهنم



فوربک لنحشرنهم والشیـطین ثم لنحضرنهم حول جهنم جثیـا• وان منکم الا واردها... «سوگند به پروردگارت که همه آنها را همراه با شیاطین محشور می‌کنیم، بعد همه را گرداگرد جهنم در حالی که به زانو در آمده‌اند حاضر می‌سازیم! و همه شما (بدون استثنا) وارد جهنم می‌شوید، این امری است حتمی و فرمانی است قطعی از پروردگارتان!!». (برخی مفسران، «ورود» در آیه یاد شده را به معنای وصول و اشراف بر جهنم دانسته‌اند. ).

۱.۱ - لحن قاطع قرآن


در این آیه با لحن بسیار قاطع، منکران معاد و گنهکاران بیایمان را تهدید می‌کند و می‌گوید: قسم به پروردگارت که ما همه آنها را با شیاطینی که آنان را وسوسه می‌کردند و یا معبودشان بودند، همه را محشور می‌کنیم (فو ربک لنحشرنهم و الشیاطین). (سپس همه آنها را گرداگرد جهنم در حالی که به زانو درآمده‌اند حاضر می‌کنیم) (ثم لنحضرنهم حول جهنم جثیا).

۱.۲ - ورود همه به جهنم


آیات فوق نیز ادامه بحث در ویژگی‌های رستاخیز و پاداش و کیفر است. نخست به مطلبی که شاید شنیدنش برای غالب مردم شگفت‌انگیز باشد اشاره کرده می‌گوید: همه شما بدون استثنا وارد جهنم می‌شوید (و ان منکم الا واردها). (این امری است حتمی و فرمانی است قطعی از پروردگارتان) (کان علی ربک حتما مقضیا). (سپس آنها را که تقوی پیشه کردند از آن نجات می‌دهیم، و ظالمان و ستمگران را در حالی که از ضعف و ذلت به زانو در آمده‌اند در آن رها می‌کنیم)

۲ - پانویس


 
۱. مریم/سوره۱۹، آیه۶۸.    
۲. مریم/سوره۱۹، آیه۷۱.    
۳. مجمع البیان، فضل بن حسن، ج۶، ص۴۴۱.    
۴. تفسیر نمونه، آیت الله ناصر مکارم شیرازی، ج۱۳، ص۱۱۵.    
۵. تفسیر نمونه، آیت الله ناصر مکارم شیرازی، ج۱۳، ص۱۱۷.    


۳ - منبع



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «اشراف بر جهنم».    



آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.