فرمانده جدید (کتاب)

از دانشنامه‌ی اسلامی
نویسنده ح‍س‍ی‍ن‌ ن‍ی‍ری‌
موضوع سرگذشتنامه شهیدان/ جنگ ایران و عراق
زبان فارسی
تعداد جلد 1

احمد متوسلیان سال ۱۳۳۲ در جنوب تهران متولد شد. از کودکی ضمن تحصیل در مغازه پدرش کار می‌کرد. پس از پایان متوسطه، دیپلم فنی گرفت و همزمان با تشکل‌های پیرو خط امام (ره) رابطه برقرار کرد. در بهار سال ۱۳۵۷ به خرم‌آباد رفت و به توزیع اعلامیه‌های امام پرداخت که عاقبت دستگیر شد. پس از پیروزی انقلاب و آغاز درگیری‌های گنبد، راهی آنجا شد. در بازگشت از درگیری گنبد، فرماندهی گردان دوم سپاه به احمد واگذار شد که برای فرونشاندن غائله کردستان، راهی آنجا شد و توانست چند شهر را از دست ضدانقلاب آزاد کند. احمد در سال ۱۳۶۰ به همراه سلحشوران جنگ، از جمله شهید همت، تیپ ۲۷ محمد رسول‌الله را بنا نهاد. منتها در جریان یورش اسرائیل به جنوب لبنان در سال ۱۳۶۱ سفارتخانه کشورمان به خطر افتاد و او که می‌خواست برای آوردن اسناد از سفارتخانه اقدام کند، در یک پست بازرسی با وجود مصونیت دیپلماتیک توسط رژیم تل‌آویو به گروگان گرفته شد.

«فرمانده‌ جدید»، نهمین کتاب از مجموعه «قصه فرماندهان» است که حسین نیری آن را براساس یکی از شاخص‌ترین شهدای قلمی کرده است. نیری که نویسنده‌ای خوش‌سابقه و خوش‌قلم در نگارش داستان‌های جنگی، به ویژه در زمینه کتاب‌های خرمشهر است، زندگی فرمانده و دیپلمات شهید کشورمان را دستمایه قرار داده است.

نویسنده هر آنچه را که می‌خواسته درباره کودکی، نوجوانی و دوره دانش‌آموزی حاج احمد متوسلیان بنویسد، در همان فصل نخست ـ که آمیزه‌ای از قصه و زندگینامه‌ صرف است ـ جمع و جور کرده و بلافاصله در نخستین قسمت کاملاً داستانی، سروقت فرماندهی او رفته است. نیری خوب می‌دانسته که مخاطب آنچه را که باید بجوید، در دوره فرماندهی این سردار جوان قابل جست‌وجوست و خیلی زود باید برود سر اصل ماجرا و حکایت روانه شدن حاج احمد به لبنان و اسارتش در چنگ مزدوران رژیم صهیونیستی.

نویسنده تأکید دارد که حاج احمد متوسلیان، ذاتاً یک محور و رهبر برای جامعه پیرامون خودش است. برای همین است که از ۱۳ فصل داستانی کتاب، عناوین ۴ فصل از آن با عنوان «فرمانده» شروع می‌شود؛ فرمانده بسیجی‌ها، فرمانده جدید، فرمانده من حاج احمد است و فرمانده درمانده.

داستان‌ها سراسر از فروتنی، بزرگواری و تیزچنگی حاج احمد می‌گویند. او نمی‌خواهد با بچه‌های بسیجی گردانش روبه‌رو شود؛ چون قرار نیست سرداری و فرماندهی‌اش را به رخ آنان بکشد. قصه دوم نشان می‌دهد که او چگونه نیروهای کومله را به دام می‌اندازد و بازی‌شان را نمی‌خورد.

ماجرای اسارت شهید متوسلیان البته در داستان‌ها به بازی گرفته نشده‌اند؛ چون آنقدر حضور او در جبهه‌های نبرد پر از قصه است که دیگر کتاب، ظرفیت پرداختن به ماجرای لبنان و گروگان‌گیری او توسط رژیم اشغالگر قدس را ندارد. البته در نخستین فصل کتاب به آن اشاره شده است.

منبع

فرمانده جدید، سایت سوره مهر، بازیابی: 4 مهر 1398.