ویکی شیعه:رده‌بندی

رهنمودهای ویکی‌شیعه
محتوا
کپی نکنید
ابهام‌زدایی
سرشناسی مقاله
طبقه‌بندی
زیرصفحه‌ها
الگوها
فهرست‌ها
رده‌ها
ویرایش
جسور باشید
خلاصه ویرایش
اندازهٔ مقاله
درجه‌بندی
بحث
صفحه بحث
امضا کنید
رفتار
اخلال‌گری نکنید
آداب معاشرت
صفحه‌های کاربری
شیوه
شیوه‌ ویکی‌نویسی
شیوه ارجاع به منابع
بخش آغازین مقاله

این مقاله، شیوه‌هایی را برای ساختن و سازماندهی رده‌ها ارایه می‌کند. برای این که مطالب کاربردی‌تری در این زمینه پیدا کنید، به راهنما:رده مراجعه کنید.

رده‌بندی صفحه‌ها

هر صفحه‌ای از ویکی‌شیعه باید دست‌کم یک رده داشته باشد. (با این وجود لزومی ندارد صفحه‌های بحث، کاربری و تغییرمسیر را رده‌بندی کنیم، هرچند این صفحه‌ها نیز می‌توانند در ردهٔ مناسب خودشان رده‌بندی شوند). صفحه‌های رده‌بندی‌شده باید در ویژه‌ترین رده‌هایی که از نظر منطقی به آن تعلق دارند رده‌بندی شوند؛ یعنی اگر صفحه‌ای در یکی از زیررده‌های «مثال» قرار دارد، به طور معمول نباید در خود مثال نیز رده‌بندی شود. این قاعده استثناهایی دارد که در بخش رده‌های پخش‌نشونده توضیح داده خواهد شد.

توضیح در صفحه رده‌ها

با وجود اینکه معمولاً از روی نامِ رده مشخص است که چه صفحه‌هایی باید در آن رده جای بگیرند، می‌توان متنی در خود رده نیز آورد که توضیح دهد چه صفحه‌هایی در آن رده جای می‌گیرند البته این کار در رده‌هایی که ابهام دارند الزامی است برای نمونه درباره رده شهدای کربلا ابهام کوچکی وجود دارد که آیا این رده فقط شامل شهدای روز عاشورای سال ۶۱ق است یا افرادی را که از ابتدای حرکت امام حسین تا زمان برگشت اسیران به مدینه نیز شهید شدند را دربرمی‌گیرد؟ از این رو در صفحه رده شهدای کربلا باید توضیح دهیم که کدام یک از دو مبنای فوق مدّ نظر است. یا اینکه در رده شاگردان بر پایه استاد باید در صفحه رده روشن کنیم ملاک در استاد و شاگردی چیست؟ آیا به صرف شرکت فردی در درس استادی، شاگرد او محسوب می‌شود یا اینکه رابطه استاد و شاگردی فراتر از این است و شاگرد کسی است که سال‌ها در درس استاد شرکت کرده و شخصیت علمی او با مبانی استادش شکل گرفته است هر چند ممکن است در مواردی با استادش اختلاف‌نظرهایی هم داشته باشد.

سیاست‌ها و اصول رده‌بندی

  • رده‌بندی مقاله‌ها می‌باید تأییدپذیر باشد. یعنی با توجه به اطلاعات تأییدپذیری از درون نوشتار مشخص باشد که چرا مقاله در این رده قرار گرفته است.
  • رده‌بندی همچنین ‌می‌باید دیدگاهی بی‌طرف داشته باشد و ویرایش‌گران باید مراقب باشند تا در زمان ساخت یا افزودن رده به مقاله‌ها بی‌طرفی را حفظ کنند. رده‌بندی‌ها اغلب مناقشه‌برانگیز نیستند، اما اگر موضوع رده می‌تواند جرقه‌ای برای شعله‌ورشدن مناقشه باشد، احتمالاً استفاده از مقالهٔ فهرست‌وار به جای رده بهتر است؛ در این حالت می‌توان در درون فهرست‌مقاله پیرامون هر مورد فهرست توضیح داد و منابعی ارائه کرد (کاری که در صفحهٔ رده‌ها امکان‌پذیر نیست).
  • رده باید توصیف‌گر مشخصه‌های موضوع مقاله باشد. منظور از توصیفگر مشخصه‌ها بودن این است که در منابع معتبر رواج داشته باشد و به طور مداوم برای توصیف موضوع به کار رفته باشد (مانند عامل سرشناسی یا پیشیهٔ در خور توجه در مورد مقالهٔ افراد، یا مکان و مذهب در مورد موقعیت‌های جغرافیایی و...).
  • پیش از ساخت ردهٔ تازه باید مطمئن شویم که ردهٔ مشابهی از قبل ساخته نشده باشد، برای این کار رده‌های مقاله‌های دارای موضوع مشابه را بررسی می‌کنیم یا اینکه در میان رده‌های موجود جست‌وجو کنیم.

اگر مطمئن نیستید که چگونه باید یک صفحهٔ نیازمند رده را رده‌بندی کنید، به آن {{}} را بیفزایید تا ویرایشگران دیگر آن را رده‌بندی کنند

ملاحظات شکلی رده‌بندی

ملاحظات ویژه برای رده‌بندی مقاله‌ها:

  • رسم ویکی‌شیعه این است که رده‌ها در پایان متن قرار می‌گیرند.
  • ترتیب رده‌ها در مقاله‌ها قانون خاصی ندارد (برای نمونه لازم نیست حتماً الفبایی باشد، هرچند گاهی مرتب‌سازی الفبایی می‌تواند مفید باشد). معمولاً اساسی‌ترین و مهم‌ترین رده‌ها پیش از بقیه آورده می‌شوند.
  • هیچ مقاله‌ای را نباید با رده‌های قرمز ناموجود رها کرد. یا باید رده ساخته شود، یا پیوند به رده حذف گردد یا تغییر یابد.
  • نباید رده‌بندی را بر پایهٔ نوع مقاله انجام داد. برای نمونه یک مقالهٔ زندگی‌نامه‌ای را نباید در رده:زندگی‌نامه رده‌بندی نمود.
  • مقاله‌هایی که دارای موضوع داستانی هستند را نباید به گونه‌ای رده‌بندی کرد که با موضوعات علمی و حقیقی اشتباه شوند.
  • ملاک در رده‌بندی صفحات عنوان مداخل است نه محتوای آنها

رده‌بندی صفحه‌های کاربری

صفحه‌های کاربری مقاله نیستند. بنابراین به رده‌های محتوایی همچون رده:افراد زنده یا رده:زیست‌شناسان تعلق ندارند. با این وجود می‌توان آن‌ها را در رده‌های کاربری (زیررده‌های رده:ویکی‌شیعه‌ای‌ها، مانند رده رده:کاربران علاقمند به فقه) رده‌بندی نمود که به همکاری بین کاربران کمک کند.

همچنین صفحه‌های تمرین کاربری یا پیش‌نویس‌هایی که ممکن است پیش‌نویس مقاله‌ها در آن‌ها نگهداری شود، نباید ردهٔ محتوایی داشته باشند، اما می‌توان آن‌ها را در رده‌های غیرمحتوایی یا رده‌های پروژه رده‌بندی کرد (مانند رده:انشاهای کاربری). اگر مقاله‌ای دارای رده را از فضای نام اصلی به فضای نام کاربری منتقل می‌کنید، رده‌هایش را بزدایید یا پنهان کنید. هرگاه صفحه را به فضای نام اصلی بازگرداندید می‌توانید رده‌هایش را نیز برگردانید.

رده‌بندی الگوها

برای رده‌بندی صفحه‌های الگوها مانند صفحه‌های جعبه ناوبری، جعبه اطلاعات، ناوباکس‌ها، گاهشمار و... حتما رده باید میان <noinclude> و </noinclude> قرار گیرد. استفاده از رده بدون الگوی فوق در این صفحات باعث می‌شود رده‌های الگو در هر یک از مداخلی که در الگو لینک شده یا هر صفحه‌ای که الگو در آن به کار رفته است تکرار شود. از این رو برای رده‌بندی این صفحات نمی‌توان از ابزار هات کت استفاده کرد یا رده را در کادر مخصوص رده که در پایین صفحه است وارد کرد بلکه باید در انتهای صفحه رده را بر اساس دستور فوق درج نمود.

همچنین الگوها، صفحه محتوایی به شما نمی‌آیند از این رو رده‌بندی آنها مستقل و ساختار جداگانه‌ای دارد. یعنی الگوها متناسب با نوعشان در رده‌ الگوهای افقی یا رده الگوهای عموی یا الگوهای گاهشماری، الگوهای جعبه اطلاعاتی و... رده‌بندی می‌شوند. البته رده‌بندی صفحه‌های الگو بر اساس محتوای آنها هم انجام می‌شود مانند رده الگو:امام علی (در این رده همه الگوهای مرتبط با امام علی جمع‌ می‌شود.) یا رده الگوهای فقهی و... البته در الگوهای گاهشماری، جعبه‌های ناوبری و ناوباکس‌ها علاوه بر رده‌های الگوها نزدیکترین رده محتوایی به آن رده نیز درج می‌شود برای نمونه در ناوبری صحابه علاوه بر رده: الگو شخصیت‌ها و... رده صحابه نیز اضافه می‌شود.

پنهان‌سازی رده‌ها

در مواردی که به دلایل فنی رده‌های مدیریتی به‌طور مستقیم در مقاله‌ها ظاهر می‌شوند، باید به رده‌های پنهان تبدیل شوند تا برای مخاطبانی که تنها برای مطالعهٔ مقاله به صفحه آمده‌اند، نمایش داده نشوند. این قاعده به رده‌های خرد یا رده‌های «صفحه‌های رده‌بندی‌نشده» اعمال نمی‌شود – این نوع از رده‌ها، پنهان نیستند.

برای تبدیل کردن یک رده به ردهٔ پنهان، الگوی {{|hidden=yes}} را به صفحهٔ رده بیفزایید (این الگو از واژهٔ جادویی __HIDDENCAT__ استفاده می‌کند). این عمل صفحه را در رده:رده‌های پنهان نیز قرار خواهد داد.

کاربری که به سامانه وارد شده (ثبت‌نام کرده و وارد حساب خود شده‌است) ممکن است با فعال‌سازی گزینهٔ «رده‌های پنهان نمایش داده شود» در زبانهٔ «نمایش صفحه» در ترجیحات، رده‌های پنهان را برای خود نمایان سازد. دقت کنید که رده‌های والد «پنهان» درواقع هرگز در صفحه‌های رده پنهان نمی‌شوند (اگرچه به‌طور جداگانه فهرست می‌شوند).

رده‌های پنهان در زمان پیش‌نمایش، در پایین صفحه فهرست می‌شوند. تمام کاربران نسخهٔ رایانه می‌توانند با کلیک کردن روی گزینهٔ «اطلاعات صفحه» زیر بخش «ابزارها» در نوار کناری سمت راست صفحه، یا با ویرایش کل صفحه با ویرایشگر متنی، رده‌های پنهان آن صفحه را مشاهده کنند.

چرا باید مقالات را رده‌بندی کرد؟

رده‌ها به کاربران کمک می‌کنند که اطلاعات مورد نظرشان را پیدا کنند، حتی اگر ندانند که در آن زمینه اطلاعاتی در دانشنامه وجود دارد یا اینکه تحت چه عنوانی قرارگرفته است. هر صفحه‌ای در فضای نام مقاله، می‌بایست حداقل در یک رده قرار داشته باشد. رده‌ها باید از میان موضوعات عمده‌ای برگزیده شوند که احتمال می‌رود برای خوانندهٔ مقاله مفید باشند.

نام مقاله: امام علی علیه السلام

ردهٔ مفید: رده:امامان شیعه

ردهٔ غیرمفید: رده:بزرگان شیعه

برای این که متوجه شوید رده‌ای مفید است یا نه، این سوالات را بپرسید:

  • آیا می‌شود یکی دو پاراگراف راجع به این رده توضیح داد؟
  • اگر شما از رده به مقاله‌ای وارد شدید، آیا متوجه می‌شوید که چرا این مقاله در این رده قرار گرفته است؟ به عبارت دیگر، آیا در مقاله راجع به ردهٔ مورد نظر بحثی شده است؟

اگر جواب به یکی از این سوالات (یا به هردو) منفی است، احتمالاً ردهٔ انتخابی مناسب نیست.

راه‌کارها

  1. ‌ کاربرد عمدهٔ رده‌ها، تسهیل در گشت‌و‌گذار کاربران در بین مقالات مشابه‌ است. بنابراین برای ساختن رده‌ها و زیررده‌ها دقت کنید که یافتن مقالات مشابه را آسان کنند.
  2. یک مقاله اغلب در چند رده جای دارد. اما باید توجه کرد که رده‌بندی یک مقاله در تعداد خیلی زیادی رده، باعث پایین آمدن کارایی رده‌ها می‌شود.
  3. معمولا نباید مقالات را به‌صورت همزمان هم در خود رده و هم در زیرردهٔ آن طبقه‌بندی نمود. برای مثال ابن سینا که در رده:فیلسوفان شیعه قرن ۴ (قمری) طبقه‌بندی شده‌است، نباید همزمان در رده:فیلسوفان شیعه یا رده:فیلسوفان قرن ۴ (قمری) نیز طبقه‌بندی شود. البته این قاعده استثنا نیز دارد که بعداً به آن اشاره خواهد شد.
  4. هنگام رده‌بندی مقالات ببینید که آیا مقالات مشابه و هم‌ردیف مقالهٔ شما در آن رده وجود دارند یا نه. اگر تعداد آن‌ها خیلی کم باشد، احتمالا مقالهٔ شما باید در یکی از زیررده‌ها قرار بگیرد.
  5. ممکن است یک مقاله و یک رده دارای یک نام باشند. اما لزومی ندارد که حتما یک‌جور رده‌بندی شوند.
  6. گاهی پیش می‌آید که شما با توجه به شیوه‌هایی که توضیح داده شد، می‌خواهید مقاله‌ای را از یک رده بردارید و آن را در دو یا چند زیررده قرار دهید، اما تمام زیررده‌های مورد نظر هنوز ساخته نشده‌اند. در این صورت شما می‌بایست زیررده‌های مورد نیاز را ایجاد نمایید. در غیر این صورت بهتر است مقاله را از رده پاک نکنید.
  7. قواعد فوق انعطاف‌پذیرند و در مواقعی که راه‌حل دیگری وجود ندارد، می‌توان با دست بازتری از آنها استفاده کرد.
  8. رده‌ها پانویس ندارند. بنابراین در قرار دادن مقالات در رده‌ها باید دقت کرد. مقالات را فقط در صورتی مجازید در یک رده قرار دهید که یا تعلق مقاله به رده مورد نظر بدیهی باشد و یا در مقاله مدرکی در این مورد وجود داشته باشد.

رده‌ها درخت تشکیل نمی‌دهند


هر مقاله یا رده ممکن است در یک، دو یا چند ردهٔ مختلف رده‌بندی شوند. به این ترتیب رده‌ها یک سلسله‌مراتب یا ساختار درختی تشکیل نمی‌دهند؛ بلکه چیزی شبیه به یک گراف جهت‌دار غیرمدور را ایجاد می‌کند.

رده‌بندی را پراکنده نکنید

در بعضی از موارد امکان دارد برای جلوگیری از رده‌بندی پراکنده، همراه با ردهٔ فرعی، ردهٔ اصلی (ردهٔ مادر) هم در مقاله دیده شود و این کار برای جلوگیری از پراکندگی در رده‌بندی مقاله انجام می‌شود.

از درست کردن دور یا حلقه اجتناب کنید

یک حلقه یا دور یا سیکل بسته به این معنی است که یک رده، به واسطهٔ یک زیررده یا یک سلسله از زیررده‌ها، زیرردهٔ خودش شود. البته نرم‌افزار ویکی‌مدیا از بروز دور یا حلقه جلوگیری نمی‌کند ولی بهتر است از به‌وجود آمدن یک سیکل بسته اجتناب شود. وجود دور می‌تواند خواننده را گیج کند.

البته دورهای قابل قبول نیز در ویکی‌شیعه وجود دارد. مواردی مانند مفاهیم انتزاعی گاهی دورهایی را به‌صورت طبیعی ایجاد می‌کنند. یک نمونه از این حلقه‌ها، آموزش درمورد آموزش است:

رده:آموزش: رده:علوم اجتماعی: رده:رشته‌های دانشگاهی: رده:دانشگاه: رده:آموزش

چگونه یک مقاله را در یک رده قرار دهیم؟

قرار دادن یک مقاله در یک رده بسیار آسان است؛ مقاله را ویرایش کنید و آن را به رده پیوند دهید (عبارت

[[رده:نام رده]] را تایپ کنید). پیوند مربوط به رده را در پایین صفحه و قبل از جستارهای وابسته قرار دهید. با این کار، در صفحهٔ مربوط به رده نیز نام مقاله ظاهر می‌شود و لازم نیست که شما رده را ویرایش کنید. در صورتی که با نحوهٔ ویرایش یا ایجاد پیوند در ویکی‌شیعه آشنا نیستید، به ویکی‌شیعه:خودآموز (ویرایش) و ویکی‌شیعه:خودآموز (پیوندهای ویکی‌شیعه) مراجعه نمایید.

وقتی می‌خواهید مقاله‌ای را به یک رده یا زیررده اضافه کنید باید دقت کنید که رده یا زیرردهٔ مناسب را انتخاب نمایید. مقاله‌ای که دارید رده‌بندی می‌کنید ممکن است به جغرافیا، تاریخ، یک رشتهٔ دانشگاهی، یا موضوع دیگری باشد. بنابراین بهتر است گشتی در بین رده‌های مختلف بزنید و زیررده‌های مختلف موجود را بررسی نمایید تا جایگاه مناسب را برای مقاله‌تان پیدا کنید. حتی می‌توانید در مقاله‌های مشابه هم جستجو کنید و ببینید که در کدام رده‌ها قرار گرفته‌اند. همچنین در انتخاب زیررده‌ها نیز بهتر است تلاش کنید که رده یا زیررده‌ای را برگزینید که حتی‌الامکان تخصصی‌تر باشد. به‌طور مثال اگر می‌خواهید ابن سینا را رده‌بندی کنید، بهتر است آن را در رده:فیلسوفان شیعه قرن ۴ (قمری) قرار دهید و نه در رده:فیلسوفان یا رده:زندگان قرن ۴ (قمری).

برای مطالعهٔ بیشتر در این مورد به ویکی‌شیعه:رده‌بندی/رده‌ها و زیررده‌ها مراجعه کنید.

چگونه یک ردهٔ جدید ایجاد کنیم؟

ایجاد یک ردهٔ جدید مشابه قراردادن یک مقاله در رده‌ای است که وجود دارد؛ کافی است مقاله‌ای را ویرایش کنید و در آن به رده‌ای که هنوز وجود ندارد پیوند ایجاد کنید (عبارت

[[رده:نام رده جدید]] تایپ کنید). زمانی که تغییرات را ذخیره کردید، ردهٔ جدید آمادهٔ ایجاد می‌شود. پیش از ایجاد ردهٔ جدید بخش‌های زیر (نام‌گذاری یک ردهٔ جدید و پیش از ایجاد رده جستجو کنید) را بخوانید.

سپس به صفحهٔ رده بروید و توضیحی در مورد آن بنویسید. همچنین بهتر است ردهٔ جدید را در دست‌کم دو ردهٔ کلی‌تر رده‌بندی کنید. به‌طور مثال رده:شهرهای استان اصفهان را می‌توانید در دو ردهٔ رده:شهرهای ایران و رده:استان اصفهان رده‌بندی کنید. (توجه کنید که اگر مثلا یکی از این رده‌ها هم با رنگ قرمز نشان داده شود، شما مجددا یک ردهٔ جدید ایجاد کرده‌اید و می‌بایست قواعدی را که در بالا توضیح داده شد، یک بار دیگر در مورد این ردهٔ جدید به کار بگیرید.)

نام‌گذاری یک ردهٔ جدید

شیوهٔ نام‌گذاری رده‌ها کاملا شبیه شیوهٔ نام‌گذاری مقالات است. به ویکی‌شیعه:قواعد نام‌گذاری نگاه کنید.

پیش از ایجاد رده جستجو کنید

قبل از ایجاد یک ردهٔ جدید جستجو کنید و ببینید که آیا این رده در حال حاضر وجود دارد یا نه. بهترین راه این است که پیوند رده را در مقاله‌تان وارد کنید و گزینهٔ پیش‌نمایش را کلیک کنید. اگر نام رده با خط آبی در زیر مقاله نمایان شد، آن مقاله در حال حاضر وجود دارد. اما اگر قرمز بود، شما با ذخیرهٔ ویرایشتان یک ردهٔ جدید به وجود خواهید آورد. در این حالت شما می‌بایست در بین رده‌های موجود جستجو کنید و ببینید که آیا در حال حاضر ردهٔ مشابهی با عنوان یا املای دیگر وجود دارد یا نه. ممکن است ردهٔ مورد نظر شما با عنوان یا املای مشابهی وجود داشته باشد و شما با این کار مانع از درست شدن رده‌های هم‌معنا می‌شوید. به‌طور مثال رده:فقهای ایران، رده:فقیهان ایرانی، رده:مجتهدان ایران و... همگی ممکن است موجود باشند و تعدادی از مقالات مربوط به فقیهان ایران را در خود جای داده باشند. بهتر است تلاش کنید که رده‌های مشابه ایجاد نکنید چون باعث مشکل شدن جستجوی مقالات در ویکی‌شیعه می‌شود و فلسفهٔ استفاده از رده‌ها را زیر سؤال می‌برد. همچنین می‌بایست دقت کنید که در نام رده‌ای که می‌خواهید ایجاد کنید، نویسه‌های غیر استاندارد وجود نداشته باشد. (به ویکی‌شیعه:شیوه‌نامه نگاه کنید.) همچنین می‌بایست دقت کنید از ي و ك عربی (ی و ک) در عنوان رده استفاده نکنید.


یکی از راه‌های جستجوی رده‌های مشابه استفاده از امکان جستجو در ویکی‌شیعه است. با استفاده از این امکان شما می‌توانید یک یا چند کلمهٔ کلیدی در عنوان رده را در بین رده‌ها جستجو کنید. برای این کار باید پس از ظاهر شدن صفحهٔ جستجو، عبارت «رده» را در زیر صفحهٔ جستجو علامت بزنید مجددا جستجو کنید. (ویکی‌شیعه به‌طور پیش‌فرض فقط در بین مقالات جستجو را انجام می‌دهد.)

یکی دیگر از راه‌های جستجوی رده‌های مشابه رفتن به رده‌های کلی‌تر است. مثلا وقتی می‌خواهید رده‌ای در مورد فیلسوفان شیعه قرن ۴ (قمری) درست کنید، می‌توانید به رده:فیلسوفان شیعه بروید و ببنید در بین زیررده‌های آن، رده‌ای مشابه رده‌ای که می‌خواهید ایجاد کنید وجود دارد یا نه.

حذف و تغییرنام رده‌ها

برای حذف رده‌ها نیاز به دسترسی مدیریت است از این رو در صورتی که در نامگذاری رده اشتباهی رخ داده یا به هر دلیلی رده‌ای باید حذف شود. رده:رده‌های نامزد حذف سریع یا رده‌های درحال بررسی را به آن بیفزایید یا در صورت ضرورت در صفحه بحث یکی از مدیران پیامی بگذارید.

ساماندهی رده‌ها

رده‌های بزرگ

اگر بیشتر از ۲۰۰ مدخل در یک رده وجود داشته باشد، کاربر فقط ۲۰۰ تای آن‌ها را در صفحهٔ مانیتور خود می‌بیند و برای دیدن سایر مداخل ناچار است از گزینهٔ «۲۰۰تای بعدی» استفاده کند. برای راهبری ساده‌تر، یک جدول محتویات (TOC) اضافه کنید. این جدول‌ها با تایپ اضافه می‌شوند:

{{}} : که یک جدول محتویات کامل اضافه می‌کند.
{{}} : که یک جدول محتویات بدون اعضا اضافه می‌کند. این فقط مخصوص رده‌هایی است که تمام اعضایش با حروف آغاز می‌شوند.

زمانی که یک رده شلوغ می‌شود، سعی کنید زیررده‌هایی درست کنید. شما با این کار مقالات را در رده‌هایی که معنی و کاربرد دارند، رده‌بندی می‌کنید و جستجوی خوانندگان آینده را تسهیل می‌نمایید.

فضای نام‌های ویکی‌شیعه
فضای نام اولیه فضای نام بحث
0 اصلی بحث 1
2 کاربر بحث کاربر 3
4 ویکی‌شیعه بحث ویکی‌شیعه 5
6 پرونده بحث پرونده 7
8 مدیاویکی بحث مدیاویکی 9
10 الگو بحث الگو 11
12 راهنما بحث راهنما 13
14 رده بحث رده 15
100 درگاه بحث درگاه 101
102 کتاب بحث کتاب 103
828 پودمان بحث پودمان 829
فضاهای نام مجازی
-1 ویژه
-2 رسانه

سایر مسایل

پیوند به رده‌ها

برای ایجاد پیوند به یک رده، بدون افزودن صفحه به رده، از نشانهٔ «:» در ابتدای عبارت استفاده می‌شود. بنابراین عبارت مورد نظر را می‌بایست به این شکل تایپ نمود:


[[:رده:نام رده]]
.

تغییرمسیر رده‌ها

برای تغییرمسیر رده‌ها نیز مانند سایر صفحات می‌توان از فرمان #REDIRECT استفاده نمود. اما بهتر است از این فرمان استفاده نشود چون استفاده از این فرمان، مانع از قرار گرفتن صفحات جدید در رده نمی‌شود. بهتر است برای آگاه‌کردن دیگرکاربران، در صفحه بحث رده آن را بنویسید و الگوی {{}} را به کار گیرید. برای نمونه اگر بخواهید رده:دانشگاه‌های سراسری ایران به رده رده:دانشگاه‌های دولتی ایران بکوچانید (منتقل کنید.)، می‌توانید با به‌کاربردن این الگو به گونه

{{رده جایگزین۱|نام رده بهتر}} ، پیام زیر را در صفحه رده:دانشگاه‌های سراسری ایران، که می‌خواهید منتقل شود، بگذارید:


{{رده بهتر|دانشگاه‌های دولتی ایران}}

ترتیب مقالات مربوط به یک رده

مقالاتی که در یک رده قرار می‌گیرند، طبق حروف الفبا طبقه‌بندی می‌شوند. به‌طور مثال اگر در ردهٔ رده:فقهای شیعه قرن۴(قمری) بخواهید مقالهٔ شیخ مفید را اضافه کنید، در زیر حرف «ش» قرار می‌گیرد. حال برای اینکه آن را در زیر حرف «م» قرار دهید، می‌توانید از علامت «|» استفاده نمایید. اگر در مقالهٔ شیخ مفید به جای عبارت


[[:رده:فقهای شیعه قرن4(قمری)]]
، عبارت

[[:رده:فقهای شیعه قرن4(قمری)|مفید، شیخ]] را تایپ کنید، این مقاله در ردهٔ رده:فقهای شیعه قرن4(قمری) در زیر حرف «م» قرار می‌گیرد. این روش علاوه بر رده‌بندی اشخاص، در رده‌بندی مناطق و رده‌بندی فهرست‌ها نیز کاربرد دارد. همچنین می‌توانید از الگوی {{}} استفاده کنید.

میان‌ویکی

رده‌ها مانند مقاله‌ها دارای میان‌ویکی هستند و افزودن میان‌ویکی مناسب به رده‌ها به کاربرهای دیگر کمک می‌کند تا به کمک روش‌هایی مانند رده‌دهی همسنگ به صورت دستی یا به کمک ربات آن رده را به مقاله‌ها بیافزایند و همچنین زیررده‌های مشابه در ویکی‌های دیگر را تشخیص دهند.

واژه‌های خاصی که در رده‌بندی ویکی‌شیعه فارسی به کار می‌روند

واژه‌ها و عبارت‌های زیر در ویکی‌شیعه به اجماع رسیده‌اند:

  • معمولا نام رده‌ها به صورت جمع به کار می‌رود. تا جایی که می‌شود از «جمع مکسر» و واژه‌های غیرفارسی استفاده نمی‌شود.
  • رده‌بندی تخصصی افراد به شکل رده:نویسندگان اهل اسپانیا نوشته می‌شود. دسته‌بندی‌های غیرضروری (مثلا سه دو صفتی بر اساس جنسیت) صورت نمی‌گیرد.
  • برای مکان‌ها و اماکن دیدنی از عبارت «جای‌ها» یا بناها استفاده می‌شود.