سید عبدالکریم هاشمینژاد
| |
اطلاعات فردی | |
---|---|
نام کامل | سید عبدالکریم هاشمینژاد |
تاریخ تولد | ۵ مرداد ۱۳۱۱ش |
محل زندگی | مشهد |
تاریخ وفات | ۷ مهر ۱۳۶۰ش |
محل دفن | حرم امام رضا(ع) |
اطلاعات علمی | |
استادان | آیت اللّه کوهستانی، سید رضا صدر، آیتالله بروجردی، امام خمینی |
تألیفات | مناظرۀ دکتر و پیر، درسی که حسین علیهالسلام به انسانها آموخت |
فعالیتهای اجتماعی-سیاسی | |
سیاسی | عضو مجلس خبرگان قانون اساسی، دبیر حزب جمهوری اسلامی مشهد |
اجتماعی | راه اندازی کانون بحث و انتقاد دینی |
سید عبدالکریم هاشمی نژاد (۱۳۶۰-۱۳۱۱ش) عالم، نویسنده و از روحانیون مبارز انقلاب اسلامی در ایران بود. وی مبارزه با رژیم پهلوی را از سال ۱۳۴۲ش آغاز تا پیروزی انقلاب ادامه داد و پس از انقلاب دبیر حزب جمهوری اسلامی در مشهد شد. هاشمی نژاد با رای مردم استان مازندران به عنوان نماینده مجلس خبرگان قانون اساسی انتخاب شد. مناظرۀ دکتر و پیر، درسی که حسین علیهالسلام به انسانها آموخت و راه سوم بین کمونیزم و سرمایهداری از مشهورترین آثار اوست.
هاشمینژاد ۷ مهر ۱۳۶۰ش هم زمان با شهادت امام جواد(ع) در محل دفتر حزب جمهوری اسلامی مشهد طی یک عملیات انتحاری به شهادت رسید.
ولادت و کودکی
سید عبدالکریم هاشمینژاد فرزند سید حسن، متولد ۵ مرداد سال ۱۳۱۱ش در شهرستان بهشهر استان مازندران. مادر وی ساره نام داشت که تربیت ابتدایی عبدالکریم را عهدهدار بود. پدرش مغازه نفتفروشی داشت و در میان مردم به تقوا و ایمان مشهور بود. هاشمی نژاد تحصیلات ابتدایی را تا چهارده سالگی در همان محل سکونت پدری گذراند و پس از آن برای تحصیلات بیشتر به حوزه علمیه آیتالله کوهستانی واقع در روستای کوهستان (شش کیلومتری شهرستان بهشهر) در استان مازندران رفت. این دوران همزمان با حکومت رضاخان در ایران بود.
هجرت و ادامه تحصیل
هاشمینژاد در طول ۴ سال دروس مقدمات حوزی و مقداری از سطح فقه و اصول را به پایان رساند. پس از طی مقدمات تحصیل در کوهستان، برای تکمیل تحصیلات حوزوی به قم نقل مکان کرد. در این شهر علی کاشانی فریدالاسلام را به عنوان استاد اخلاق برگزید. وی مقاطع بالاتر دانش حوزوی را در مجلس درس اساتیدی چون محمد صدوقی، سید رضا صدر، آیتالله مجاهدی، شیخ علی کاشی و سید محمد محقق داماد گذراند. وی سپس در درس خارج فقه و اصول آیتالله بروجردی، علامه طباطبایی و امام خمینی شرکت کرد. مدت اقامت او در قم ۱۴ سال به طول انجامید.
پس از فوت آیه الله بروجردی در سال ۱۳۴۰ش، هاشمینژاد به مشهد مهاجرت کرده و در آنجا علاوه بر تدریس فقه و اصول و تشکیل جلسات و منابر تبلیغی، در درس خارج فقه سید محمد هادی میلانی و مدتی نیز در درس شیخ مجتبی قزوینی شرکت کرد.
مبارزات سیاسی
پس از آغاز نهضت انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی در ۱۳۴۱ش، هاشمینژاد نیز به جریان فعال انقلابیون پیوست و با سخنرانیهای خود در مبارزه مشارکت داشت. وی در نیمه شب ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ش، به همراه تعدادی از علما، فضلا و وعاظ در تهران دستگیر شد و مدت چهل و یک روز زندانی گردید. پس از آزادی بار دیگر به دلیل سخنرانی انقلابی و حمله صریح به شاه در مسجد فیل مشهد، دستگیر و روانه زندان شد که بر اثر اعتراضات مردمی و تلاش علما، سرانجام پس از گذشت بیش از سه ماه حبس آزاد گردید.
وی در کنار آیتالله خامنهای و آیتالله واعظ طبسی، رهبری مبارزات علیه رژیم پهلوی را در مشهد شکل داده بود.
هاشمی نژاد در دوران مبارزه بارها بازداشت و زندانی گردید؛ در سال ۱۳۵۰ش دستگیر و برای همیشه ممنوعالمنبر شد، در ۲۴ خرداد ۱۳۵۳ش و به مناسبت سالگرد قیام ۱۵ خرداد، راهپیمایی اعتراضآمیزی در مشهد ترتیب داد و بار دیگر دستگیر شد و روانه زندان گردید و در سال ۱۳۵۴ش با ایراد سخنرانی دیگری علیه رژیم توسط ساواک دستگیر و به ۲ سال زندان محکوم گردید.
در آبان ۵۶ با درگذشت مصطفی خمینی، هاشمینژاد یکی از رهبران اصلی حرکت علیه رژیم در مشهد بود. اعلامیهای که وی به همراه دو تن دیگر از روحانیون برجسته مشهد انتشار داد و در آن به شخص شاه حمله شده بود، موجب دستگیری مجدد او گردید اما به دلیل خشم و تظاهرات مردم مشهد پس از یک شبانهروز آزاد شد؛ مدتی بعد به قصد ترور وی به منزل مسکونیاش مواد منفجره پرتاب شد.
در جریان پیروزی انقلاب اسلامی، وی به همراه تنی چند از روحانیون سرشناس مانع از حمله به پادگان شهر و مصادره اسلحه آن گردید.
پس از انقلاب
هاشمینژاد از بدو پیروزی انقلاب، مبارزه خود را با منافقین و لیبرالها را آغاز کرد. وی در سال ۱۳۵۸ش دبیر حزب جمهوری اسلامی خراسان گردید.
او در همان دوران با رأی مردم استان مازندران به مجلس خبرگان راه یافت و در تصویب قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران ایفای نقش کرد.
در قضایای جنگ تحمیلی چند بار به همراه آیتالله خامنهای به مناطق جنگی رفت و در افشای اعمال بنیصدر و جبهه متحد سلطنتطلبها و منافقین سهم بهسزایی داشت. هاشمینژاد در سال ۱۳۵۸ش به همراه هیأتی از جمهوری اسلامی ایران به کشور لیبی رفت و در بهمن ۱۳۵۹ش به دو کشور ژاپن و بنگلادش سفر کرد و اهداف انقلاب و نظام اسلامی را برای علاقهمندان شرح داد.
فعالیتهای علمی و دینی
سید عبدالکریم هاشمینژاد با همکاری شوهر خواهر خود سید حسن ابطحی «کانون بحث و انتقاد دینی» را در سال ۱۳۴۳ش در مشهد جهت تربیت دینی نسل جوان تشکیل دادند که در آن روش جدید تبلیغ به صورت مباحثه و انتقاد، سؤال و جواب برای جوانان تحصیلکرده به کار گرفته میشد. کانون دارای دو شعبه بود که به ترتیب قبل از ظهر روز جمعه و بعد از ظهر همان روز در محلهای مختلف شکل می گرفت. سالهای بعد یک شعبه مرکزی و یک کتابخانه به این مجموعه اضافه گردید. در سال ۱۳۴۴ش ساواک به نقل از اساسنامه، آنرا غیر سیاسی و فعالیت آن را فقط پاسخ گفتن به شبهات دینی و پاسخ به سؤالات و پرسشهای اعتقادی اعلام کرد. این تشکیلات از ۱۳۴۳ش تا ۱۳۵۰ش به فعالیت پرداخت و در سال ۱۳۵۱ش فعالیتش متوقف شد.
شرکت مؤثر در جلسات «انجمن جوانان بهشهر» که فعالیتی مشابه با کانون بحث و انتقاد دینی داشت، از دیگر فعالیتهای هاشمینژاد بود.
هاشمی نژاد در جهت فعالیت تبلیغی به تألیف کتاب نیز پرداخته است. «مناظره دکتر و پیر» از مشهورترین آثار اوست که در زمان خود با استقبال زیادی مواجه گردید تا جایی که رژیم پهلوی چاپ و نشر آن را ممنوع کرد. وی در این کتاب که در سالهای دهه چهل تالیف نمود در قالب یک رمان به نقد تمدن غرب و در کنار آن معرفی تمدن اسلامی و افتخارات جهان اسلام میپردازد.
تالیفات
از دیگر آثار او که بیشتر پیرامون مسایل اعتقادی اسلام با زبانی در سطح فهم عموم مردم نوشته شدهاند میتوان از این تالیفات نام برد:
- درسی که حسین علیهالسلام به انسانها آموخت.
- پاسخ ما به مشکلات جوانان.
- اصول پنجگانه اعتقادی.
- راه سوم بین کمونیزم و سرمایهداری.
- مشکلات مذهبی روز.
- ضرورت تشکیلات.
- مبارزه با جهل و مادیت.
- قرآن و کتابهای دیگر آسمانی.
- رهبران راستین.
- مسایل عصر ما.
- زهرا مکتب مقاومت.
- رسالت انقلابی امام حسین(ع).
- ولایت فقیه.
- تقریرات اصول شیخ علی کاشانی به زبان عربی.
- کتاب هستی بخش، که در ۲ جلد به چاپ رسیده است.
شهادت
۷ مهر ۱۳۶۰ش هم زمان با شهادت امام جواد(ع)، سید عبدالکریم هاشمینژاد در حال خروج از کلاس درس توسط یکی از منافقان با عملیات انتحاری ترور شد و به شهادت رسید. پیکر وی در «دارالزهد» حرم امام رضا(ع) به خاک سپرده شد و به مناسبت شهادت او در خراسان سه روز عزای عمومی اعلام گردید. امام خمینی پس از شهادت هاشمینژاد در پیامی شخصیت وی را ستود.
پیوند به بیرون
پانویس
- ↑
- ↑ اسلامی، شهید هاشمی نژاد و استاد نخستین، ص۱۰۱.
- ↑
- ↑
- ↑ هاشمینژاد، سید احمد، شهید هاشمی نژاد در قامت یک برادر، ص۱۳.
- ↑
- ↑ فرهنگنامه علمای مجاهد، دانشنامههای انقلاب اسلامی و تاریخ ایران.
- ↑ فرهنگنامه علمای مجاهد، دانشنامههای انقلاب اسلامی و تاریخ ایران.
- ↑ پایگاه اطلاع رسانی حوزه.
- ↑ مکارم شیرازی، سخنرانیهای او از علل پیشرفت انقلاب بود، ص۵.
- ↑ فرهنگنامه علمای مجاهد، دانشنامههای انقلاب اسلامی و تاریخ ایران.
- ↑ پایگاه اطلاعرسانی حوزه علمیه خراسان.
- ↑ توکلی،شهید هاشمینژاد و جوانان، ص۱۲-۱۱.
- ↑ پایگاه اطلاعرسانی حوزه.
- ↑ اسماعیلی، شمسا، تقابل هویت اسلامی و هویت غربی در مناظره دکتر و پیره، ص۱۰۵-۱۰۲.
- ↑ اسماعیلی، شهید هاشمینژاد در آینه آثار، ص۱۰۹-۱۰۸.
- ↑
- ↑ پایگاه اطلاعرسانی حوزه.
منابع
- اسلامی، محمد مهدی، «شهید هاشمی نژاد و استاد نخستین»، مجله شاهد یاران، شماره ۳۵، تهران، مهر ۱۳۸۷.
- توکلی، احمد، «شهید هاشمی نژاد و جوانان»، مجله شاهد یاران، شماره ۳۵، تهران، مهر ۱۳۸۷.
- شمسا، علی، «تقابل هویت اسلامی و هویت غربی در مناظره دکتر و پیره»، مجله شاهد یاران، شماره ۳۵، تهران، مهر ۱۳۸۷.
- اسماعیلی، قربان علی، «شهید هاشمی نژاد در آینه آثار»، مجله شاهد یاران، شماره ۳۵، تهران، مهر ۱۳۸۷.
- مکارم شیرازی، ناصر، «سخنرانیهای او از علل پیشرفت انقلاب بود»، مجله شاهد یاران، شماره ۳۵، تهران، مهر ۱۳۸۷.
- هاشمی نژاد، سید احمد، «شهید هاشمی نژاد در قامت یک برادر»، مجله شاهد یاران، شماره ۳۵، تهران، مهر ۱۳۸۷.